Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020

I dag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020. Almaas er nominert for romanen Den gode vennen og Faldbakken er nominert for romanen Vi er fem. Begge bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.

Utdrag fra juryens begrunnelser:

Den gode vennen

«Almaas har skrevet en behersket, men like fullt dypt medrivende roman om et barns miserable vilkår, om vedvarende og fordekt lidelse og om det voksne menneskets tilkortkommenhet – historien om et traume kunne man kanskje kalle det … I Den gode vennen avdekkes barndommens tildragelser baklengs, mens den voksne mannens liv, det nåtidige familielivet, bølger og rykker fremover nær sagt med den klassiske kriminalromanens dramaturgiske trykk. Med sitt kyndige grep om dette kryssende forløpet viser Almaas at han har utviklet en skrift med sitt helt egne raffinement»

Vi er fem

«Da Matias Faldbakken debuterte som forfatter, under pseudonymet Abo Rasul, i 2000, var han allerede en etablert billedkunstner. Fra og med hans forrige bok, The Hills, og i enda sterkere grad i årets roman, Vi er fem, er det som om vi har med et helt nytt forfatter- og kunstnerskap å gjøre.  Stil, språktone og miljøer skiller seg kraftig fra Faldbakkens tidligere produksjon – slik Vi er fem også skiller seg ut fra mesteparten av den norske samtidslitteraturen for øvrig … Romanen er en usannsynlig blanding av realistisk familieroman, bygdefortelling, sci-fi-eventyr og grøsser i ett. Det er et prov på Faldbakkens romantekniske evner at disse tilsynelatende motstridende premissene ikke får fortellingen til å knele, men tvert imot går opp i en særegen enhet som ikke kunne eksistert noe annet sted enn i akkurat denne romanen … en roman som først og fremst imponerer i kraft av en vitalitet som slår like sterkt ut i barneportrettene og bygderealismen som den gjør i skapelsestematikken og blikket for sosiale strukturer».

Den norske juryen har bestått av Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås, litteraturprofessor Tone Selboe og forfatter Rune Christiansen. Vinneren velges av Bedømmingskomiteen for Nordisk råds litteraturpris og offentliggjøres under Nordisk råds prisutdeling torsdag 29. oktober.

Den gode vennen utkom våren 2019 til svært gode kritikker. «Ei uvanleg sterk barndomsskildring», skrev Marta Norheim i NRK. «Almaas er altså så sterk på å sjå verda frå barnehøgd. Eg las nettopp den amerikanske klassikaren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og fekk same kjensla av dette hos henne ... ein roman som er både var og intens», skrev anmelderen i Dag og Tid, og i Klassekampen het det at "Almaas bekrefter at han er et talent med innsikt i menneskesinnet. En så omfattende skildring av mobbingens karakter og ettervirkninger er uvanlig i norsk samtidslitteratur". Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad mente at «Den gode vennen er en innsiktsfull fortelling om en gutts fortvilelse, og et trist vitnesbyrd om den grunnleggende ensomheten som antakelig finnes i oss alle, om vi bare våger å kjenne etter». Den gode vennen er Almaas’ fjerde bok og tredje roman.

Mer om Den gode vennen
http://oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Den-gode-vennen

Bjørn Esben Almaas (f.1975) debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden skrevet romanene Katzenjammer (2003), Sov eller snakk om kjærlighet (2009)og Den gode vennen (2019). Almaas er skrivelærer på Danvik folkehøyskole.

Vi er fem utkom høsten 2019. I forrige uke ble Faldbakken tildelt P2-lytternes romanpris for boken, som også er nominert til Kritikerprisen 2019 og Ungdommens kritikerpris 2019/20. En rekke aviser utpekte Vi er fem til en av fjorårets beste romaner, blant dem Aftenposten, Klassekampen og Dagbladet. Rettighetene er så langt solgt til Italia, Tyskland, Danmark, Tsjekkia og Tyrkia.
Mer om Vi er femhttp://oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Vi-er-fem

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2 (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). For romanen The Hills (2017) ble han nominert til Brageprisen, og i 2019 ble The Hills nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020. Høsten 2019 utkom Faldbakkens femte roman, Vi er fem. Bøkene hans er oversatt til over 15 språk.