Heftige bånd

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249520985
"Gornick har skrevet en rent ut fantastisk bok, like klok som den er underholdende ... Den kom på engelsk i 1987, og er nå endelig tilgjengelig på norsk, i Johanne Fronth-Nygrens musikalsk-elegante oversettelse. Heldigvis! For denne boka var en ren svir å lese, fra første sides frekt humoristiske anslag («du er ei hore», sier fortellerens mor til nabokona) til den melankolske avslutningen («Hvorfor forlater du ikke livet mitt. Jeg stopper deg ikke», sier mora. «Jeg vet», svarer dattera) ... Gornick skriver vidunderlig om hvor komplekse de aller næreste mellommenneskelige relasjonene er, eller i hvert fall kan være ... Vi er så vidt i gang med året, og boka er altså over tretti år gammel. Likevel tør jeg allerede nå tippe at Heftige bånd kommer til å dukke opp på mange av Årets beste bøker-lister for 2019. Det fortjener den"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Det beste jeg har vært borti på lenge. Denne boka er en perfekt åpning på den norske bokvåren ... Det mangler ikke på kvinnelige forfattere som har skildret denne typen undertrykkelse og forsøk på frigjøring fra dem. Når Gornick skiller seg ut, er det fordi hun skriver bedre enn de fleste. Hun klarer å kombinere en presis og detaljsterk, humoristisk menneskeskildring med en bevissthet om hva det egentlig er hun skriver som, uten at det virker verken belærende eller teoretisk. Både menn og kvinner stiger dampende ut av hennes prosa, i klassisk 1800-talls romanstil à la Dickens eller Dostojevskij. Les for eksempel den mesterlige skildringen av naboen fru Kerner, noe av det beste jeg har vært borti på lenge"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Vivian Gornick er en av de viktigste forfatterne du mest sannsynlig aldri har hørt om ... en av de fremste essayistene de siste femti årene, en forfatter som bygger bro mellom verdenene til Joan Didion og Meghan Daum, Susan Sontag og Leslie Jamison, uten at hun noen gang har oppnådd den samme kulturelle glamouren eller verdslige suksessen som noen av dem"
MELISSA BENN, NEW STATESMAN
"Det er en strålende bok, en klassiker"
RACHEL COOKE, OBSERVER
"en utmerket, kompromissløst ærlig bok ... historien om en varig, vanskelig kjærlighet, full av nåde og glød"
MONA SIMPSON, NEW YORK TIMES
"Med rette beundret som ‹tidløs› og ‹en klassiker› ... tar pusten fra deg"
JONATHAN LETHEM
"[Vivian Gornick viser] en stadig vilje til å bore lenger inn, dykke dypere, forstå mer av den eksistensielle lidelsen vi mennesker deler, men også hvordan den er ujevnt fordelt etter kjønn, klasse og temperament. Ikke minst hvordan den kommer til syne, settes på spissen i romantiske forhold, i våre forsøk på kjærlighet"
JOHANNE FRONTH-NYGREN, VINDUET 1/ 2018
"Bevegende minnelitteratur ... Heftige bånd er trettito år gammel. Nå forlanger den å bli lest ... I en amerikansk utgave fra 2005 har forfatteren Jonathan Lethem skrevet en introduksjon der han gjør et godt forsøk på å avsløre hemmeligheten bak denne bokens tiltrekning på leseren, hva som bidrar til det løft som gjør at man med rette kaller den «tidløs» og «klassisk». Det er ikke vårt behov for å kikke inn i dette mor-datterforholdet, skriver han, det er heller den sorten identifikasjon som kommer av gjenkjennelse. I Heftige bånd fungerer identifikasjonen annerledes – den oppstår når vi går inn i tekstens glødende og samtidig bryske ærlighet ... Det er såpass godt sagt at jeg ikke klarer å finne på noe bedre"
LEIF EKLE, NRK P2
"Elegante erindringer ... Det er så fint - å bli overrasket over nye oversettelser av litteratur som rommer så mye livsvisdom og fantastisk skrivekunst. Forfatteres bøker som blir hentet fram fra nær fortid og får et nytt liv i kraft av sin klassikerstatus. Vivian Gornicks bok er en sånn, en makeløs memoar ... For denne leser blir den personlige skrivestilen en lekker miks av de sensuelle dagbøkene til Anaïs Nin og de mangesidige og smarte essayene til Joan Didion. Men en god porsjon honnør skal også oversetteren ha, boken er en språklig åpenbaring"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2019
"Ualminnelig velskrevne memoarer om en kvinnes forsøk på åpenhet ... sjelden har jeg lest en mer levende og komplekst - og nettopp derfor kjærlig - beskrevet skikkelse ... På bunnen av denne ualminnelig velskrevne boken ligger altså den allmenne frykten for å bli sin far eller mor. Frykten for å sitte fast i fortiden istedenfor å leve sitt eget liv ... 'For et rikt indre liv du har', sier en elsker til Vivian. Jeg er enig! Og kjente selv hvordan det åpnet seg i meg av denne rike, rike boken, i Johanne Fronth-Nygrens levende oversettelse"
KENNETH MOE, AFTENPOSTEN
"Vivian Gornick er en utpreget tenkende forteller... Det er en god bok! Prosaen er lett, men intrikat, og kan ikke ha vært enkel å oversette, men Johanne Fronth-Nygren har gjort det på en fin og stødig måte... en rik, ujålete refleksjon..."
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN
New York, 1980-tallet. En voksen datter og hennes aldrende mor vandrer opp og ned på langs og på tvers i byens gater. De snakker, krangler og minnes datterens oppvekst i en leiegård i arbeiderklassestrøket Bronx: den vakre nygifte damen ovenpå som brukte branntrappa for å komme seg forbi en låst inngangsdør; den elendige husholdersken som aldri holdt opp med å husholde; kvinnen som hver kveld vandret fram og tilbake i lyset fra gatelyktene; og Nettie, den rødhårede ukrainishe som brukte livet på å forsøke å komme seg ut av moderskapet.

«Heftige bånd» er en collage av fortellinger om arbeidernes og immigrantenes New York på 1940-tallet - og om kvinnene som formet Vivian Gornick. Forfatteren skriver saftig og presist om kvinnelige erfaringer og begrensninger, om løsrivelse og ulevd liv, og hun skriver varmt og rasende om de bestandige båndene mellom en mor og en datter.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249520985
Innbinding Pocket
Tittel Heftige bånd
Bokgruppe 504
Oversetter Johanne Fronth-Nygren
I salg 20.12.2019
Design Exil Design
Emne Selvbiografier Barndom Etterkrigstiden Kvinner New York Faglitteratur Mødre
Vivian Gornick

Vivian Gornick

Vivian Gornick (f. 1935 i New York) er en amerikansk kritiker, feminist og forfatter av tretten bøker: essayer, memoarer og biografier. Heftige bånd kom ut til strålende kritikker i 1987, og har siden blitt en av vår tids høyest skattede memoarbøker. I 2019 utkom den for første gang i norsk oversettelse. Den odde kvinnen og byen (2015) fortsetter den vandringen Gornick først la ut på tredve år tidligere i Heftige bånd.

Les mer