Seismiske smell

roman

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249517282
"Sara Sølberg ser ut til å ha et enhetlig litterært anliggende: En målrettet undersøkelse av variasjonene, overgangene, likhetene og avstandene mellom menneske og natur, kropp og omgivelse, personlig historie og vitenskapshistorie. At en ung debutant gyver løs på en så svimlende oppgave­, er oppsiktsvekkende og stor­artet! Kanskje det er slike bøker som skal redde den norske litteraturen fra privatesse og sedvanlige familiedramaer? Også i Sølbergs dikteriske univers er familiehistorie sentralt, men familiebegrepet ekspanderer til en hittil ukjent størrelsesorden ... Seismiske smell fremstår som en bemerkelsesverdig litterær debut, lærerik, vakker og ansporende­. Utgivelsen blir også et fremragende eksempel på at skjønnhet og kompleksitet er litteraturens alfa og omega"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND
"Sølberg byr på alvor og krystallklåre skildringar ... Seismiske smell er eit eksemplarisk døme på økolitteratur, det vil seie litterære skildringar av samspel mellom organismar og omgjevnadar ... brorparten av teksten dreier seg om krystallklare framstillingar av det vesle livet - bakteriar, organismar, maneter og fisk - ofte med den lange tidsaksen, geologien, som horisont. Her syner Sølberg meisterskapen sin ... Romanen stiller fram eit imponerande tilfang av detaljert økologisk, biologisk og geologisk kunnskap, og han maktar å gje stoffet ei overtydande litterær handsaming. Jamvel om stilen er distansert og saksimpregnert, kryr det av liv her. Sølberg forfell ikkje til eit naturidylliserande språk. Språket hennar tek på alvor at fotavtrykket mennesket har sett i naturen, er så djupt at naturen ikkje let seg tilbakestille til idyllen"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Sølberg blander tørt og vått til en sanselig saklighet. Her kommer det meste til oss i flyktige glimt, og en løpende sidetekst forsterker inntrykket av konstant bevegelse ... Sammenlignet med de apokalyptiske visjonene som møter oss i alt fra blockbustere til deler av samtidskunsten og økopoesien, gir Sølberg en mer dempet fremstilling av menneskeskapte miljøendringer. Av gammel vane tar en gjerne tåleevnen til selvregulerende økosystemer for gitt og lar havet seile sin egen sjø. Seismiske smell stikker seg ut som en uvanlig idédrevet debut med et skarpt blikk for skjøre sammenhenger"
ELISABETH FRØYSLAND PEDERSEN, MORGENBLADET
"Sara Sølbergs (f. 1983) lille kunstverk av en debutbok, Seismiske smell, henter tittelen fra en geofysisk metode for å undersøke havbunnen ... Hun roper ikke så høyt varsku, Sara Sølberg. Men hun hvisker så intenst og vakkert at vi tvinges til å høre etter"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Seismiske smell rommer et møte mellom fakta og fiksjon, men uten å være utleverende eller selvsentrert. Det virkelighetslitterære trekket blir, gjennom romanens faktuelle tyngde, forankret i den objektive realiteten, kontra virkeligheten som er knyttet til jegets personlige liv. Romanen har en tilknytning til historiske hendelser, til miljøpolitiske problemstillinger og viser hvordan alt rundt oss enten er liv eller fraværet av liv. Den byr på stor kunnskap. Den er ikke biografisk, men opplysende med faglig tyngde, og den er aktuell. Den plasserer ett enkelt, lite liv i den store sammenhengen. Dette er en vakker roman med mange kvaliteter, som presenterer nye perspektiver og får leseren til å tenke på livet som det skjøreste, men også som det sterkeste."
LITTERATURTIDSSKRIFTET LASSO
"Det er noe uhyre tiltrekkende ved en bok som er så kompromissløs at den ikke engang trenger å sette tittel og forfatter på forsiden ... Det er en ambisiøs og eiendommelig debutroman Sølberg har begått. Den kan blant annet tjene som moteksempel for alle de som mener at all ny norsk litteratur ligner, eller at unge mennesker utelukkende skriver om sine egne navler. Tolket som en performativ handling – her er jeg! – er den usedvanlig selvsikker og lovende"
OLA JOSTEIN JØRGENSEN, LITTKRITIKK.NO
"Debutant Sara Sølberg utforsker kroppen og havet, en kropp i verden og en verden i kroppen. Hundre plusspoeng for årets fineste bokomslag."
KAROLINE HENANGER, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
Under en ung kvinnes hjerteoperasjon begynner bilder av havet å vise seg, som om kroppen senkes ned til der blåhvalen finnes, der den blinkende dyphavsmaneten Periphylla periphylla kan stå stille i timevis, og trykket fra vannmassene er flere tonn tungt. I et konkret og visuelt språk utforskes det mytiske, livgivende, truende og forlokkende havet, med sine myriader av skapninger, gåter og utsatte liv.

«Seismiske smell» er en roman der hendelser i fortid og nåtid veves sammen til en beretning om havet som livsgrunnlag og fare.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517282
Innbinding Ebok
Tittel Seismiske smell
Bokgruppe 852
I salg 21.10.2016
Emne Romaner Hav og sjøer Skjønnlitteratur
Sara Sølberg

Sara Sølberg

Sara Sølberg, født 1983 i Trondheim, debuterte med romanen Seismiske smell (2016), som hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for. I 2017 mottok hun NTNUs litteraturpris.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Sara Sølberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Sara Sølberg
Les mer