Hendelser uten navn

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518838
"Marie Landmarks debutroman Hendelser uten navn er en stilsikker debut om vanskelighetene med å navigere hverdag, arbeid og byråkratiets fremmedgjørende prosesser uten å miste seg selv eller hengi seg til det enkle … Herfra veves hennes liv, ulykka, andre rapporter om ulykker og arbeidet sammen til en roman med nerve og driv om ensomhet, gjennomslagskraft og retten til å være et subjekt i byråkratiet … Språket er velformulert og godt, og dynamisk skifter det mellom mer poetiske passasjer, observasjoner av arbeidsplasser og deres tilhørende begrepsapparat, og nøktern prosa … Hendelser uten navn er en god roman om det å ikke ha kontroll og om å prøve å ta kontroll, om å observere verden rundt seg og forstå, om å kommunisere effektivt i stedet for ekte, og om å se enkeltmennesket i alt mylderet."
SIRI AURLAND BREDESEN, RADIO REVOLT
"Kraftige kontraster og Landmarks levende sensibilitet utgjør en nydelig debutroman ... Kontrastene er drastiske, overgangene ofte bråe, og alltid vesentlige for romanens effektfulle oppbygging. De hindrer likevel ikke handlingen i å flyte elegant framover ... Landmarks subtile humor og intelligente prosa fremstiller en troverdig, isolert og smånevrotisk hovedperson. Det er rett og slett en glede å se verden gjennom hennes oppmerksomme øyne ... Fragmenterte, korte paragrafer fører til at Hendelser uten navn oppleves som en roman, en kortprosasamling og en diktsamling på samme tid. Kapitlene, i kraft av deres poetiske fullkommenhet, kunne nemlig fint blitt lest som selvstendige tekster. Samtidig er det nettopp deres kontrastfulle sammensetting som utgjør bokens rytmiske tempo, dens helhetlige, imponerende kvalitet og Marie Landmarks lovende forfatterfremtid"
VERA MARIA GJERMUNDSEN, UNIVERSITAS
"Akkurat som Kerstin Ekmans moderne klassiker Hendelser ved vann (1993) er romanen sentrert rundt en kriminalgåte, men handler i realiteten mer om endrede samfunns- og klasseforhold. Landmark tar i bruk et stort språklig register for å beskrive det noen misvisende kaller «det nye arbeidslivet», som i virkeligheten er en tilbakevending til det gamle klassesamfunnet, før arbeiderbevegelsen fikk makt og innflytelse. Hun veksler mellom et poetisk, bilderikt språk, og et byråkratisk rapportspråk som noe overraskende kan ha stor litterær kraft ... Noen ganger kombineres de ulike språkene og betraktningene med forbløffende sterk effekt ... Jeg håper Landmarks roman blir lest av mange, fordi den tar strupetak på lesernes hjerter. Boka gjør det forhåpentligvis litt vanskeligere å se en annen vei, og å leve med og akseptere de nye klasseforholdene som vokser fram i Norge. Boka forplikter, kort og godt – i en tid som er altfor fattig på både plikt og rett"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN
Kvinnen som er hovedperson i Marie Landmarks debutroman «Hendelser uten navn», jobber med å undersøke arbeidsulykker på fabrikker og skipsverft. Hun bor i sin egen, luftige leilighet som hun forsøker å fylle med grønne planter. Hun trives på det velordnede kontoret sitt. Bak seg har hun en rekke flyktige relasjoner til menn. Etter en ulykke på et verft på Vestlandet, der rapportene om hva som hendte spriker, blir hun sendt til ulykkesstedet for å utføre tilsyn.
Språket i denne romanen har et stort register, fra poetisk og billedlig til byråkratisk, rapporterende og minutiøst beskrivende. Forfatterens sans for det motsetningsfylte og disharmoniske finner man igjen i innholdet, som i kontrasten mellom beskrivelsene av groteske arbeidsulykker og skjønnheten i det industrielle landskapet med sine ferger, dokker, fraktskip og kraner.
«Hendelser uten navn» er en roman om isolasjon og utenforskap, om å holde andre menneskers virkelighet på avstand og samtidig distansere seg fra seg selv, i en verden der ansiktsløse fremmedarbeidere trekker det korteste strået.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518838
Innbinding Ebok
Tittel Hendelser uten navn
Bokgruppe 852
I salg 25.09.2017
Design Exil Design
Emne Outsidere Skjønnlitteratur Romaner
Marie Landmark

Marie Landmark

Marie Landmark er født i 1982. Hun debuterte i  2017 med Hendelser uten navn. Til slutt blir du selvlysende er hennes andre roman. 

Les mer