Bla i boken

Lundin

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249526277
"Velkomponert, stilsikkert og spennende om et vedvarende svensk traume … Ingen har så langt blitt dømt for drapet på verken Palme eller sosialdemokratiet. Men i Tron Jensens (f. 1958) gode roman «Lundin», som må ha krevd en overmenneskelig dose research og byr på en særs spennende, grundig og ned til minste detalj velskrevet, underholdende og raffinert opprulling av minuttene fra ekteparet Palme forlot kinoen fram til Olof lå død på fortauet i krysset Sveavägen-Tunnelgatan, finnes muligens svaret … Leseren dras umiddelbart inn i fortellingen, det er en ansats og tone som straks griper … Det er noe elegant og tiltalende ved måten Tron Jensen bygger det hele opp på, liksom med en Keyser Söze i ermet; klokt, velskrevet, reflektert, og med en autoritet som bare skjells år og alder kan gi"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Tron Jensen lagar god litteratur av fenomenologiske aspekt ved sosiale traume … [Lundin] såg eitkvart, men etter ei tid veit han ikkje om han kan tru sitt eige minne. Jensen får fram denne tvilen på subtilt vis, mellom anna ved å vera tolmodig i framstillinga og å gjera Lundin til ein intelligent og kunnskapsrik person som ikkje har låst seg fast i bastante konklusjonar … Forfattaren vert sjølv tydeleg for lesaren, han går ikring og tenkjer på om han kan bruka det eine og det andre i ei kommande bok, men han ser ut til å ha omtrent like lite sosial forankring som Lundin. Men han er, som Lundin, i eitt og alt plausibel, i ein roman som er interessant ikkje berre i kraft av det spennande temaet, men like mykje, eller meir, ved måten det vert presentert på"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Tron Jensen har skrevet en roman som tar tak i deg på så mange vis og på så mange plan. Hva skal vi tro på? Hvem skal vi tro på? … Jensen (65) romandebuterte i 1990 og har siden skrevet seks romaner før "Lundin" så dagens lys nå. Til tross for det er dette mitt første møte med hans penn. Man kan trygt si at det var på høy tid. Med denne stramt komponerte romanen på 160 sider der det ikke finnes et overflødig ord, har nemlig Jensen makta å sette i gang tankeapparatet på et sjeldent og unikt vis … I løpet av disse få dagene på Kreta makter Tron Jensen å få meg til å ta ny runde med meg sjøl om disse spørsmålene. Viktige og evige spørsmål. Han forteller meg samtidig at han er ei forfatterstemme jeg skal følge nøye i romanene som kommer"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
September 2011. En eldre forfatter er på helsereise til Kretas nordkyst. Den første, grytidlige morgenen går han ned til stranden, folder ut en av hotellets fluktstoler og har nettopp satt seg til med en roman da en svensk reisefelle dukker opp. Svensken tar sitt morgenbad og henvender seg så til forfatteren med en kommentar om boken hans, og slik kommer de i snakk på den morgenkalde stranden. En frostri går gjennom svensken. - "För jävligt kallt", kommenterer han, - sier det deg ingenting? "För jävligt kallt. Statsministern skjuten."

Med disse stikkordene fra en konversasjon over politiradio den 28. februar 1986 blir forfatteren hensatt til fortauet i krysset Sveavägen-Tunnelgatan, der den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt klokken 23.21. - Jeg burde kanskje presentere meg, sier morgenbaderen. - Mitt navn er Lundin. Jeg så mordet på Olof Palme.

"Lundin" er en roman som ganske freidig beveger seg mellom solfylte Kreta og den mørke vinternatten i Stockholm. Det handler om løgn og falske minner, om lesing og fortolkning, om å lytte og ta imot en annens historie. Forfatteren lar seg forføre av Lundins nitide beretning om alle involvertes bevegelser mordnatten, om offeret, vitnene og de mistenkte, og spesielt om Stig Engström, alias Skandiamannen. - Vikle deg aldri inn i det elendige Palme-mordet, sier Lundin til forfatteren. - Du kommer aldri ut igjen. Aldri.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526277
Innbinding Innbundet
Tittel Lundin
Bokgruppe 411
I salg 28.02.2023
Emne Drap Reiser Skjønnlitteratur Romaner Stockholm Kreta Politikere Forfattere
Tron Jensen

Tron Jensen

Tron Jensen (f. 1958) debuterte i 1990 med romanen Mannen som elsket chilenere. Med sine stramt komponerte romaner om middelaldrende menn som rives mellom det sublime og det banale, mellom skarp intellektualitet og plumpt begjær, viser Tron Jensen seg som en stadig mer særegen stilist.  Lundin er Tron Jensens syvende roman.

Les mer