Bla i boken

Mannen fra Milano

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249525331
"Tusvik har klart det igjen. Marit Tusvik hører til det mindretallet av forfattere som også er diktere, som altså makter å gjøre en fortelling til noe mer enn et handlingsreferat, til noe større og mer enn en vel fortalt historie. Det gjør hun enda en gang med romanen «Mannen fra Milano». Det er en sanselig og nervøst følsom roman, drømmeaktig, som inniblant grenser til det hallusinatoriske. Den har som sitt utgangspunkt at mennesket er et komplisert vesen, utstyrt med et finstilt, men begrenset, sanseapparat … medrivende og forunderlig lesning. Etter smakssanstapet er Bruno nedtrykt til det kyniske, uten at forfatteren trykker ham ytterligere ned for å la ham ligge. Tvert om trekker Tusvik både ham og leser videre … En leseopplevelse"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Dette er mer enn ei bok om kokkekunst sjøl om tredjepersonsfortellerens innsikt i matlagingens vesen er formidabel og imponerende – ja, det er nesten så magen velter seg i vellyst under lesningen. Men akkurat denne perfeksjonismen, denne streben etter det beste, det optimale – det kan tas videre til andre av livets sider … Tusvik har skrevet en roman som er klisjefri, med minimalistiske trekk, med en handling som ikke fører oss med logisk konsistens fra a til å. Det er til og med vanskelig å si hvor den fører oss hen. Men den var god å lese, den var som et velsmakende måltid, en tre retters middag der alle rettene var passelig store og ingrediensene krydret med stor skånsomhet. Det utgis ikke så mange sånne tekster i våre dager. Dessverre"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"I en sentral scene i Marit Tusviks roman «Mannen fra Milano» lager kokken Bruno middagsretten «Fagiano futurista» – Fremtidens fasan. Oppskriften er fra Filippo Tommaso Marinettis «Futuristisk kokebok» (1932). Kokeboka, og ideene bak de grensesprengende originale oppskriftene, er romanens kreative sentrum … I «Mannen fra Milano» har Tusvik latt seg inspirere mer, av desserten «Fritert rose», av slagordet «optimisme ved bordet», men også av øvrig italiensk kultur, skikk og musikk. Dette gir boka farge, fasong, og høyt volum … Elba og Enka fyller boka med dens særpreg: Det overdådige og eventyrlige, det mentalt skakende, det mystiske og mytiske, i tillegg til dypt alvor og plutselig humor. Den er i slekt med hennes tidligere, intelligent fabulerende bøker: hybriden mellom det realistiske og det vilt fantastiske, de treffende formuleringene … Foran i boka finnes forfatterens egen strektegning: en Ikaros-lignende skikkelse. Et tankekors i en ambisiøs roman med en slutt det også er flukt over"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
Bruno W er kokk og har nettopp fått sin første Michelin-stjerne. Han løper alltid, som i skyttel mellom senga, markedene, de beste matbutikkene og restauranten i Milano, alltid på jakt etter den optimale smaken. Forloveden sier hun nesten aldri ser ham. Jakten på den optimale smaken overskygger alt.

Ti dager før de skal gifte seg, kaster Bruno seg på toget. De som så ham løpe gjennom den store jernbanehallen i Milano den dagen, sa senere at det virket som han løp for livet. I hans hode tar han bare toget til Piombino og en båt til Elba for å hvile etter alt ståket rundt stjerna.

På Elba havner han hos en enke på en skjønn og mystisk eiendom. Enkas hår er som av sukkerspinn og spunnet glass. Å snakke med henne er som å snakke med Gud. Den samme reisen skal han komme til å gjenta tre år senere, når han holder det forferdelige som har hendt ham hemmelig og prøver å omforme det hemmelige til gull.

"Mannen fra Milano" er en elegant og smått fantastisk roman om en kokk som løper og en enke som rir, hans hurtighet og hennes langsomhet, om en øy full av appetittvekkende vekster og smaken som forvant.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525331
Innbinding Ebok
Tittel Mannen fra Milano
Bokgruppe 852
I salg 07.03.2022
Emne Skjønnlitteratur Italia Romaner Restauranter
Marit Tusvik

Marit Tusvik

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen Reisa til mandarinlandet. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker. Skuespillene MuggEtter WilliamAlle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teaterscener, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

«Marit Tusviks mange ulike uttrykk, hennes pendling mellom humor og alvor – mellom nynorsk og bokmål – er hennes metode å innhente det uhørte på, det ubeskrevne, det som dirrer midt mellom alt. Metoden viser seg ofte å være et vellykket grep til å si mer om virkeligheten enn mer fastlåste og stabile forfatterposisjoner kan gjøre. Hun løfter det alt sammen opp – de store spørsmålene, det naive, det vittige, det alvorlige, … hun løfter det opp og frem med respekt, for så å snu det rundt, og se det fra nye vinkler. Marit Tusvik har en genuint egen stemme i alle sjangrene, og fortsetter sitt prosjekt i utgivelse etter utgivelse i utkanten av allfarvei.»
– Fra juryens begrunnelse, Doblougprisen.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2004

Amalie Skram-prisen 1999

Narvesens kulturpris 1995

Nynorsk litteraturpris 1991

Ibsenprisen 1991

 

Av Marit Tusvik:

2022

Mannen fra Milano (roman)

2017

I hans armar (roman)

2014

Fleur (roman)

2011

26 små romaner (fortellinger)

 2009

Deilig er jorden (roman)

 2008

Samlede dikt (dikt)

 2007

Sigrid Finne (roman)

2002

Stille og fint (roman) 

1999

Nord (roman) 

1997

Gjennomtrekk (dikt) 

1995

Bell (roman) 

1991

Ishuset (roman)

1985

I byen under byen (dikt)

1979

Reisa til mandarinlandet (dikt/prosa)

 

Om Marit Tusviks skuespill:

Mugg: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 1990 med Grete Nordrå og Inger Marie Andersen i rollene. Filmet for fjernsyn. Mugg er oversatt til svensk, tysk, fransk, russisk, ungarsk og tsjekkisk, og ble satt opp i Tsjekkia våren 2006.
Etter William: delt urpremiere mellom Den Nationale Scene i Bergen og Intimteatret/Det norske Teatret. Filmet for fjernsyn.
Alle vakre jenters hambo: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen.
Angerhøy: urpremiere på Det norske Teatret i Oslo.
Ishuset: urpremiere på Sogn og Fjordane teater.


Last ned Hans Petter Blads etterord om Marit Tusvik fra "Samlede dikt"

Lenker:

Norske dramatikeres forbund

Oslo Literary Agency

Les mer