På vegne av venner

essay

Velg format

kr 269
På lager
ISBN
9788249507085
"Varm, deltagende, selvutleverende og dypt menneskelig fra vår riksprovokatør"
KNUT FALDBAKKEN, VG | KRITIKERNES FAVORITTER 2009
"Sobert og sympatisk om død, ensomhet og kunsten å gå i begravelser … han har aldri vært så inkluderende og åpen som i dette 92 sider lange essayet, en dønn sober og sinnrik bok om døden, og det absurde i å skulle forholde seg til den … Schau fanger tankestrømmen så ærlig og direkte på papiret at ingenting blir påtatt … Schau klarer å nå fram med et alvor … Det blir bokas styrke at ledsageren er en uhøytidelig, gudløs fyr … Teksten drives av et oppriktig ønske om å finne fram til noe ektefølt mellom fallgruvene av koketteri, hykleri, og anstrengt verdighet. Og det er hele veien underholdende. Fordi Schau gir de symboltunge situasjonene rom til å være både absurde, tragikomiske og triste, samtidig … Alt i en tynn, liten sak jeg tror absolutt alle ville ha forbannet godt av"
OLE ØYVIND SAND HOLTH, DAGBLADET
"prosjektet er grunnleggende sympatisk … Det er et fint lite prosjekt som det visselig står respekt av. Hatten av"
JON ØYSTEIN FLINK, KLASSEKAMPEN
"En messe verdt. I sin debut som seriøs forfatter har Kristopher Schau valgt et emne med tyngde og behandlet det med letthet. Når Kristopher Schau debuterer som seriøs forfatter, er det med en glimrende bokidé … Boktittelen På vegne av venner er særdeles velvalgt"
ANE FARSETHÅS, DAGENS NÆRINGSLIV
"Personlig på den sympatiske måten … Temavalget er genialt, tittelen skarp … På vegne av venner er en svært personlig bok. Nettopp det gjør den interessant … Resultatet er en svært sympatisk tekst, et essay som framstår som genuint humanistisk, åpent og søkende … Han er allerede mer enn god nok på det som er bokas prosjekt: Å vise fram at hvert menneske er unikt. Også når andre har glemt det"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Schau skriver lett og med bister humor, og uten engang å forsøke å male ut tristessen … Det er altså en annerledes Schau vi møter i denne lille boka … Resultatet er en kort, kort bok om porten til en lang, lang evighet. Svært menneskelig, og varmende i all sin kulde"
KJELL-RICHARD LANDAASEN, VÅRT LAND
"Rørende og personlig … Schau har skrevet en nydelig liten bok om opplevelsen … Over de 90 korte sidene er Schau hudløst selvutleverende. Det er gonzojournalistikk på gummisåler. Med distré sjarm, på avstand av den religiøse garnityren og med en erklært uvilje mot å tenke og å komplisere ting, etablerer Schau en distanse til tematikken som synes å passe den fullkomment. Boken åpner nemlig store rom for leserens egen refleksjon … Om enn Schau forblir uforstående til hvorfor folk dør alene, minner han oss på at selv et stusslig kommunalt farvel kan og bør være en feiring av livet"
TOR DISHINGTON JOHANSEN, BERGENS TIDENDE
"Varmt farvel frå den einaste gjesten i gravferda … Ideen er fantastisk god … Schau skriv let, truverdig og – kanskje utan å villa det – ikkje utan ein bister form for humor. Men framfor alt er dette alvor. Varmt alvor"
JAN ZAHL, STAVANGER AFTENBLAD
"Enda en gang greier altså Schau gjennom sitt kronisk ubekvemme talent for posering å stikke fingeren rett inn i et av vårt samfunns ømmeste punkter: Ensomheten. Kontaktløsheten. Livet uten lindrende sosiale bedøvelsesmidler. Resultatet er blitt et essay på 92 små sider hvor posøren, provokatøren, nedriveren av sømmelighet, anstendighet og sunn fornuft, og nå altså forfatteren Kristopher Schau får uttrykt et volum av medmenneskelighet som vil overraske dem som bare kjenner ham som medieperson. Han rapporterer nøyaktig og troverdig. Han finregistrerer den ensomme bisettelsen fra ulike vinkler og omgivelser … Det er en varm og deltagende tekst, Schau har skrevet, presis uten å bli kjølig og distansert. Søkene og reflektert uten å bli 'klok' og tørr. Selvutleverende uten provokasjoner og pinligheter … Denne lille boken behøver han ikke glemme. Den kan han tvert imot være stolt av"
KNUT FALDBAKKEN, VG
"Sympatisk til tusen. Han overrasker igjen. Det vesle, innbydende bokformatet kler innholdet i Kristopher Schaus bok om døden, ensomheten og samvittigheten … Men På vegne av venner er slett ikke tull. Det er blodig alvor. Det er nydelige greier. Schau fører en edruelig og respektfull penn, sympatisk til tusen, gir av seg selv, beskriver seg selv og tar oss med inn i en virkelighet vi egentlig ikke vil ha noe av … Han er faktisk hode og skulder over de aller fleste. Norge har ikke for mange av Kristopher Schaus kaliber. På vegne av venner er nok et stikk til mannen som alltid velger en annen retning enn den greieste"
ROAR ESKILD JACOBSEN, HAUGESUNDS AVIS
"Beveget og proff … En liten bok som tar opp de store spørsmål og som det er vel verdt å spandere noen timer på"
KIRSTEN VIKER LUNDE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"ei bok som er rett fram, utan klamt føleri. Ho er utan jålete, overfølsamt språk. Kanskje nettopp difor rører ho. Likeframt om livet. Og døden"
TORILL MYREN, SUNNMØRSPOSTEN
"I tråd med god essay-tradisjon er teksten … åpen og søkende, ført i pennen av en deltakende og nysgjerrig observatør"
RAGNHILD BUGGE, FRI TANKE
"en alvorlig bok om ensom død … Vi synes Kristopher Schau har gjort en ubehagelig, men meget viktig jobb"
DAGEN MAGAZINET
Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige:

"Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen?

En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. Er det da noe mer enn bare et stort empatisk sort hull hvor samfunnet er satt til å gjøre sorgen for oss? Der nasjonen tar seg av det praktiske. Og så blir det ikke noe mer enn det igjen. Praktikaliteter.

Det var bare derfor. Jeg ville vite hva dette var
og jeg ville være der."

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2009
ISBN 9788249507085
Innbinding Innbundet
Tittel På vegne av venner
Bokgruppe 310
I salg 22.10.2009
Emne Essay Døden Begravelse Faglitteratur

Kristopher Schau