Bla i boken

I den svale skyggen

roman

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249524778
"Sjeldent formfullendt oppvekstroman. Finlandssvenske Quynh Tran omfavner det dulgte i sin poetiske og prisvinnende debutroman. Å lese romanen til Quynh Tran minner om å bla gjennom en filmrull. Vi leser korte scener i et rent og ladet språk, gjennom et høystemt, observerende blikk … Aller mest beundringsverdig er det at romanen holder det vage vagt … Dette litterære halvmørket virker å være direkte inspirert av den østlige tradisjonens estetiske prinsipper, som er å omfavne det dimmede og tilslørte … Det er subtilt, ladet og sterkt … hos Tran speiler den fragmentariske formen selve innholdet. I hans roman handler det om oppvekstens bemerkelsesverdige øyeblikk. Sammen danner disse bruddstykkene et bilde av en barndom preget av tette familiebånd, fremmedfølelse og lengsel"
THULA KOPREITAN, NRK BOK
"Debut med oppsiktsvekkende kvaliteter. Kan en roman som lusker rundt i halvmørket være god? I finlandssvenske Quynh Trans tilfelle er svaret utvilsomt ja"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Quyhn Tran har fått en flying start på et forfatterskap jeg håper og tror blir et langt og lykkelig et"
JOAKIM TJØSTHEIM, DAGBLADET
En dag på 1990-tallet ankommer et dusin vietnamesere den lille byen Jakobstad vest i Finland. Blant dem er det en familie på tre. Moren, Má, som omsider får seg jobb på vaskeri, og som konstant drømmer om penger. Storebroren, Hieu, som bare lengter etter å komme seg ut av leiligheten, ut til de vakre jentene. Og den navnløse lillebroren, som ser og registrerer alt med en opphøyd, poetisk oppmerksomhet.

I Jakobstad utgjør familiens leilighet et eget lite univers. Má snakker med venninner i telefonen og lyver om henrykkelsen det nye landet har satt henne i. Hieu er det ingen som vet hvor befinner seg, men det ryktes at han ofte er å se utenfor grillkiosken, at han står med åpne skjorteknapper, omgitt av mennesker med store bukser.

Og en dag banker politiet på døren.

"I den svale skyggen" er en billedsterk roman om kjærlighet, utenforskap og fremtidshåp, og om hva det vil si å måtte finne seg selv opp på nytt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524778
Innbinding Innbundet
Tittel I den svale skyggen
Bokgruppe 421
Oversetter Gunstein Bakke
I salg 06.05.2022
Emne 1990-1999 Romaner Skjønnlitteratur Småbyer Familie Innvandrere Finland Oppvekst
Quynh Tran

Quynh Tran

Finlandssvenske Quynh Tran (f. 1989)har gått på forfatterskolen på Biskops Arnö og jobber i dag som psykolog i Malmø. I den svale skyggen er hans debut som forfatter. For denne mottok han Svenska Yles litteraturpris 2021, svenske Borås Tidnings debutantpris og den prestisjetunge finske Runebergprisen 2022.

Les mer