Bla i boken

Søsterkranser

dikt

Velg format

kr 279
På lager
ISBN
9788249523238

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523238
Innbinding Pocket
Tittel Søsterkranser
Bokgruppe 413
I salg 20.01.2021
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
"det finnes en lysning i skogen
som jegeren ikke vet om
dette er harenes sted
her skifter de fra vinter- til sommerpels
og sommer- til vinterpels her viser de
hverandre kunster som jegeren
bare kan drømme om å få se"

Med "Søsterkranser" har Kjersti Bronken Senderud skapt et særegent univers der alle slags vesener møtes. Til et lite småbruk kommer bjørnen og haren, engler og søstre, dikteren Basho og danseren Kazuo Ohno. Alt som finnes, er i konstant bevegelse, og alle ting spiller sammen og kan når som helst forandre seg, i stadige metamorfoser.

"Søsterkranser" er en rik og betagende diktsamling med mytenes forvandlende prinsipp som en skimrende ledetråd.
"Søsterkranser er beint fram ei bok full av vene diktsekvensar som grupperer seg rundt bruket. Det rare og fine som skjer, er at idet ein freistar gripe dikta, kanskje for å gjere dei handterbare i ei tolking, så oppfører dikta seg som dyra: Dei forsvinn. Slik leiar dikta kan hende merksemda mot eit avgjerande moment i kunsten og i erfaringa, nemleg kor sentral og skjør den konkrete og bestemte konstellasjonen er … Det eksisterer ei grunnleggjande dobbelheit i desse dikta: Dei avdekkjer og tilslører, og bevarer spørsmålet som eit spørsmål. Og slik vert det skapt eit underleg og vent diktunivers"
SINDRE EKRHEIM, HUMBABA.NO
"Søsterkranser åpenbarer noe vesentlig ved diktningen, nemlig dens evne til å formidle det elementære … Det slår meg at det som får en bok til å virkelig sitte, det som gjør at du husker den lenge etter at du har lest den, er dens evne til å skape et særegent estetisk rom hvor leseren inntrer. Søsterkranser er et prakteksempel … Det er særlig Senderuds sensitivitet for det sanselige i små transformasjoner, som formidles gjennom et nært og varsomt språk, som får Søsterkranser til å skinne … Diktene søker seg mot det elementære og universelle, gjennom mytologiens og drømmenes utflytende frihet. Slik kan diktene sammenlignes med partikler som løses fra hverandre, og som settes sammen til nye meningsgivende sammenhenger, i en evigvarende prosess"
THULA KOPREITAN, SUBJEKT
"Senderud skaper sammenføyninger mellom minnet og øyeblikket … det er behagelig lesning, diktene danser gjennom skogens ro og kobler seg på de små høydepunktene man finner på en ensom skogstur … Diktene til Senderud vil gjenoppdage de usikre relasjonene mellom minnet og øyeblikket … Senderud er gjennomgående god til å grunne diktene i landskapet rundt det som må være det siste huset før skogen. Diktenes drømmeaktige karakter blir forsterket av det skoglige rollegalleriet som består av så vel harer og bjørn som kirsebærtrær, mer enn velkjente poetiske motiver … å vise sammenvevingen av verden – levende og døde, dyr og mennesker, samt ulike tider – er diktenes forehavende og den er høyst nødvendig å få øye på i disse limbotider"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN
Kjersti Bronken Senderud

Kjersti Bronken Senderud

Kjersti Bronken Senderud (f. 1971) debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles. Siden har hun gitt ut en rekke diktsamlinger samt prosaboken Smeltevannet (2002) og romanene Huset (2007), Bo (2017) og Hotellet (2019). Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengeligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund. Søsterkranser er Kjersti Bronken Senderuds trettende utgivelse.  

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Kjersti Bronken Senderud - Flere forfatterportretter

Les mer