Bla i boken

Min vrengte kimono

dikt

Velg format

kr 249
På lager
ISBN
9788249526604
"et fascinerende forfatterskap hvor det åndelige og det kroppslige flettes sammen som tematiske tråder. Så også i denne boka, som kretser rundt søsterskap, forholdet til jorda og ulike former for begjær … essensen, slik jeg ser det, er en kvinnes skapertrang og lengsel etter sjølstendighet. Det er også en søken mot samhold og forbindelse, en tilbakevending til røttene og til familiære og abstrakte blodsbånd… De første diktene lokker deg inn med beskrivelser av ei jente som går i ett med elementene vann og luft – noe flyktig, uhåndgripelig og frihetssøkende … Senderuds poesi flyter på dette lerretet som en dyp rødvin"
SIGRID ELISE STRØMMEN, VÅRT LAND
"I Min vrengte kimono skriver Senderud en fortelling i diktform om et jeg som på samme tid lengter etter både tilhørighet og selvstendighet … Forskjellene mellom menneskene i familien beskrives som like grunnleggende som forskjellen mellom jord og vind … gjennom teksten brytes dette kategoriserende språket opp … Det er noe vitalistisk eller anti-moderne over både diktenes språk og tenkningen i dem … Jeg velger å lese disse diktene [..] som en understrekning av det krevende ved alle former av relasjoner, til seg selv og til hverandre. Det er dette som er skjønnlitteraturens mulighet: Å kunne vise noe frem, å tenke over det, og likevel ikke komme med noen svar. «du er aldri alene», er samlingens siste verselinje og fungerer som en fortetning av tenkningen i boken. Himmelskipet som søker seg bort fra foreldrene sine, som foreldre opplever som så fremmed, kan ikke la være å fylles av stedet og folkene det kommer fra"
FREDRIK HAGEN, KRABBEN POESIKRITIKK
"Tekstane er særs opne, gåtefulle. Samstundes er dei bygde opp av enkle, nærmast arketypiske element … desse dikta er det ei glede å vera inne i, og gje seg over til"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
I "Min vrengte kimono" skriver Kjersti Bronken Senderud frem en kvinne som vokste opp på en gård, men som tilhører luften. Et himmelskip lastes med dyr og mennesker, levende og døde; med traner og svaner, en hest og en hund; med de mørke rommene på gården der den vesle jenta sprang mellom husene, og med kjæresten som døde. Her er jeget som barn og jegets barn, en datter som ikke finnes. I dette skakke og eventyrlige universet er Maria Magdalena en søster blant søstre og samtidig en forbindelse til det guddommelige, det gjennomlyste. Ved å tvinne søsterbåndet og leke med kjønnede markører utfordrer diktene også forestillinger om det kvinnelige.

"Min vrengte kimono" er en både sørgelig, morsom og trøsterik samling fra en av våre viktigste lyrikere.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526604
Innbinding Ebok
Tittel Min vrengte kimono
Bokgruppe 852
I salg 20.01.2023
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Kjersti Bronken Senderud

Kjersti Bronken Senderud

Kjersti Bronken Senderud (f. 1971) er en av våre sentrale lyrikere, bosatt dels på Løten, dels i Oslo. Hun debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles. Siden har hun gjort seg bemerket med en rekke særpregede diktsamlinger, og romanene hennes, Huset (2007), Bo (2017) og Hotellet (2019), har fått svært god mottakelse. Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengeligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund. I bøkene sine knytter Bronken Senderud det himmelhøye til det jordnære, det spirituelle og religiøse til det verdslige, urbane, kroppslige. Det handler om tilstedeværelse, om å lytte seg frem.

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Kjersti Bronken Senderud - Flere forfatterportretter

Les mer