Henrik Falk

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249521784
"Raft og proft ... Gjennom Vigdis Hjorths rutinerte og raffinerte grep, er handlingen lagt til i dag ... Hjorth har åpenbart elsket å skildre og harselere med det småborgerlige og trange miljøet rundt Henrik Falk, og i å utbrodere Tale Løvlies vivase skikkelse. Hun klarer som alltid å vri på på konstellasjonene mellom menneskene. Vigdis Hjorth har løst oppgaven raft og proft - og det er blitt en spennende og god bok ... Ibsen er evig aktuell, og Hjorths bok inspirerer faktisk å lese klassikerne på nytt"
GURI HJELTNES, VG
"Vigdis Hjorth sparer ikke på klisjéene her. Hun maler med bred pensel i portrettet av en mannsfigur med psykologisk dybde som en sølepytt. Der Hedda Gabler framstår som noe av en gåte man streber etter å forstå, er Henrik Falk utelukkende en selvgod type som man gjerne hjelper til med å dytte utfor stupet. Men jeg tilgir Vigdis Hjorth alt på grunn av romanens slutt. Her er en punchline som kvalifiserer til vinløv i håret – hos forfatteren selv"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Henrik Falk framstår på alle måter som et prosjekt etter Hjorths eget hjerte. Hun overdriver det konforme livet akkurat så mye at det framstår som på kornet. Hjorths både hverdagsnære og insisterende språk matcher godt med spenningene i Ibsens drama. Dette er frydefull lesning ... Tross fatale hendelser er Henrik Falk mer komisk enn tragisk, og stykket gir et friskt og humørfylt blikk på samfunnet. Kanskje er det særlig dette temperamentskiftet som gjør at Hjorths bok står på egne bein: Den har fullstendig sitt eget lynne, er ingen kopi"
ULLA SVALHEIM, VÅRT LAND
"Henrik kjeder seg, føler seg til overs. Hvordan et menneske i en slik situasjon opplever en dyp ødeleggelsestrang, er fascinerende framstilt både hos Ibsen og Hjorth. «Henrik Falk» er slik sett en overbevisende versjon av «Hedda Gabler», som tilføyer nye, viktige steiner til Hjorths forfatterskap, denne gangen med en mann i sentrum"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Vigdis Hjorth forfiner Ibsens psykologiske realisme"
KAMILLA LÖFSTRÖM, INFORMATION (Danmark)
"Et fullendt verk i seg selv … Vigdis Hjorth har aldri skrevet bedre"
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Hjorth setter scenen med helt enkle virkemidler og en enestående presisjon i dette fine kammerspillet"
HANS NIELSEN, NORDJYSKE STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Hjorth gjør det vidunderlige at hun lar Hedda Gabler skifte kjønn og bli til Henrik Falk … med herlig sans for komikk (og tragedie)"
MIKKEL BRUUN ZANGENBERG, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Vigdis Hjorths språk, hennes evne til å skrive etter åndedrettets rytme og fortelle fra plassen mellom det som tenkes og det som uttales, er fenomenal … I Henrik Falk forvandles tragedien fra 1800-tallet til en slags angstfylt satire. 138 sider lysende tragikomikk"
MALIN ULLGREN, DAGENS NYHETER (Sverige)
"Hjorth er en dreven forfatter som holder spenningen høy mens hun forvandler Ibsens drama til troverdig samtidsskildring"
INGRID ELAM, SVT (Sverige)
"Hedda Gabler mislykkes totalt med frigjøringen sin, her i tillegg på den ynkeligste og feigeste måten. En medvirkende årsak til det er kanskje at Hedda Gabler i denne romanen er en mann og heter Henrik Falk. Et genitrekk"
DANIEL SJÖLIN, EXRESSEN (Sverige)
Fritt etter Henrik Ibsens "Hedda Gabler".

Skipsredersønnen Henrik Falk satset alt på aksjemarkedet for å redde familiearven, men tapte. Redningen ble ekteskap med Elsa, datter av bensinstasjonseier Bjørn Brun Hansen, fulgt av fast ansettelse på bensinstasjonen og et lite hus på svigerfarens tomt. Nå har Henrik Falk akkurat kommet hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone. Han føler seg fanget. Han kan ikke utstå det lille livet: tilfredsheten, det trivielle og intime i svigerfamiliens liv. Han higer etter det store. Da Henrik Falk får vite at det er hans tidligere kjæreste, den kontroversielle kunstneren Tale Løvlie, som har kjøpt barndomshjemmet hans, redervillaen i Solveien, blir situasjonen uutholdelig.

Vigdis Hjorth er en utsøkt skildrer av menneskelig dårskap. "Henrik Falk" er en besnærende fortelling om en manns eksistensielle kvaler. Romanen utforsker spørsmål som: Hva gjør et liv stort? Hva bunner forakten for det lille i?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521784
Innbinding Ebok
Tittel Henrik Falk
Bokgruppe 852
I salg 12.09.2019
Design Exil Design
Emne Ekteskap og parforhold Romaner Skjønnlitteratur
Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth (f. 1959) har siden debuten i 1983 utgitt over tredve bøker. Hun har utforsket kvinnens rolle i kjærlighetsliv og familierelasjoner, men også markert seg som en skarp og uredd deltaker i samfunnsdebatten. I Henrik Falk skriver hun for første gang fra en manns perspektiv.

Les mer

Henrik Ibsen

Andre i samme serie