Nordisk råd-nominert roman til Danmark – Den gode vennen

Tidligere i år ble det kjent at Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020 for romanen Den gode vennen. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte danske forlaget Turbine. 

Den gode vennen utkom våren 2019 til svært gode kritikker.

 

"Følsomt og innsiktsfullt barneportrett ... Almaas tegner et hjerteskjærende bilde av barn og voksnes råskap og ondskap, og hvordan gutten balanserer mellom de som vil hjelpe ham og de som plager ham ... Den gode vennen er en innsiktsfull fortelling om en gutts fortvilelse, og et trist vitnesbyrd om den grunnleggende ensomheten som antakelig finnes i oss alle, om vi bare våger å kjenne etter"

SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD (Terningkast 5)

 

”Bevegende om barndom … En klassisk mobbehistorie, kan det synes som. Men alt er ikke riktig som forventet i Den gode vennen, og det er romanens klare styrke … Tilbakeholdelsen av hva som er skjedd med fortelleren, dytter leseren fremover. At detaljer fra begynnelsen gir mening på slutten, er fint … en bevegende fortelling om å skjule, og om sterke, usynlige bånd - mellom to gutter i 1987, og mellom en far og en sønn tjueseks år senere”

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET (Terningkast 5)

 

"Ei uvanleg sterk barndomsskildring dannar kjerna i den nyaste romanen til Bjørn Esben Almaas ... utan å nøle vil eg karakterisere portrettet av guten som sterkt, rått og hjarteskjerande. Vi ser korleis han strevar med å manøvrere mellom dei som vil slå og dei som vil forstå"

MARTA NORHEIM, NRK P2
 

"Det er mykje uro i boka, ei uro som klamrar seg fast og blir sitjande i … Almaas er altså så sterk på å sjå verda frå barnehøgd. Eg las nettopp den amerikanske klassikaren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og fekk same kjensla av dette hos henne ... ein roman som er både var og intens. Språket er med på å lage denne kontrastfulle stemninga; det er eit radikalt bokmål med kreative vendingar og knappe setningar som gir eit sterkt krydder til barneblikket og den tunge tematikken"

KATRINE JUDIT URKE, DAG OG TID
 

"Språket er presist og nøkternt. Den avdempede måten dramatikken beskrives på, historien som avdekkes glimtvis uten at leseren helt vet hvor det bærer, skaper et ubehag som dirrer i teksten. De språklige overlevelsesmekanismene bringer oss rett inn i barnets hode ... Almaas bekrefter at han er et talent med innsikt i menneskesinnet. En så omfattende skildring av mobbingens karakter og ettervirkninger er uvanlig i norsk samtidslitteratur"

MARIA KJOS FONN, KLASSEKAMPEN


"Godt om mobbing ... Kombinert med et dempet språk som på en fin måte tydeliggjør den underliggende smerten som etter hvert farger hovedpersonens livsopplevelse, og som sagt, et særs våkent øye for detaljer, blir Den gode vennen en roman som viser hvordan traumer i barndommen ikke er noe man vokser fra. Tvert imot kan de vokse med deg og ta over livet ditt"

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

«Almaas har skrevet en behersket, men like fullt dypt medrivende roman om et barns miserable vilkår, om vedvarende og fordekt lidelse og om det voksne menneskets tilkortkommenhet – historien om et traume kunne man kanskje kalle det … IDen gode vennen avdekkes barndommens tildragelser baklengs, mens den voksne mannens liv, det nåtidige familielivet, bølger og rykker fremover nær sagt med den klassiske kriminalromanens dramaturgiske trykk. Med sitt kyndige grep om dette kryssende forløpet viser Almaas at han har utviklet en skrift med sitt helt egne raffinement»

UTDRAG FRA JURYENS NOMINASJONSBEGRUNNELSE, NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2020


Mer om Den gode vennen
http://oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Den-gode-vennen

Bjørn Esben Almaas (f.1975) debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden skrevet romanene Katzenjammer (2003), Sov eller snakk om kjærlighet (2009) og Den gode vennen (2019). Almaas er skrivelærer på Danvik folkehøyskole.

Design: Exil Design