Historien om oss
roman
"Agnar Lirhus prøver i sin femte roman, på en oppriktig og innstendig måte, å ta opp temaet om hva det innebærer å være norsk ... Lirhus har et godt gehør for sin egen generasjons uttrykksregister og oppførselsmønster ... det som gjør Historien om oss til noe mer, er måten Lirhus fletter inn forskjellige krigserfaringer inn i biografiene til tre generasjoner Hope. Dette gjør romanen både spennende og lese og etterhvert, forstår man, til et ambisiøst prosjekt om det «norske» ... Her ser man at god litteratur formidler nyheter på en måte andre medier ikke kan klare"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
Denne gangen beveger [Lirhus] seg innom viktige samfunnsspørsmål og plasserer på mange måter leserne på talerstolen, med det mener jeg at han tvinger leserne til å fremme en mening ... et svært godt stykke arbeid. Språkmessig er han, som vanlig, svært sterk og det ligger mye tanke og mening bak hvert eneste ord, og man bør ta seg tid til å dvele litt ved setningene man leser. Lirhus er flink til å bygge solide karakterer uten å bruke for mange ord ... tvinger leseren til ettertanke ... Historien om oss er for meg en bok som må leses på nytt, for å fange opp alt som også står skrevet mellom linjene - og det gleder jeg meg til å gjøre
HELGE KJØNIKSEN, MOSS AVIS
"rasende og intelligent ... Det er mye kritikeryndlingen Agnar Lirhus søker å forene i sin femte roman. Den er god, slik Lirhus alltid er god ... Lirhus er kjent for sin assosiative stil og brudd med romanformen. Boka fremstår tidvis nesten novellistisk ... Lirhus sjonglerer lett og godt og proft og intelligent mellom de mange store og små temaene og fortellingene"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Denne romanen bør bli Agnar Lirhus sitt gjennombrudd ... Fortellerstilen er energisk, men ikke en setning virker tilfeldig. Lirhus skriver godt både i de handlingsdrevne krigs- scenene og i mer minimalistiske beskrivelser ... Den melodiøse og presise språk- føringen trekker leseren inn i verket og viser at romankunst handler om mer enn teknisk ferdighet. Likevel synes jeg Lirhus er best på nåtidsplanet når han skiller den eksistensielle omveltningen som det er å få barn ... Det nye barnet - det lille livet utgjør en viktig og gripende kontrast til skildringen av storpolitiske hendelser. Ikke minst blir det nye livet et emblem for at den politikken vi fører har etiske implikasjoner - også for andre enn oss selv"
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Ambisiøs generasjonsroman ... Språket til Lirhus bobler av entusiasme når han beskriver det unge paret ... Dialogen er [...] noe av det mest troverdige jeg har lest; fra en amper krangel mellom Martin og redaktøren hans i Aftenposten, til intime øyeblikk mellom elskere. Jeg tok meg ofte i å ønske at jeg satt rundt bordet med romanfigurene til Lirhus, for det er i samtalene, i kommunikasjonen, at håpet ligger."
THEA URDAL, DAGSAVISEN
«Dette er en ambisiøs og alvorlig roman, i en grad vi ikke ser for ofte … i utforskningen av Martins i hverdagen utålelige, men dypt gjenkjennelige livsfølelse gjør romanen et respektabelt forsøk på å være det tittelen lover: historien om oss.»
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Både Martin Hope og Agnar Lirhus vil mykje. Ikkje berre handlar det om klima og krig i notid, men òg om krigserfaringane til ein far og ein farfar - og det handlar om Svinesundsbrua. Slik tematiserer romanen ein trong til å stå, kjenne og sjå seg sjølv som ein del av ein større samanheng. Stilistisk vekslar forfattaren mellom gode dialogar, poetiske og reflekterande parti og meir saks- og historiefagorientert prosa. Det gir ein fin variasjon i språket som òg speglar den tematiske breidda ... som Martin retorisk òg spør: Ein må vel prøve likevel. Det gjer Agnar Lirhus ved å skrive litteratur som viser trong til å ta meir ansvar for utviklinga av samfunnet"
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
"Lirhus ønsker å si mye med denne boken. Det er en historie om krig, om død, fødsel og svik ... Livet snus på hodet for samboerparet når de både flytter til Moss og får en liten sønn. Lirhus skildrer godt den uventede friksjonen mellom det unge samboerparet når situasjonen blir ny på for mange måter på for kort tid ... Historien om oss er en ambisiøs roman med drevne overganger mellom historier og tidslinjer."
KRISTIAN HEGERTUN, VÅRT LAND
"Når Lirhus lar Martin Hope fortelle, er det til tider gnistrende godt. Her er det medrivende passasjer, finurlige scener og et intenst språk. Noe står på spill mellom Martin, samboeren og omgivelsene"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"Tematisk viktig og ambisiøs bok om klimakrisen og det fredselskende Norge ... Lirhus har mye han vil ha sagt, og i mange og lange passasjer sier han det også gnistrende godt. Vi aner at noe står på spill, ikke bare for Martin Hope, men også for forfatteren og til syvende og sist oss selv. Her er intense skildringer, dramatikk og heftig dialog blandet opp med historiske fakta, sitater og leksikalske opplysninger, og Lirhus beveger seg utvungent mellom de mange lagene og temaene i romanen ... Det er befriende med en forfatter som viser evne og vilje til å se lenger og dypere enn sin selvbiografi. Romanen reiser viktige spørsmål om norsk ansvar, (dobbelt-) moral og identitet, som vi alle kan ha godt av å stille oss - og forsøke å besvare."
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
«en fenomenalt fin Østfold-roman … en veldig bra bok som fortjener en vid lesekrets»
JØRN ENGER, NRK ØSTFOLD
Hva gjør krig med et land, en familie, et menneske? Invasjonen i Afghanistan i 2001 gjør det umulig for journalist Martin Hope å leve med avisens krav om å dempe seg. Han sier opp jobben i Oslo, og med sin gravide kjæreste flytter han til hjembyen Moss for å bli vaktsjef i lokalavisen. I Moss finner Martin en annen og uventet inngang til historien om Norge, om krigene og om seg selv. Både faren og farfaren har tjent landet i væpnede konflikter, men konsekvensene har hittil vært en godt bevart familiehemmelighet. Historien om oss er en dristig og assosierende roman om idealisme og desperat handlekraft, om humanisme og eksistensgrunnlag. Men boka er samtidig fortellingen om et kjærestepar som blir foreldre. Hva skjer med framtidsoppfatningen når en ung mann holder sitt nyfødte barn i armene? Agnar Lirhus (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris og utgitt i Sverige. I 2011 mottok Agnar Lirhus Bokhandelens forfatterstipend. Historien om oss er hans femte roman.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2013 |
---|---|
ISBN | 9788249511747 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | Historien om oss |
Bokgruppe | 852 |
I salg | 17.06.2013 |
Design | Exil design |
Emne | Skjønnlitteratur Krig Familie Mediamiljøer Romaner |