Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249516858
"To menn skal prøve å fange ei håkjerring. Fra gummibåt. På det mektige havet utenfor øya Skrova i Lofoten. Det betyr venting. Mye venting. Og denne ventetida drøyer Morten A. Strøksnes med å fortelle om havet. Historier, myter, vitenskap og poesi, om det underlige livet som rører seg, bokstavelig talt under overflaten. En åpenbar linje går til den litt for lange og litt kjedelige amerikanske klassikeren Moby Dick, men Strøksnes’ bok er mer underholdende"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, Tiårets 15 beste bøker 2010–2019
"Norge har verdens lengste kystlinje nest etter Canada. Det er mye kyst, og mye hav. Tenk da at ingen har skrevet Havboka før i 2015! Fortelleren i Havboka er på ett nivå Morten Strøksnes av kjøtt og blod, ute på en latterlig manndomsprøve: Å fange en kjempehai fra gummibåt. Men det er også en oversanselig forteller som kan ta luftige kvantesprang langt bak i historien, høyt opp på stjernehimmelen og dypt ned på havets bunn. Hyppige sitater fra verdenslitteraturen viser den evige fascinasjonen for havets skapninger"
LITTERATURREDAKSJONEN, NRK KULTUR, Tiårets 10 viktigste bøker 2010–2019
"Mens han sirkler inn sitt hovedtema, følger Strøknes sin vidtfavnende nysgjerrighet, og berører temaer fra Rimbaud til dyreliv og steiner i Norge, videre til muligheten for liv på andre planeter … litt som om Geoff Dyer hadde skrevet Haisommer"
THE NEW YORK TIMES (USA)
"En storslått fisketur som trekker inn fascinerende sjøhistorie i et ramsalt øko-eventyr … Strøksnes’ kunnskap, jordnære humor og ujålete prosa skaper en forfriskende og oppslukende naturhistorie"
PUBLISHERS WEEKLY, Starred review (USA)
"Respekten for fortiden – for de isolerte fiskeværene i Nord-Norge og det harde livet folk lever der – går som en sterk strøm gjennom boken … Denne rike og fascinerende boken ... når sitt klimaks brått og overraskende … Morten Strøksnes smarte grep er å minne oss en siste gang om at å fange storfisken er den minst viktige delen av historien"
THE WALL STREET JOURNAL (USA)
"Uansett om forfatteren legger ut om masseutryddelser, viktigheten av plankton, fyrtårnenes historie eller den epikureiske godbiten kokt torsketunge, vil leserne gladelig sluke dette koldtbordet av herligheter"
KIRKUS REVIEWS (USA)
"Temaet er, innrøm det, merkverdig kult. Og han behandler det ikke som en bisarr gonzofortelling, men som et fargerikt, undersøkende arbeid, som man kan le av framfor å føle seg dyster … Strøksnes har dusinvis av lavmælte, bemerkelsesverdige småhistorier … Det er en herlig utstråling i hvordan disse to karene er ute og følger sin nysgjerrighet"
SAN FRANSISCO CHRONICLE (USA)
"En utmerket bok som med et vått blikk undersøker menneskets forhold til havet … Håkjerringa er beryktet for å være fryktinngytende, giftig og sky, som betyr at Strøksnes har mye tid til å fundere over jordas skapelse, tilstanden til norsk fiskeindustri (mer interessant enn det høres ut) og sjødyktige folkloristiske legender"
ESQUIRE (USA)
"Moby Dick møter Knausgårds Min kamp … En underholdende vågal ekspedisjon for å fange den forbløffende håkjerringa … Men Havboka, som ble gitt ut denne uken, handler om mye mer enn det. Den er etter tur jordisk, filosofisk og stillferdig leken, mens Strøksnes flyter gjennom en rekke emner … Havboka er stødig, kunnskapsrik og oppslukende"
THE VICE READER (USA)
"[Havboka] beveger seg gjennom en verden av lys og mørke, der håkjerringa blir et symbolsk bytte som driver frem andre historier. Gjennom fengslende digresjoner om vitenskap og folkeminner forteller han om sin kjærlighet og frykt for havet"
THE GUARDIAN (Storbritannia)
"Shark Drunk (Havboka) høres kanskje ut som science fiction, men er faktisk en memoar, av den norske historikeren Morten Strøksnes, som sammen med en venn dro av gårde i en gummijolle nettopp for å møte en slik hai"
THE DAILY TELEGRAPH, Sommerens må-lese-bøker (Storbritannia)
"Forførende … [Havbokas] skjønnhet, lettfattelige vitenskap og dens beroligende, grublende kvaliteter har gjort den til en bestselger også utenfor Norge. I besværlige tider blir skånsomt informativ virkelighetsflukt både en vinner for forlag og et tilfluktssted for lesere"
THE OBSERVER (Storbritannia)
"Det litterære kjærlighetsforholdet til alt fra Skandinavia fortsetter, fra snødekt krim via hygge til vedhogst, og nå også dyphavsfiske"
THE FINANCIAL TIMES (Storbritannia)
"Det som gjør boka til en så stor triumf, har lite å gjøre med den type spenning som skapes ved å fange en storfisk, og alt å gjøre med Strøksnes’ frie assosiasjon rundt maritime emner … Det er ikke et fiskedrama, men et mediterende og undrende verk, med en horisont like vid og åpen som den nordiske kysten han så vakkert fremkaller"
THE SPECTATOR (Storbritannia)
"Havboka er en moderne Moby Dick, bare bedre, eller i hvert fall mer lesbar ... Havboka har jeg slukt som en sulten hai, og det vil ikke vare lenge før jeg sluker den igjen. Morten A. Strøksnes har skrevet en klassiker. 6 store hjerter"
BJØRN BREDAL, POLITIKEN (Danmark)
"Til det forholdsvis begrensede biblioteket av ikke-fiktive bøker med den gode fiksjonens driv og kraft, føyes nå enda en tittel, nemlig Havboka … La meg slå det fast med det samme, det er en vidunderlig bok"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Havboka er en innsiktsfull og dragende hyllest til havets mystikk og universets store spørsmål … så velskrevet og så innsiktsfull at man som leser blir revet med fra start … til tider fabelaktig poetisk, men samtidig skrevet i en så lett og jordnær tone at det ikke blir kjedelig ... Fem kjempestjerner til Havboka"
JONATHAN MØLLER NIELSEN, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Med en gang været ser lovende ut reiser forfatteren i skytteltrafikk ut på havet. Når det mot slutten drar seg til mot napp, har han lyktes i å underholde leseren med utallige fortellinger og miniforelesninger, både biologiske, om livet i havet og kulturhistoriske. Den veldige håkjerringa, som tross alle digresjoner, er stjernen i Havboka, får kanskje aldri helt samme symbolske tyngde som sverdfisken hos Hemingway, men iblant er det ikke langt unna. Uansett har Morten Strøksnes beriket verden med en uvanlig original bok"
FREDRIK SJÖBERG, SVERIGES RADIO (Sverige)
"Strøksnes lykkes alltid med å gjøre meg like interessert som han selv er … Prosaen hans beveger seg som en hai … stadig i bevegelse fremover"
HÅKAN LINDGREN, GÖTEBORGSPOSTEN (Sverige)
"Det er helt rimelig at Havboka har blitt en stor suksess. Strøksnes’ tekst er både morsom og vakker"
MARIA KÜCHEN, SYDSVENSKAN (Sverige)
"en spesielt innholdsrik bok, som bugner av kunnskap om hav og historie … rett og slett spennende fortalt"
ARNE MELBERG, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
"Det er en fantastisk bok"
BIRGITTA HYBINETTE, ÖSTGÖTA-CORRESPONDENDEN (Sverige)
"Det er vakkert. Enkelt. Bra"
BJÖRN WERNER, BLEKINGE LÄNS TIDNING (Sverige)
"De idéhistoriske avsnittene om havet er fascinerende, for eksempel Olaus Magnus fantasirike beretninger fra 1500-talet. Språket er fornøyelig og flyter godt. De maleriske bildene av livet lengst ute ved kysten får meg til å lengte dit"
KARIN BOJS, DAGENS NYHETER (Sverige)
"Kan man skrive enda en bok om jakten på en stor fisk? Ja, Morten Strøksnes kan. Denne prisbelønnede norske essayboken er en vidunderlig sammensmeltning av myte, virkelighet og vitenskap som vekker bekymring og respekt for havet – og verden"
DAGENS NYHETER, Årets beste bøker 2016 (Sverige)
"Ut på fisketur – og hvilken fisketur! ... Morten Strøksnes har et isklart og fullstendig ujålete språk, han skriver i konkrete hovedsetninger og med stor fortellerglede. Nettopp fordi han økonomiserer slik med virkemidlene, evner han i enkelte partier også å svinge seg opp til nærmest poetiske språklige høyder ... Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Årets boksensasjon handlar om havet. Med Havboka har Morten Strøksnes skrive eit meisterverk, ikkje noko mindre ... Havboka går utanpå det aller meste som er blitt gjeve ut av norske romanar i haust. Skal ein nemna noko skjønnlitteratur i det heile, er det mot klassikarar som Johan Bojers Den siste viking og Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet som Havboka må målast ... umåteleg interessant ... Den dempa humoren - og venskapen med Hugo i skiftande fasar - er ein gulltråd for seg gjennom boka"
GUDMUND SKJELDAL, BERGENS TIDENDE
"Det viktigste er at forfatteren får leseren til å tenke. Selv ... Havboka er en intelligent og sylskarp kunnskapsfortelling. En språklig lystseilas. Viktig fordi vi må forstå mer av verdenen vi vasser rundt i, særlig det våte ... Boka anbefales alle som våger å innrømme at de faktisk vet ganske lite. Ikke minst fordi vi burde vite bedre. Altså alle. Havboka bør særlig leses av terrorister, godhetstyranner, snillister, rasister, idealister, folk flest og resten. Kunnskap om havet vil gi bedre perspektiv og forståelse for alt som skjer på land"
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS
"Denne uken ble forfatteren kronet med Brageprisen. Det er vel fortjent. Havboka tilfører genren saksprosa et nytt driv. Dette er mer enn en røverhistorie om to kamerater på fisketur. Fortellingen grenser til en fabel om alt havet rommer av mystikk, skjønnhet, dramatikk, død, men fremfor alt – liv"
JONAS GAHR STØRE, DAGENS NÆRINGSLIV
"Havboka er norsk sakprosa og lokal historiefortelling i verdensklasse … en bok som har alt: gode historier, skarpe observasjoner, sikker språkføring og mangfoldig kunnskap – og en knagg å henge det hele på … et fullendt verk som spenner over fire årstider og et rikt språklig register … en dypt imponerende prestasjon ... en bok som opplyser, underholder og setter ting i uventet sammenheng. Strøksnes bør få mange lesere på kroken. Med en også vakker utforming og kvalitet i alle ledd, er Havboka en julegave til alle som kan stave"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"Årets beste bok ... Himmelen er høy når Strøksnes skriver, havet desto dypere ... Fra de merkverdigste livsorganismer til vær og vind: Strøksnes beskriver dem med samme iver og poetiske innlevelse. Havboka er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok. Strøksnes skriver totalprosa"
ASLAK NORE, A-MAGASINET
"Prosjektet er veldig ambisiøst. Men takket være en god rammefortelling og stor skrivekunst, lykkes han veldig godt ... Han greier å flette sammen strømmen av kunnskap med egne refleksjoner og fortellinger om jakten på håkjerringen, uten at det virker unaturlig eller oppstykket. Det er rett og slett en fest å lese ... Dette er ikke en spenningsbok som Moby Dick eller tragisk som Den gamle mannen og havet. Men den er vanskelig å legge fra seg. Selvsagt er det spennende om de får opp fisken på siste side. Men uansett om det ender godt eller ikke, er det gleden over å lese en så spesiell bok som betyr noe til slutt"
GUNNAR KAGGE, AFTENPOSTEN
"Strøksnes’ bok om livet i og ved havet langs lofotkysten strutter av livsmot, og kan fort risikere å få slengt etter seg en bragepris i sakprosaklassen i år … Enkelte setninger kommer like overraskende på meg som regndråper i nordavind"
KNUT HOEM, NRK P2
"Havboka kan trygt karakteriseres som den til nå sterkeste boken fra vår fremste litterære journalist ... Historisk og samtidig litteratur om feltet formidles med en forbilledlig kombinasjon av letthet, vidd og saklig soliditet"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Strålende blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøne ... Ei bok spekket med kunnskap, fortellerglede og naturpoesi ... Strøksnes går inn i temaet med en glupende nysgjerrighet og refererer con amore til vitenskapsmenn og fiskere, eventyrere og sagafortellere, kunstnere og poeter ... Strøksnes får oss på kroken og trekker oss gjennom 39 kapitler uten at vi ramler av ... Strøksnes fører et jeg hadde nær sagt oppslukende språk"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Morten A. Strøksnes' essayistiske bok om havet gir verden mening med kunstens språk ... skrevet med en utpreget litterær omsorg for språk og komposisjon ... I Havboka blir fascinasjonen for håkjerringa et stupebrett for dykk ned i det myldrende livet under vann, men også et springbrett for essayistiske byks ut mot universet, evigheten og alle tings opphav ... jeg anser Havboka som svært vellykket litteratur. Språket veksler mellom det presist beskrivende og det lyriske ladede, og boka er full av lysende formuleringer
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"en rik, energisk utgivelse som stimulerer både reise- og leselysten og demonstrerer at det nære kan være minst like fremmedartet som det fjerne ... en blanding av kunnskapsformidling og spenningsbok ... Underveis kan leseren også glede seg over et språk som merker seg ut i det norske sakprosalandskapet ... 'De største oppdagelsene venter i havet', skriver Strøksnes med en smittsom energi som er betegnende for boken"
KÅRE BULIE, PROSA
"Havboka er sensasjonelt god. Morten Strøksnes drar leseren med på en reise på og i havet, i en tekst som vil stå seg i lang tid ... Som en tekstlig Golfstrøm driver boken leseren avgårde, helt trygg på at alt Strøksnes tar i, blir til stor litteratur. Bare de to mennenes jakt på den store håkjerringa er mer enn fengslende nok i seg selv, og binder de 303 sidene sammen i spenning. Får de dette gale dypvannsmonsteret på kroken til slutt, eller ikke?! Strøksnes kunne lagt på 303 sider til: Jeg hadde slukt agnet rått ... Jeg vet ikke om noen i Norge som skriver så god sakprosa som Strøksnes gjør det i Havboka. Boken er fullstendig uten lyte. Strøksnes’ visdom om livet i havet er uten ende, og pakket inn i det klareste bokmål. Boken er en oppvisning i essayistikk, og vil leses og huskes i lang tid"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Som helhet innbyr Havboka til bortimot uhemmet leseglede, og er en fest fra først til sist. Det innvendes jevnlig mot sakprosaforfattere at de skriver tamt og tørt, og bare sjelden gir seg selv lov til å utfolde seg som forfattere, og ikke bare fagfolk. Men Strøksnes gjør alt i ett, som en veldig bølge som velter inn over leseren og tar ham med både til de store dyp - og trygt tilbake"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Havboka er en besettende og medrivende bok som holdt meg i fast grep fra første side … Sjangermessig er ikke Havboka så enkel å plassere. Uansett er den en stor glede å lese. Velskrevet, gjennomarbeidet, elegant. Det veksler mellom finstemt poesi og, hva skal vi si, populærvitenskapelig formidling av høy klasse … Strøksnes behandler en tematikk han behersker til fulle. Det finnes engasjement, og en dyp forståelse og innsikt mellom disse linjene … Vi visste fra hans tidligere produksjon at Morten Strøksnes både er en uredd journalist og en forfatter med skarp observasjonsevne. Hans ry vil fortsette å vokse etter Havboka, som er en bragd"
SKJALG FJELLHEIM, NORDLYS
"Sjangermessig viser Strøknes hvordan man elegant forener fiksjonens narrative form med faglitterær sakprosa til en høyere enhet, til glede for en opplyst allmennhet. For meg blir Havboka et forbilledlig verk som viser mulighetene denne type sjangerbruk beriker sakprosaen spesielt og litteraturen generelt"
FINN STENSTAD, NORDNORSK MAGASIN
"I all litteratur som undertegnede har lest om livet i Lofoten, er Havboka den mest spesielle. Og iallfall den mest lærerike … skriver med så stø hånd og innlevelse at en skulle tro at han satt ringside og rapporterte … Men det mest blendende Strøksnes begår i løpet av vel 300 skrevne sider, er å fortelle om livet under vann … en litterær godbit … ypperlig saksprosa … solid fortellerkunst"
JOHN-ARNE STORHAUG, LOFOTPOSTEN
"Med Havboka har Morten A. Strøksnes skrevet en bok som kan leses på mange plan, og som bør leses av alle"
ARILD BJØRNBAKK, SALTENPOSTEN
"Her er vitenskap og historie, og ikke minst en understrøm av kjærlighet, bevisstgjøring og betydningen av det å ta vare på havet ... Dette er boken alle vil kunne lese, lære og ha glede av på flere nivåer. Vel verdt en Brage og andre priser"
ANNE SCHÄFFER, TARA
"Jakten på en håkjerring på Lofothavet blir utgangspunktet for en bred fortelling om Norge, havet, evolusjonen og diktningen. Morten A. Strøksnes viser mesterskapet sitt som sakprosaforfatter med denne boken som er for alle med bare det aller minste forhold til kysten og havet"
INDRE HOVDENAKK, VG, Årets beste bøker 2015
"Morten Strøksnes har skrevet avslappet og poetisk ydmykt om jakten på håkjærringa. Det hele minner litt om bikkja som løper ved siden av bilen og glefser etter forhjulet. Hva ville Strøksnes og bikkja gjort hvis de lyktes? Smart som han er, har Strøksnes hugget både svaret og sitt navn i stein og senket det ned i havet på de 70 000 favners dyp, nord for Skrova, sør for Svolvær"
ESPEN SØBYE, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2015
"Det lille menneskets avhengighet av havet er understrømmen i norsk bok på internasjonalt nivå om alt vi ikke vet om dypet. Kunnskap kan overgå fantasiene og nøktern observasjon bli poesi når Morten Strøksnes beskriver håkjerringjakt, vær, vind og hele havet fra en gummibåt ved øya Skrova i Lofoten"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV, Årets beste bøker 2015
"Årets mest opplagte valg? Må leses"
AAGE BORCHGREVINK, DAGBLADET, Årets beste bøker 2015
"Sammen med en kamerat drar forfatteren på fisketur for å fange en kjempehai fra en gummibåt. Med et usedvanlig rikt språk øser Strøksnes av kameratens dype kunnskap om naturen, havet og den forunderlige håkjerring - i en fortelling som i bunn og grunn handler om naturens truede balanse. Årets vakreste og viktigste sakprosa"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET, Årets beste bøker 2015
"Havets kulturhistorie foldes ut i ett, stort sveip: Strøksnes skriver uanstrengt og medrivende om alt det som ligger under overflaten"
KARIN HAUGEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"En ramsalt, malerisk og morsom encyklopedi over alt som rører seg i havet, skrevet i beste Moby Dick-stil. Pluss en kjempestor hai"
MÍMIR KRISTJÁNSSON, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"En bok som bringer oss nærmere vårt største ressursområde, med mange av dets store mysterier. Eventyrlystent og filosofisk på samme tid"
BJARNE ROBBERSTAD, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Intet er så rommelig som havet, og Morten Strøksnes peker nettopp på sjøens store mytiske kraft fra ripa på en liten gummibåt"
ERIK ENGBLAD, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Langlinjet virkelighetsfabel for enhver som kjenner dragsuget mot havet"
ÅSHILD EIDEM, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Fra mysteriene på bunnen, til stjernene på himmelen over, og den uendelige havflaten: Dette er en sånn bok som rommer alt ... Det er sakprosa på høyt refleksjonsnivå, med sterk litterær sensibilitet, og alt virker skrevet av nødvendighet"
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2015
"Strøksnes tar med leseren på en reise på og i havet. Vi lærer om havets livsformer, om gamle kart, om religiøse myter og vitenskapelige sannheter om havet. Strøksnes skriver interessant sakprosa i et skjønnlitterært språk med svært god kvalitet"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2015
"Det som gjer boka så leseverdig, og umåteleg interessant, er kva Strøksnes flettar inn så elegant av vatnets beskaffenheit, og om livet vi enno ikkje kjenner på dei store djupnene; om livet i havet som vi alle på sett og vis stammar frå, og kvar dette vatnet eigentleg kom frå, fjernt i det uuttømmelege verdsrommet. Dei djupaste og største spørsmåla om kven vi eigentleg er"
GUDMUND SKJELDAL, BERGENS TIDENDE, Årets beste bøker 2015
"Det er nettopp tilliten – det at man ikke et sekund tviler på at Morten Strøksnes vet hva han driver med, som gjør Havboka eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, til en så god bok ... Jakten på håkjerringa – hvordan de to mennene i båten hele tiden er hakk i hæl, er like spennende som en krimfortelling. Men Havboka er i tillegg spekket med helt andre historier – og det er her sakprosaelementet kommer til sin rett. Nesten umerkelig forlater Strøksnes båten og driver inn i et essayistisk landskap av naturvitenskap og historie. På en saklig, men forførende måte, skriver han om gamle norske havforskere, muligheten for liv på andre planeter og lokale fiskertradisjoner. Det er en demonstrasjon – ikke bare i skrivekunst, men også i pedagogikk"
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2015
"Morten A. Strøksnes, idéhistoriker, journalist, vagabond, har loffet verden på kryss og tvers og skrevet uhyre interessante beretninger om turene"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2015
To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet for "Havboka". Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. Hav er opphav, og rommer de utroligste livsformer. For forfatteren blir havet en rik kilde til forundring, nye innsikter og salte eventyr.

BRAGEPRISEN 2015
KRITIKERPRISEN 2015

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516858
Innbinding Pocket
Tittel Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
Bokgruppe 501
Illustratør Egil Haraldsen
I salg 20.05.2016
Emne Faglitteratur Hav og sjøer Nordland
Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965. Han er idéhistoriker, journalist og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble også  nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico. Høsten 2015 utkom Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Havboka vant seks priser, inkludert Brageprisen og Kritikerprisen, og er oversatt til 27 språk. Lumholtz’ gjenferd er Strøksnes’ tiende bok.

Flere forfatterportretter

Litterære priser:

Wanderlust Adventure Travel Book of the Year (The Edward Stanford Travel Writing Awards) 2018

Brageprisen 2015

Kritikerprisen 2015

Les mer

Nyheter

Morten Strøksnes - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Morten Strøksnes
Les mer