Himmelske tilstander

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518807
"Årets Kreta-bok, romanen Himmelske tilstander, er langt mørkere i tonen enn de tidligere utgivelsene. Heller ikke Kreta er upåvirket av krisene som har rammet landet så hardt ... Fortolkning av Hemingways novelle 'Katt i regnvær' er eksempelvis lysende lesning"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Tove Nilsen har igjen tatt sjangeren reiseroman i bruk, og fyller den med uendelig mye mer enn bare det å reise ... hun [bruker] sitt lange og intense forhold til Middelhavsøya Kreta som utgangspunkt for en klok, inntrykksmettet og fargerik roman ... Hovedpersonen i romanen har et drevent blikk for mennesker og dyr, geografi og historie, for det som er tett innpå, og det fjerne. Og det som gir fortellingen sitt særpreg, er måten hun knytter disse observasjonene sammen på ... Språket, den gebrokne engelsk-tysk-greske brua mellom mennesker som ikke helt forstår hverandre, men som gjør så godt de kan, er lekent, og iblant rørende framstilt. Dette er i tillegg en solvarm, godt krydret og matglad roman"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"Nye tankefulle døgn på Kreta ... Himmelske tilstander byr på mye av det gode som kjennetegner forfatterskapet: Livsnærheten, sanseligheten, det sultne blikket, den besluttsomme og ærlige refleksjonen ... Tankene om samliv og brudd, aldring og samfunnets blikk på kjærlighet mellom godt voksne, er øyeåpnende. Det er her det brenner, for å parafrasere Gro Dahle"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Med sin kombinasjon av inderlig selvfiksjon og reiseskildring knytter Himmelske tilstander seg spesielt tett til Kreta-døgn (2003) … Nilsens stemme og personlighet har uten tvil et anstrøk av barnlig nysgjerrighet og takknemlighet som mange kan kjenne seg igjen i, spesielt når vi er på ferie. På sitt beste utfolder Nilsens omgjengelighet og nestekjærlighet seg i en enkel, humoristisk stil med harmoniske rytmer og betydelig sjarm … her er mange vare portretter av tavernaeiere, fordrukne olivenbønder og turistoppvartere som har sine egne plager og sorger og er med på å sette fortellerens savn i perspektiv og rydde vei for personlige erkjennelser om både farens dødsfall og bruddet med kjæresten … Nilsens bevissthet om egne privilegier … tilfører Himmelske tilstander en kritisk brodd"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"Det er noe både vemodig trist og levende glupsk over Tove Nilsens nye roman fra Kreta. Himmelske tilstander er gjenkjennelig nilsensk i tema og utførelse. Det handler om Kreta, om lengsel og kjærlighet, men også om tap og sorg. Skrevet i den reflekterende, assosiasjonsrike stilen som er typisk for mange av bøkene til Tove Nilsen ... Tove Nilsen har denne evnen til å skape gjenkjennelighet og gi rom for tanker og bilder som enhver kan identifisere seg med ... man kan rett og slett gi seg over til nytelsen av forfatterens lettflytende stil og utvetydige kjærlighet til Kreta"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Den økonomiske krisen gjennomsyrer det greske samfunnet, lar forfatteren leseren forstå. Men teksten mangler likevel ikke det vare, vakre og varme som gjenspeiler den evigvarende kjærligheten hennes til folket og landskapet ... Nilsen øser raust fra kunstkunnskapen og det mangslungne geografiske og historiske repertoaret sitt. Refleksjonene over hvordan hver bit av verden på et vis henger i hop, har nesten noe mytologisk ved seg ... Tap og sorg over livets forgjengelighet, gleden over alt nytt i ankomst. For lesere som verdsetter å betrakte mennesker og natur gjennom brillene til en briljant skribent, kan jeg trygt anbefale Himmelske tilstander"
FRØYDIS FINSTAD GUNDERSEN, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Årets bok er ikke bare øyomanen Tove Nilsens feel good-aktige lovsang til et idyllisk ferieparadis. Bluestonene fargelegger deler av teksten ... Skildringen av farens siste dager er både vond og vakker, og refleksjonene rundt et samlivsbrudd hun nylig har vært igjennom, rommer mye vemod og smerte i all sin selvransakende desperasjon ... Inntrykk gjør den skammen som kommer til uttrykk når hun beretter om sitt forhold til en rumensk tigger som er uteligger i Østmarka. Der ser vi konturene av hva det vil si å være norsk og oppleves som verdens overklasse overalt hvor vi måtte bevege oss i vår privilegerte, usolidariske velstand"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Himmelske tilstander handler om alle de viktige tingene i livet, smått og stort. Tove Nilsen beskriver disse tingene med glede og varme ... Himmelske tilstander er en fin bok å lese, med mye medmenneskelighet"
KATHLEEN RANI HAGEN, FÆDRELANDSVENNEN
«Å bli ærlig betydde å bryte opp nok en gang.»

Hun er tilbake på Kreta. Den varme øya er som et annet hjem for henne. Hun går turer i timianduft, og hun møter stadig den pur unge kattemoren med et kull på sju små.

Denne reisen er ikke som de tidligere. Hun har nylig mistet sin far. Hun har brutt med han hun var sammen med i mange år. Hun har møtt en mann som hun er i ferd med å bli kjent med. Er det noe ved tanken på voksen kjærlighet som gjør henne ekstra sårbar?

På Kreta er lyset og de klare fargene som før, men hun legger merke til at det fins færre jobber og mindre penger her nå. I havet omkring den vakre øya synker båter fullastet med flyktninger. Da hun møter sin gamle venn Manolis, ser hun at ansiktet hans er merket av sykdom.

«Himmelske tilstander» er en rik roman om dødelighet og skaperkraft, om brudd og ny kjærlighet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518807
Innbinding Ebok
Tittel Himmelske tilstander
Bokgruppe 852
I salg 15.09.2017
Emne Reiser Romaner Kreta Skjønnlitteratur Forfattere
Tove Nilsen

Tove Nilsen

Tove Nilsen (f. 1952) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006), Vingetyven (2008) og essaysamlingen Skrivefest (2005). For Øyets sult (1993) ble hun innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, og for Nede i himmelen (2010) ble hun innstilt til  P2-lytternes romanpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Tove Nilsens forfatterskap er blitt hedret med Amalie Skram-prisen, Riksmålsprisen og Oktoberprisen. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. 

 

Litterære priser:

Amalie Skram-prisen 2011

Oktoberprisen 1995

Riksmålsprisen 1993

Språklig samlings litteraturpris 1983

Les mer