På drømmedagen står vi opp klokka fire om morgenen

stemmer og historier fra Afghanistan

Velg format

kr 299
ISBN
9788249503322

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2005
ISBN 9788249503322
Innbinding Innbundet
Tittel På drømmedagen står vi opp klokka fire om morgenen
Bokgruppe 312
Emne Afghanistan Faglitteratur Barn Kvinner
Unni Rustad dro til Afghanistan for Redd Barna, der hun var med på å arrangere konferanser om rettigheter for barn og ungdom. Da hun kom dit, var hun ikke forberedt på inntrykkene som kom til å overvelde henne; stemmene, ansiktene og historiene. Er det virkelig mulig at folk som har vært i krig i over tjue år, fremdeles har tillit til verden? spør hun. Unni Rustad reiser på kryss og tvers av landet, og her beskriver hun menneskene hun møter: kvinnene i nabolaget der hun bor og kvinner i badet, barn som har egen skolepult og barn som bærer tungt smuglergods hele dagen, enker som jobber med å asfaltere gatene, familier som kommer tilbake til landet etter mange års tilværelse som flyktninger, tidligere og nåværende krigsherrer, Taliban-tilhengere og al-Qaida-motstandere. Med inntrykksnært og innlevende blikk tegner Rustad portretter av folk som har levd med og overlevd krig, undertrykkelse og skiftende regimer. Unni Rustad (f. 1948) jobbet for Redd Barna i Afghanistan fra august 2002 til desember 2003, og skrev blant annet om arbeidet med barnas rettigheter i Klassekampen. Dette er hennes første bok.
”At læse Unni Rustads bog med stemmer og historier fra Afghanistan er at svinge mellem håb og mismot. Bogen rommer stærke billeder af menneskelig vilje til forandring og forbedringer og af evnen til at leve i varme og sammenhold trods alle problemerne … Unni Rustad er en fin observatør … Det er netop hendes åbenhed overfor indtryk, der gør bogen varm og stærk og ny, selv om dele af den afganske virkelighed i andre sammenhænge allerede er præsenteret journalistisk for os. Hun har den åbenhed hun selv berømmer hos mange af afghanerne.”
KNUD VILDBY, PROSA
”Når Rustad skriver om arbeidet sitt, om møter med barn og ellers folk i alle aldre og situasjoner, er hun både ydmyk og rasende, ydmyk på vegne av dem hun forteller om og rasende i enkelte situasjoner der overgrep tydelig finner sted. Men framfor alt har hun den litterære fingerspissfølelsen for å fortelle historier, og essayistens personlige trekk.”
TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
Unni Rustad

Unni Rustad

Unni Rustad (f. 1948) jobbet for Redd Barna i Afghanistan fra august 2002 til desember 2003, og skrev blant annet om arbeidet med barnas rettigheter i Klassekampen. På drømmedagen står vi opp klokka fire om morgenen. Stemmer og historier fra Afghanistan er hennes første bok.

Les mer