Mysteriet mamma

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249513963
"När Trude Lorentzen var tonåring tog hennes mamma sitt liv efter en kort tids psykisk sjukdom. Ända sedan dess har Trude funderat över hur en mamma kan överge sitt enda barn och länge trodde hon att mamman haft ett val. Först många år senare vågade Trude förhålla sig till sin sorg och saknad. Boken, som fick stor uppmärksamhet i Norge, handlar om minnen av modern och om hur det känns när en förälder tar sitt liv"
THOMAS LERNER, DAGENS NYHETER (Sverige) | Årets bokanbefalinger 2014
"En datters betagende bok om en mamma, et selvmord, et mysterium"
TOM EGELAND, VG | Årets beste bøker 2013
"Ærlig sorgbok om depresjon og selvmord som treffer hjerterota"
KRISTINE ISAKSEN, VG | Årets beste bøker 2013
"en gripende fortelling"
MARIUS WULFSBERG, KLASSEKAMPEN | Årets beste bøker 2013
"Cecilie Enger og Trude Lorentzen har høyst fortjent høstet kritikerros og priser for sine bøker Mors gaver og Mysteriet Mamma. Begge har skrevet hudløst og vakkert om hvordan de gradvis mistet sine mødre. Cecilie Engers mor havnet på sykehjem med Alzheimer, Lorentzens mor ble brått og uforklarlig psykisk syk midt i livet. Hun begikk selvmord da datteren var 15 år. Inntrengende leseropplevelser"
TORSTEIN HVATTUM, AFTENPOSTEN | Årets tre beste bøker 2013
"Mysteriet mamma av Trude Lorentzen trekker leseren umiddelbart til seg – ikke med bud om tragedie eller traume, men i et nakent forsøk på å puste liv i en elsket mor som begår selvmord da datteren er femten år. Den poetiske dokumentaren vil bli stående som et kroneksempel på hvordan skjønnlitterære grep kan gi sakprosatekster et løft"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN | Årets tre beste bøker 2013
"Dette er en bok om denne mammaen, men problemstillingene berører likevel alle som har mistet i selvmord – og oss andre som står tafatte rundt og lurer på hva vi skal gjøre. Selvmord er fortsatt skambelagt og vanskelig, og denne boka tør ta i det som skjer over 500 ganger i året – i Norge – at noen ikke klarer mer"
HELGA LILLELAND, VARDEN | Årets beste bøker 2013
"en skjønnlitterær dokumentarbok som virkelig gjør inntrykk. Depresjon er ikke lett å forstå, men forfatteren klarer å formidle hva det vil si å være en pårørende ... Mysteriet mamma gjør en sykdom som rammer mange litt mindre mystisk og tabubelagt enn før og angår alle"
KRISTINE ISAKSEN, VG
"boka handler om langt mer enn fraværet av kjærlighet. Det handler også om å gjenfinne kjærligheten til moren. Lorentzens framstilling av de elleve åra fra foreldrenes skilsmisse til morens sammenbrudd, gir også en inngang til å forstå hverdagslykke, en forståelse som står i kraftig motsats til morens reise inn i mørkets hjerte"
BJØRNAR OLSEN, DAGBLADET
"Lorentzen beskriver både barndommen og forholdet til moren med et trent blikk for velplasserte detaljer ... Det er først og fremst den etterlattes stemme som holder dette sammen og berører med sin utforming av en historie å leve videre med ... Lorentzen kombinerer en umiddelbar tone og veloverveid oppbygning i sin fortelling om moren"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"et viktig innlegg i en helsedebatt der psykisk sykdom ofte har en tendens til å bli avfeid som noe forgjengelig og diffust. Dessuten er den en rørende kjærlighetserklæring fra en forvirret datter til hennes plutselig forvirrede mor"
ODA FAREMO LINDHOLM, DAGSAVISEN
"Tross det triste utgangspunktet, er boka en livsbejaende fortelling om tap ... Det er sjelden jeg leser en bok så eksplisitt motivert av og spekket av kjærlighet ... detaljrikt og levende. Vi får innblikk i en mor–datter-relasjon som er svært tett, og Lorentzen skildrer barndommens tosomhet fint ... Denne boka har to tydelige budskap, som neppe kan demonstreres for ofte: Hun som er psykisk syk, er mer enn diagnosen som settes på henne. Og den som etterlates, har sannsynligvis mer enn tragedie å minnes. Trude Lorentzen lykkes med å fortelle om dette på en måte som er gripende og – med et og annet unntak – svært leseverdig"
TINA ÅMODT, KLASSEKAMPEN
"En poetisk dokumentar om oppvekst, morskjærlighet og psykisk sykdom. Boken trekker umiddelbart leseren til seg ... Mysteriet mamma vil raskt bli stående som et kroneksempel på hvordan skjønnlitterære grep kan gi sakprosatekster et løft ... Genreblandingen er perfekt for Mysteriet mamma, og gir teksten fylde og glød ... Mysteriet mamma er ikke skrevet som et rent subjektivt prosjekt, den strekker seg mot andre mennesker, som forfatterens egne barn og lesere som er rammet av selvmord. Den vil ha en ekstra dimensjon for dem som er personlig berørt, men Mysteriet mamma passer for alle som vil lese sterk og spesiell litteratur"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Allerede fra de første sidene er historien skikkelig spennende. Leseren blir nysgjerrig på hvem Trudes mor er. Forfatteren evner gjennom språklige grep, oppbygning og en gjennomgående ærlighet å gjøre oss interessert i å følge med på reisen hennes ... Historien blir innmari gripende, uten å være overdådig i språkbruk. Boka griper hardt tak i leseren og belyser tematikken fra mange kanter ... Mysteriet mamma engasjerer, interesserer og relaterer til leseren. En spennende, lærerik og tankevekkende bok"
KAJA SCHAU KNATTEN, ROMERIKES BLAD
"en gripende og kontrastfull beretning ... Lorentzens bok er bevegende og intens, lettlest, thrilleraktig og morsom, opprørende og gripende, og kanskje først og fremst vakker i sin forsoning med livets kompleksitet ... Den har en fruktbar og nyskapende blanding av dokumentargrep – referanser til avisoverskrifter, værobservasjoner, tradisjoner og sosiale holdninger – og skjønnlitterære grep, som narrativt driv, besettende ledemotiver og noen svært gripende poetiske skildringer av små detaljer som fester seg i minnet etter tragedien. Som sjangereksperimenterende skriftstykke fremstår boken som særdeles lærerik; her er det mye inspirasjon å hente for alle som ønsker å skrive levende og aktualiserende sakprosa ... en vakker og bevegende bekreftelse på at litteraturen heler, at det nytter å snakke"
MIRIAM BOULOS, Bloggen "Lesende skrivende"
"Boken er velskrevet, lettlest og griper leseren umiddelbart ... En bok som denne kunne lett blitt sentimental eller fått en bitter undertone, men det greier forfatteren å unngå. I stedet er det blitt en varm fortelling om det livet hun og moren delte. Den er uten anklager, men med spørsmål som gjerne skulle blitt besvart. Boken henvender seg til et bredt publikum. Den er vel verdt å lese for fagfolk i psykiatrifeltet som håndterer pårørende til alvorlig psykisk syke og etterlatte"
ANNE TVEITO, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING
"Det er noe med fargene i det bildet, det oransje søttitallstapetet, de matchende vinrøde blusene våre. Vi omfavner hverandre, armen min rundt nakken hennes. Øynene hennes, gjennom brilleglassene. Uten frykt, bare frydefulle. Og smilet. Det er ikke til fotografen, selv om hun ser rett inn i kameraet. Nei, det lattermilde smilet er til meg, den eneste ungen hennes, et enebarn som forguder alenemoren sin, som presser leppene mot kinnet hennes, med lukkede øyne, mens jeg sannsynligvis lager en høy koselyd.
Mmmamma'n min.

Det bildet er oss, alt vi hadde sammen, fanget i én eksponering. Det virker umulig å forestille seg at disse to menneskene ikke skulle være lykkelige for alltid."

Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selvmord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forsto ikke hva som skjedde med moren sin den gangen. Kan hun forstå mer nå?

"Mysteriet mamma" er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før.

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2013

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249513963
Innbinding Pocket
Tittel Mysteriet mamma
Bokgruppe 501
I salg 20.05.2014
Emne Faglitteratur Foreldre Psykiske lidelser Personlige beretninger
Trude Lorentzen

Trude Lorentzen

Trude Lorentzen (f. 1974) er født og bosatt i Oslo. Hun har lang erfaring som profilert featurejournalist i Dagbladet, VG og Aftenposten, og er fast ansatt som journalist i Dagbladet Magasinet. I 2012 vant hun Den store journalistprisen for reportasjen "Tomrommene" om ungdomsrommene som sto igjen etter Utøya-ofrene. Mysteriet mamma er hennes andre bok. Den var hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Boken lå flere uker på bestselgerlisten, og den har til nå et samlet opplag på 25.000 eksemplarer. Lorentzen er nominert til Brageprisen 2013 for Mysteriet mamma.

Les mer