Kjærlighetsbrev

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249526376
"Tone Selboe har skrevet en usedvanlig perspektivrik bok om forfatteres kjærlighetsbrev. Et sentralt poeng hos Selboe er at brevene ikke utelukkende bør forstås som privat kommunikasjon, men som en diktergjerning … Et prosjekt som dette kunne endt opp i det søtladne, men Selboe tilfører stoffet tyngde og kontekst. Hun styrer klar av romantisering, og brevskrivernes mindre sjarmerende sider lever side om side med deres briljans …. Selboes prosjekt er konsentrert og solid, velskrevet og medrivende"
ELISE WINTERTHUN, KLASSEKAMPEN
"Disse kjærlighetsbrevene fra 1800-tallet er vilt dramatiske og grenseløst ærlige … Selboe har gjort et glimrende utvalg av sitater, hun plukker kruttet med sikker hånd … Rommet er stort for både sjalusi, forbitrelse og hengivenhet i disse gamle brevvekslingene. Noe kan tilskrives en annen tid og mentalitet, minst like mye beror det på litterær kvalitet. Tross alt er det noen av Nordens fremste forfattere som er utvalgt til å representere brevsjangeren i «Kjærlighetsbrev» … Tone Selboe er på sitt beste når hun reflekterer over brevene som litterære verk bestående av datidens yndede motiver og tanker"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Denne boken kan ses som et litterært erindringsarbeid, et forsøk på å gjenopprette en forlatt plass på kartet - stedet kjærlighetsbrevet en gang bebodde."

Hva er et kjærlighetsbrev? Og hva er forbindelsen mellom kjærlighetsbrevet og litteraturen? Gjennom sine lesninger av brevvekslingene mellom Erik og Amalie Skram, Jonas og Camilla Collett, Olav H. Hauge og Bodil Cappelen, samt Karen Blixens brev til sin bror om forholdet til Denys Finch Hatton, viser Tone Selboe hvordan brevets kjærlighetsspråk er farget av litteraturen - fremfor alt romanen - og hvordan forfattere har brukt brevet til å utvikle tanker og motiver som i stor grad preger verkene deres. I lys av kjærlighetshistoriene som fortelles, undersøker Selboe hvordan brevskrivingen former forfatternes syn på verden og på kjærligheten. Det handler om ulike tiders vilkår for kjærligheten, og hvor forskjellig de rammet kjønnene, om holdningen til ekteskapet som institusjon, om kvinnesak, politikk og følelsesliv.

"Kjærlighetsbrev" er en medrivende og innsiktsfull bok om brevet, litteraturen og kjærlighetsspråket, og om en måte å tenke og meddele seg på som kanskje er i ferd med å forsvinne.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526376
Innbinding Innbundet
Tittel Kjærlighetsbrev
Bokgruppe 312
I salg 21.04.2023
Design Exil Design
Emne Brevsamlinger Kjærlighet Faglitteratur Litteraturhistorie Forfattere
Tone Selboe

Tone Selboe

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun ble i 2016 kåret til en av landets mest inspirerende forelesere av Morgenbladet. Selboe har skrevet en rekke bøker, blant andre Karen Blixen (1999), Litterære vaganter. Byens betydning hos seks kvinnelige forfattere (2003), Camilla Collett. Engasjerte essays (2013), Hva er en roman (2015) og Leselyst. Om bøker, liv og litteratur (2018). For Camilla Collett. Engasjerte essays ble Tone Selboe nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne.

Les mer