Bla i boken

Sarabande

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523962
"Sakprosa og skjønnprosa eltes og gir litterær form til både psykoser og et naturrevolusjonært språk … Litteraturhistorisk er boken på høyde med Amalie Skrams Professor Hieronimus. I samtidslitteraturen har Sølberg litterære søstre som Ann Helene Guddal, Karoline Brændjord og Sara Stridsberg. Sølberg utmerker seg i dette selskapet med et høyt reflektert kunnskapsnivå og briljante formuleringer om natur- og klimakrisene, som ikke lenger kan skilles fra menneskets krise … Best som leseren tror han er ved veis ende knaller forfatteren til med en uhyggelig beskrivelse av encellede organismers fremmarsj på en ødelagt klode. Gotcha! Sara Sølbergs Sarabande er en smertens bok med lysende innsikter. Den overveldende planetariske krisen i menneskeheten får her et ansikt uten maske"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND
"Mellom tekstane om kva som skjer med forteljaren, er det skote inn korte tekstar i kursiv der verda blir sett gjennom auga til småkryp som maur og meitemark. Slik trer ein menneskeskapt apokalypse endå tydelegare fram … Sølberg skriv altså økolitteratur som inkluderer psyken til den mest dominerande arten i habitatet …. drive av intenst engasjement og hudlaus sensibilitet … Sølbergs språk spenner frå det essayistiske til det sanselege og oppfyller kunstens første bod: å gi oss eit fornya blikk på verda"
MERETE RØSVIK, KLASSEKAMPEN
"Velskrevet og foruroligende om økologisk og personlig sammenbrudd … Sølberg støtter seg til vitenskap og fakta og gjennomgår med poetisk følsomhet klodens og menneskets utviklingshistorie i forsøket på å innsirkle sykdommen som både Silja og jorden lider under. Hun problematiserer samtidig begrepene sannhet og virkelighet … «Sarabande» er slik blitt en intelligent, krevende og høyaktuell roman, som stadfester inntrykket av Sara Sølberg som en usedvanlig evnerik og spennende forfatter"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Sara Sølberg skriv med stor tankekraft og klinisk intuisjon … ein ser fort at her er det noko med ambisjonsnivå, komposisjon og vinkling av stoffet som viser høgt litterært medvit i form av ei intens og kompromisslaus framstilling i ei kopling mellom psykisk sjukdom og den pågåande klimakrisa verda står oppe i … her leverer ho i essayistiske og faktabaserte passasjar ei djup forståing av dei store samanhengane og dei ørsmå detaljane i eit økosystem som er grunnlaget for alt liv … Samtidig ser ho med kritisk blikk på livet i ein institusjon … Saman med Carl Frode Tiller, Kristin Ribe, Ingrid Storholmen, Gunnar Wærness og Erlend Skjetne er ho ei markant stemme, ikkje berre blant dei yngre i trøndersk litteratur, men også nasjonalt"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"En uhyre velskrevet romanhybrid med psykosen som narrativ drivkraft. Krise kan være veien til nytt liv og ny naturerkjennelse"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
«Den hvite kalksteinstien som alltid brenner i øynene, forstyrrer synsfeltet. Jeg strekker ut armene, den sterke solen skinner igjennom dem. Skyggen min er lang og armløs. For lyset er armene overflødige. For lyset er skyggene uforståelige. For skyggen er lyset en trussel. Jeg beveger meg inn og ut av skyggene langs stien, forsvinner, kommer til syne. Forsvinner. Gjør meg selv overflødig for lyset.»

Det er den varmeste sommeren i målt historie. Silja jobber som gartner og ser tydelig hvordan naturen er i kritisk forandring, men hun ser ikke at også hun selv er i endring.

I løpet av noen intense dager oppløses virkeligheten slik hun kjenner den, og hun begynner å oppleve verden som maur, meitemark og møll. Da hun en dag våkner som menneske igjen, er det på et sykehus, der erfaringene hennes betegnes som syke og uvirkelige. Ingen tror på at det hun sier, er sant. Noe er endret, samtidig som alt fortsetter som før.

«Sarabande» er en roman om et menneske i krise og om jordens krise. Hvordan fortsette å leve i en verden på randen av økologisk kollaps, med vissheten om at ens egen art er den skyldige, og at virkeligheten når som helst kan bryte sammen?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523962
Innbinding Innbundet
Tittel Sarabande
Bokgruppe 411
I salg 12.10.2021
Emne Skjønnlitteratur Romaner Miljøvern Psykiske lidelser
Sara Sølberg

Sara Sølberg

Sara Sølberg, født 1983 i Trondheim, debuterte med romanen Seismiske smell (2016), som hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for. I 2017 mottok hun NTNUs litteraturpris.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Sara Sølberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Sara Sølberg
Les mer