Strålende kritikker til Dag Solstad i Danmark – «et hovedverk i moderne nordisk litteratur»

 

 

 

 

Strålende kritikker til Dag Solstad i Danmark – «et hovedverk i moderne nordisk litteratur»

 

Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen er nå lansert i Danmark, og anmelderne i de største riksavisene er mildest talt begeistret. Samtidig er de to første bøkene i triologien, Ellevte roman, bok atten og 17. roman, utgitt på nytt i en samlet utgave.


«Med den tredje og siste romanen om ikke-eksistensen Bjørn Hansen, foreligger et absolutt hovedverk i moderne nordisk litteratur i sin helhet på dansk», lyder ingressen i Information. «En tindrende lykkelig leseropplevelse» er anmelderens konklusjon. 

Weekendavisens anmelder innleder slik: «Da Dag Solstad i fjor utga Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, fullendte han det prosjektet han hadde begynt på 28 år tidligere med Ellevte roman, bok atten (1992) og fortsatt med med 17. roman (2009). Og norsk litteratur ble plutselig et ekte hovedverk rikere». 

«Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen er knasende sprø alvor på en bunn av rungende latter», heter det i Jyllands-Posten

Politiken er foreløpig kun de to første romanene anmeldt, til 6 av 6 stjerner. Her beskrives den samlede utgaven som en «genial dobbeltroman om livsløgn». «Romanene er forbløffende godt skrevet, helt umulige å slippe taket i». Her utfolder Solstad sitt «pyskologiske og litterære mesterskap, skriver anmelder Jes Stein Pedersen, som avrunder spørrende: «Hvor mye skjønnlitteratur er det ikke som blekner fullstendig i lyset av det forunderlige Solstad skaper?».

Lengre sitater med linker:

«Med den tredje og siste romanen om ikke-eksistensen Bjørn Hansen, foreligger et absolutt hovedverk i moderne nordisk litteratur i sin helhet på dansk … Når vi leser glemmer vi vanligvis, forstått på den måte at vi i sinnet abstraherer det leste til metaforer, men Solstads romankunst forblir u-abstraherbar, i likhet med ikke minst Prousts …  Man kan mistenke Solstad for å ha oppfunnet Bjørn Hansen den gangen for over 30 år siden ene og alene for å rendyrke sin særegenhet og dermed skape et medrivende psykologisk drama og, midt i all tristheten, muliggjøre en tindrende lykkelig leseropplevelse»  
ERIK SKYUM NIELSEN, INFORMATION
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2020/04/dag-solstad-skabt-medrivende-psykologisk-drama-tindrende-lykkelig-laeseoplevelse


«De tre fullendte romanene – med de på én gang subtilt teknokratiske og underlig poetiske titlene – ble tilsynelatende slett ikke tenkt som trilogi fra begynnelsen av, og ingen hadde forventet at Bjørn Hansen (..) ville presentere seg igjen. Men Dag Solstad (f. 1941) ville det plutselig annerledes, og derfor kan vi nå lese et ualminnelig rørende totalportrett av en resignert og saktmodig bedrager som satset stort og mistet alt … Bjørn Hansen-trilogien er litteratur av høy klasse. Dag Solstad behersker språket og portrettkunsten med elegant overblikk og en ukunstlet, melodiøs gjenfortellingsprosa som er helt enkel og på samme tid uhyre raffinert»

KLAUS ROTHSTEIN, WEEKENDAVISEN
https://www.weekendavisen.dk/2020-18/boeger/en-ridse-i-tilvaerelsen

«Solstad skriver ironisk og livsklokt om å vende ryggen til .. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen er knasende sprø alvor på en bunn av rungende latter»
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN

https://jyllands-posten.dk/premium/kultur/anmeldelser/litteratur/ECE12101059/dag-solstad-skriver-ironisk-og-livsklogt-om-at-vende-ryggen-til-livet/

 

”Genial dobbeltroman om livsløgn er umulig å legge fra seg. Dag Solstads romaner om Bjørn Hansen, som forlot sin kone og lille sønn fordi han ikke kunne unnvære elskerinnens franske håndbevegelser, er verdenslitteratur. … to fabelaktig gode romaner … ultramoderne i sin frapperende og vilt reflekterte skildring av de følelsene som fyller Bjørn, som igjen og igjen lar andre mennesker bestemme sin livsbane … ikke minst i forholdet mellom far og sønn utfolder [Solstad] sitt psykologiske og litterære mesterskap … Romanene er forbløffende godt skrevet, helt umulige å slippe taket i. Hvor mye skjønnlitteratur er det ikke som blekner fullstendig i lyset av det forunderlige Solstad skaper?” 
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN, 6 av 6 hjerter (om Ellevte roman, bok atten og 17. roman)

https://politiken.dk/kultur/boger/art7744639/Genial-dobbeltroman-om-livsl%C3%B8gn-er-umulig-at-slippe

 

Dag Solstad

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For Genanse og verdighet ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize  i Storbritannia for Ellevte roman, bok atten. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk. I 2012 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for tredje gang, for romanen Professor Andersens natt. Våren 2013 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Solstad, Dag Solstad. Uskrevne memoarer. Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris i 2017. I 2019 utkom Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Solstads 19. roman og avslutningen på trilogien om Bjørn Hansen. 

 

Litterære priser:

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2019

Svenska Akademiens nordiske pris 2017

Bøker i Bø-prisen 2014

Vestfold fylkeskommunes Kunstpris 2007

Brageprisen 2006

Aschehougprisen 2004

Kritikerprisen 1999

Brages hederspris 1998

Doblougprisen 1996

Gyldendalprisen 1996

Kritikerprisen 1992

Nordisk råds litteraturpris 1989

Språklig samlings litteraturpris 1982

Kritikerprisen 1969

Mads Wiel Nygaards legat 1969

Les mer