Konge i snø

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249514670
"Ømt familieportrett ... Finstemt om en datters kronglete vei for å forstå sine foreldre, og dermed seg selv ... Den store historien med krigshistorien og Murens fall veves effektfullt inn i den lille historien om en familie som strever med å få på plass detaljene som skal være limet i deres tilværelse ... som leser er du grundig ivaretatt av Nilsens nøkternt elegante prosa, og hvert lille sidesprang har sin funksjon i en historie som gjør dirrende inntrykk"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"skarpt og hudløst om det hemmelige familielivet bak fasaden. Konge i snø er blitt en modig bok om menneskelig skrøpelighet og utholdenhet ... et komplekst, finstemt, sårt og tidvis brutalt portrett av en familie ... Nilsens kloke og kjærlige blikk på menneskelig svakhet og særhet åpner opp for innsikt og forståelse ... Tove Nilsen blir bare bedre med årene. Det må ha krevet mot å skrive Konge i snø, ikke nødvendigvis fordi den er forankret i forfatterens egne erindringer og barndomsbilder, men fordi den så usentimentalt og overbevisende lar taushet og skam fare og viser fram vår skrøpelighet og forvirring, men også vår evne til tilgivelse og overbærenhet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Same korleis dei har det, evnar menneska å gjera det beste ut av stoda. Og Tove Nilsen skildrar dei suverent ... Dette er ei vellukka bok, suverent skriven av ein forfattar som ikkje er jålete eller freistar å vera stilistisk annleis og rar, men som verkeleg har noko på hjarta, og ho får det sagt med kloke refleksjonar utan å verta pompøs eller snusfornuftig"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Ikke bare skriver den modne fortelleren begge foreldre frem med store doser varme og forståelse; de fremstår også som høyst interessante romanpersoner ... Hvem kunne ikke ønske seg å bli gitt potensielt evig liv når det blir gjort på en så kjærlig og litterært pregnant måte?"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Familieminner flettes inn i en større historisk sammenheng i Tove Nilsens skjerpede roman ... et farsportrett skrevet med befriende overskudd ... På tross av en tilsynelatende springende struktur, holder Nilsens roman på nerven og klarheten ... Her tydeliggjøres Tove Nilsens evne til å gestalte enkeltmennesket i hjørnet av det historiske bildet, i en roman som ikke overrasker med erkjennelsen av at historien virker i oss og at romaner tar grep, men ved å vise hvordan det kan skje"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"Et fint farsportrett ... Skammen over dysfunksjonaliteten i den lille familien er godt beskrevet ... Fortellerens forsøk på å forstå utstråler en varme som nesten veier opp for kulden som slynger seg gjennom ekteskapet - og forsåvidt også symbolsk gjennom romanen forøvrig ... Det er et modent og kanskje forsonet menneske som skriver seg gjennom svik, straff og skam til en slags stillferdig og takknemlig sympati"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Tove Nilsen har gitt ut over 20 romaner, men slutter ikke å fornye seg ... en vakker bok om å forstå sine foreldre, om å ville godt, men ikke lykkes - og om hva som driver oss til å bli dem vi er. Nilsen skriver klisjéfritt, og med stødig verdighet om menneskene som sto henne så nær, men likevel kunne bli så fjerne"
INGVILD KJØDE, KK
"Tove Nilsen har nådd et punkt i forfatterskapet der hun kan bevege seg påfallende ubesværet fra det observant fortellende til det innstendig utforskende. Konge i snø er en lett lest, treffende samtidsroman med ubehag-utløsende fortidspartier og med en evigaktuell agenda: Hva er det vi vil, med livene våre, og med hverandre? ... Selv om far-datter-relasjonen opptar mye plass i romanen, også på det dypere planet, er det for denne leseren vel så mye sprengstoff på kvinnesiden ... Mor blir en interessant skikkelse av nesten ibsenske dimensjoner"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"Vi blir dratt rett inn i denne fine romanen der Nilsen prøver å forstå dynamikken som preget familien på tre, og på vakkert vis henter fram både gode og vonde minner"
HENNE, Ukens utvalgte
"Jeg vet ingen som skriver om Oslo, om oppvekst på 60-70-tallet, om pubertet, voksenkvinneliv, morskap og den vanskelige og deilige kjærligheten som Tove Nilsen. Du kjenner deg igjen i følelsene, i beskrivelsen av kram snø, kjærlighet som avtar, og du lærer noe om deg selv og livet. Dette er et storverk, så fint skrevet at du får lyst til å rope det høyt"
ANNE SCHÄFFER, TARA
En gang var julaften årets farligste dag. Hun var datteren som befant seg midt mellom mor og far. Moren hard som diamanten Koh-i-Noor, faren en fremmed i sitt eget hus. Så tidlig hun kunne, forsvant hun inn i stormforelskelser, reiste jorda rundt og begynte å skrive.

Faren vil ha henne med på en reise til hjembyen hans i Sachsen. Det er få år etter Berlin-murens fall, hun er blitt forfatter, har mann og to barn og sier motvillig ja. Under reisen oppdager hun at faren har et annet liv i Tyskland, og et møte med en mann i Berlin varsler en ny vending i hennes eget liv.

"Konge i snø" er en roman om tilhørighet og eksil, forbud og lyst.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514670
Innbinding Ebok
Tittel Konge i snø
Bokgruppe 852
I salg 03.11.2014
Design Exil Design
Emne Romaner Tyskland Skjønnlitteratur Identitet Familie
Tove Nilsen

Tove Nilsen

Tove Nilsen (f. 1952) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006), Vingetyven (2008) og essaysamlingen Skrivefest (2005). For Øyets sult (1993) ble hun innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, og for Nede i himmelen (2010) ble hun innstilt til  P2-lytternes romanpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Tove Nilsens forfatterskap er blitt hedret med Amalie Skram-prisen, Riksmålsprisen og Oktoberprisen. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. 

 

Litterære priser:

Amalie Skram-prisen 2011

Oktoberprisen 1995

Riksmålsprisen 1993

Språklig samlings litteraturpris 1983

Les mer