/Lyte/

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249515431
"Det er netop ikke en historie om, hvorfor kvinden gerne vil dø, men en historie om, at hun lader det ske. Der findes ikke én bagvedliggende årsag, som kunne gøre det nemmere at forstå hende. Og faktisk er det med til at gøre teksten stærkere; stemmen er så afklaret, at man sagtens kan lade sig føre med gennem bogen uden på noget tidspunkt at identificere sig med kvinden og hendes projekt. Og det gør samtidig, at de lovligt dunkle passager ikke skurrer så meget, som de ellers kunne have gjort. Det er ikke en nem bog at læse sig ind i, men når det lykkes, er det en brutal og mærkeligt medrivende udforskning af død, isolation og uforståelig beslutsomhed"
MARTIN BASTKJÆR, RECEPTION – tidsskrift for nordisk litteratur #74 (Danmark)
"Kraftfull roman om å velge døden ... en meditasjon over det uunngåelige. Språket er sanselig, rytmisk og suggererende – vi dras inn i en mørk syklus der forfatteren eksperimenterer med ord og klang, verselinjer og linjebrudd ... den kjennes viktig, nettopp fordi Ribe pirker borti det vi har vanskelig for å tro på: at man kan ønske seg døden. Det er vondt å lese, men befriende at noen tør skrive om det"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, AFTENPOSTEN
"Å kalle dette en tekstsamling, ville vært det enkleste, var det ikke fordi det hele er bundet sammen av en gjennomgående fortelling på, nettopp, romaners vis. Samtidig som vi får et tekstbilde i sammenbrudd, får vi et språk i oppløsning, et språk der alt overflødig fett er slanket bort. Forfatteren gir slipp på alt det grammatikalsk korrekte, det litterært velklingende, selv dagligtalens likefremhet, i jakten på de ordene som best uttrykker undringen stilt overfor døden. Det er modig og flott. Og utfordrende"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Kristin Ribe skriv på tvers av alle forventningar til korleis ein roman skal sjå ut ... Ribe strippar skriftspråket for all normalitet og tillærte lesemåtar. Samtidig har ho ei høgt utvikla evne til nylagingar av ord, ordsamansetjingar og anagram som skaper eit eige, impresjonistisk språk utanfor det umiddelbart forståelege ... Ribe tvingar lesaren til å lese sakte, lese om igjen, bla tilbake, leite etter ein kronologi som kanskje finst .... Ribe har vilje og mot til å prøve noko nytt og annleis som samtidig blir Ribes signatur. Det er ikkje alle ein kan seie det om"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Sterkt om språklig sammenbrudd … en meget interessant og gripende studie av valget om selvdød. Språket viser kroppens kollaps … Harmonien og dissonansen, forsoningen og frykten, klinger sammen"
DEMOKRATEN, ANDERS HOLSTAD LILLENG
"Kristin Ribe mestrer det umulige – å skrive en bok om sykdom og død, uten å henfalle til en eneste klisjé … Hennes fragmenterte tekster fanger det vonde og undrende på en vakker, usentimental måte … Den usedvanlige sammensetningen av bilder og den elliptiske bruken av språket, aktiverer leseren og historien blir realistisk og levende. Det er vanskelig å hente frem enkeltlinjer. Ribes evne til å beskrive kjente ting på nye måter, er ulikt alt annet en har lest … Det er flott. Og det er rått"
MARI MJAALAND, UNIVERSITAS
"Men lufta i pusten har ikke forstått det ennå."

En voksen kvinne er blitt alvorlig syk og velger isolasjon framfor behandling. Hun er ofte i skogen, går på tømmerveier, kjenner regn og barnåler falle på hodet.

Hva vil det si å la naturen rå? Hva er viktig før døden?

leiligheten skriver hun lange lister over fine ting i livet, det hun nå velger bort: appelsin i snøfonna på skitur, tre flasker vin med to venner. Det er en som heter E., som hun gjerne vil fortelle alt til, men når de møtes er den ærlige samtalen umulig å ta.

Kristin Ribes roman er en innstendig og sansende utforskning av tid, valg og bevissthet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515431
Innbinding Ebok
Tittel /Lyte/
Bokgruppe 852
I salg 08.04.2015
Emne Sykdommer Romaner Skjønnlitteratur
Kristin Ribe

Kristin Ribe

Kristin Ribe (f. 1972) debuterte i 2003 med Forsnakkelser. I 2010 utkom hennes fjerde roman Syn, og for denne romanen mottok Ribe Bokhandelens forfatterstipend. I 2012 var hun fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. Aktivasjon er Ribes sjuende roman.

Kristin Ribes hjemmeside: www.kristinribe.no

Les mer