Liten kokebok

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249517305
"Verden går til grunne. Flyktningkrise, klimakrise, og den stadige trusselen om kollaps i verdensøkonomien. Men med milde vintre, lengre somre, og en høst som nesten strekker seg fram til jul, blir det også mer tid til å sanke, fiske og dyrke grønnsaker i hagen ... Mannen lever for døtrene sine, han lager saft og sanker blåbær til frokostblandingene, stadig med hendene. Også setningene er håndfaste, presise og mettet av tankeinnhold om store såvel som små kriser. Og så innbydende, må jeg legge til, at jeg straks får lyst til å leie meg en parsellhage ... Men kritikken av en slik resignert løsning er også påtrengende i romanen"
OLAV LØKKEN REISOP, DAGBLADET
"Fortellingen beveger seg utvungent vekslende mellom det knugende og klaustrofobiske i et bristende kjærlighetsforhold, forholdet til døtrene og forholdet til natur og matlaging. Han og døtrene følger årstidene oppmerksomt og årvåkent, fisker, sanker sopp, går turer. Her er mange skarpe observasjoner og sansevare skildringer. Resultatet er en lavmælt, tankevekkende, sår og foruroligende roman om anstrengte familierelasjoner og vår tids miljøutfordringer, skrevet fram uten store fakter, bastante postulater eller høylytte programerklæringer. I stedet for å rope i skogen, har forfatteren satt seg ned for å lytte og observere, og inntrykkene og refleksjonene formidles i et dempet, svært tiltalende språk. Det lykkes Lirhus å skape en stor sympati for denne mannen, som også går og kjenner på en ensomhet og tilkortkommenhet, og egentlig ikke vet sin arme råd.»
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Allerede romanens åpne form bidrar til å plante en produktiv usikkerhet i leseren, og til å skyve mistanken om hardhendt allegoriske sammenhenger på avstand ... Det er som om tekstens knapphet i seg selv holder fortellerstemmen tilbake, at der en fin tankerekke eller beskrivelse truer med å bli for mye, snakke for entydig, hugges den av med et sideskift. For eksempel gjøres hummeren – som jeg på Havforskningsinstituttets hjemmesider leser at tilhører en krepsdyrgruppe man kan spore 280 millioner år tilbake – til bilde på det jeg forstår som omverdenens, for ikke å si naturens, bestandighet sammenlignet med den unge menneskeartens korte liv. Det treffer leseren godt nettopp fordi bildet formidles uten utdypende eller forklarende vedheng. «Hummeren er en dinosaur» – og that‘s it»"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Rik flora ... Med Liten kokebok har Lirhus funnet et alvor som ikke er selvmedlidende. Sanseapparatet er årvåkent ... Om det finnes frelse i lesingen – utover den private lykken, som man slett ikke skal kimse av – så tror jeg den ligger i en skjerpet årvåkenhet. Dette gjelder ikke bare når man leser bøker, men også når man leser det som pompøst kan kalles naturens bok, og som i Liten kokebok heldigvis blir konkret, i form av høymol og burot, hjerteskjell og åletang, hyfer og skavgras, strandmelde og karvekål"
ARNE BORGE, KLASSEKAMPEN
"I vakker prosa følger vi en familiefar hvis familie rakner. Klimaendringene trykker på, og her utvinnes kjærlighet til de nære ting, barna og naturen"
MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"Språklig festmåltid fra Agnar Lirhus ... det nakne språket og de usentimentale skildringene danner kraften i boka om en som forsøker å komme seg videre ... det å få oppleve Lirhus og hans balansekunst, er en fornøyelse i seg selv. Dessuten får jeg som leser umiddelbart lyst til å gå ut av døren og se etter fuglenes 'kvistglobuser' og vente på snøen som bare 'er en av flere former glemselen kan ta'"
EVA NYHAUG, MOSS AVIS
En dag flytter hun ut. Han blir igjen. Barna tilbringer halve tiden hos ham, halve tiden i det nye huset der hun bor med en annen.

Barna og han følger årstidene og naturen med en ny årvåkenhet: meitemarken i kompostbingen, steinsoppen som er en frukt i skogen, grønnsakene de kan hente inn fra kjøkkenhagen, hummeren med perler av svart rogn, rådyrkalven i halmgropen, sju døde lomvier på et jorde. Han tenker at han burde etterlikne lykken oftere.

«Liten kokebok» er en undersøkelse av ulike forhold -- mellom voksne i en kjærlighetsrelasjon, mellom foreldre og barn, mellom menneske og natur, mellom natur og krefter i den.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517305
Innbinding Ebok
Tittel Liten kokebok
Bokgruppe 852
I salg 22.08.2016
Design Exil design
Emne Ekteskap og parforhold Skjønnlitteratur Skilsmisse Romaner
Agnar Lirhus

Agnar Lirhus

Agnar Lirhus (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Siden har han skrevet syv romaner og to diktsamlinger. I 2011 mottok han Bokhandelens forfatterstipend. Lirhus har også skrevet barneboken Gutten og det glødende treet (2017) og ungdomsromanen Ellers er jeg ikke noe menneske (2018), som ble nominert til Kritikerprisen.

 

Utgitt på Oktober

2022 Dragen
2020 Nå hogger de
2016 Liten kokebok
2013 Historien om oss
2010 Affektlære
2009 Mount Tupelo
2006 Til øya
2005 Skogen er grønn
Les mer

Nyheter

Agnar Lirhus - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Agnar Lirhus
Les mer