Fleur

[flø:r]

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249514489
"Med sitt poetiske, men likevel nøkterne språk, lar Marit Tusvik oss oppleve det afrikanske landet. Nettene under åpen himmel, luktene, maten, fargene og lyset. Hun beskriver også fremmedgjøringen, hvordan den kan ødelegge gleden og kjærligheten. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser for sine bøker. Denne romanen føyer seg inn i rekken av godt håndverk"
MAJA ELNAN BRUHEIM, TRØNDER-AVISA
"Marit Tusvik har skrive ein nydeleg roman om det framande som blir kjent og kjært ... tonen og formuleringane har noko ved seg som skil seg ut i den norske bokheimen ... Tusvik har greidd å gjere minne til eit lysande no, Fleur er nydeleg tvers gjennom. Blikket forteljaren ser bakover med, er ikkje kritisk og problematiserande, men heller ikkje idylliserande.Det er ope og venleg, slik den unge Maria opplevde det nye i eit land der ho var den framande, ikkje dei ho møtte. Boka har mange fine figurar, ikkje minst er kunstnarsjela Beb minneverdig, og alle er skildra med kjærleik. Av og til må det vere lov å fokusere på det fine, og få gjer det i eit så liketil, leike og stemningsfullt språk som Marit Tusvik"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Det har blitt en vakker, ikke-idylliserende roman om en ung kvinnes åpne og kjærlige møte med en fremmed verden, og (som alltid fra Marit Tusvik) en bevegende og teknisk overlegen roman ... Innenfor dette rammeverket skriver Tusvik Marias (og sitt eget?) møte med det fremmede, så overlegent vakkert og forskjellig fra omforent norske stereotypier om de(t) andre ... Tusvik åpner kapselen så alle kan se at «all erindring er nåtid» (Novalis, bokens motto). Hennes Maria er så fordomsfri som det er mulig for en nordmann å være, og vet at «det vi ikke selv er, kaller vi vilt». Selv har hun innebygd både hjernens og hjertets kultur, og blir formidlet med en stilistisk ferdighet som gjør «Fleur» til en leseopplevelse"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Kjærlighetshistorien mellom Fleur og Aziz er ung, vakker og intens. Marit Tusvik skildrer den ungt, vakkert og intenst, og troverdig ... Marit Tusvik røper dype kunnskaper om akkurat denne konflikten, dette «strekket inne i kroppen mellom nord og sør som hun alltid siden skulle ha» og får det fram på en betagende måte. Tekstens hovedkvalitet er det presist sette og de nydelige overgangene mellom observasjon og formulering ... en bok å bli klokere og rikere av. Man blir både klokere og samtidig sikker på at selv om vi bor i et fint land, så er verden et mye, mye større sted"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"Tusvik skriver frem en sympatisk åpenhet mot verden i sin nye bok Fleur ... Norske Maria møter Nord-Afrika uten fordommer, skildringene av luftspeilinger, av dadler og mannafrø manes frem som uttrykk for en tilstand og en lykke, ikke som eksotisk krydder.Mer enn en beskrivelse av ulike kulturer tenker jeg at Marias møte med det fremmede er en ung kunstners måte å møte omgivelsene på ... tiden i Tunisia blir aldri borte, fortiden blir nåtid, blir fysisk, nærmest, i Marit Tusviks vare og generøse fortelling"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
En sommerdag kommer Maria til en oase nær ørkenen Sahara. Hun er nitten og fra Norge. Der er året 1970, i Tunisia er det 1390. Maria er en roumíja, en fremmed, men det er som om hun har kommet hjem.

I en seng i et rom uten tak ligger Maria og Aziz. De hvisker og kysser mens hendene stryker den andres hud. Utenfor høres hanegal og eselskrik og lyden av nakne føtter. I oasen bor også Déde som snakker om månen - «de har jo ingen måne der Maria kommer fra» - og Bab som drikker hårvann og snakker om alt som er vanlig og uvanlig, om forskjellen på ro og uro, og om betydningen av å ligge våken om natten. Her blir Maria forelsket.

"Fleur" er en original og inspirert kjærlighetsroman om ømhet og eros, om betydningen av å sette seg selv i bevegelse, og om lengselen etter ikke bare å finne sin plass på jorden, men å finne sin plass i kosmos.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514489
Innbinding Ebok
Tittel Fleur
Bokgruppe 852
I salg 26.09.2014
Design Fleur
Emne Skjønnlitteratur Tunisia Kjærlighet Romaner
Marit Tusvik

Marit Tusvik

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen Reisa til mandarinlandet. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker. Skuespillene MuggEtter WilliamAlle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teaterscener, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

«Marit Tusviks mange ulike uttrykk, hennes pendling mellom humor og alvor – mellom nynorsk og bokmål – er hennes metode å innhente det uhørte på, det ubeskrevne, det som dirrer midt mellom alt. Metoden viser seg ofte å være et vellykket grep til å si mer om virkeligheten enn mer fastlåste og stabile forfatterposisjoner kan gjøre. Hun løfter det alt sammen opp – de store spørsmålene, det naive, det vittige, det alvorlige, … hun løfter det opp og frem med respekt, for så å snu det rundt, og se det fra nye vinkler. Marit Tusvik har en genuint egen stemme i alle sjangrene, og fortsetter sitt prosjekt i utgivelse etter utgivelse i utkanten av allfarvei.»

Fra juryens begrunnelse, Dobloug-prisen.

Om Marit Tusviks skuespill:
Mugg: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 1990 med Grete Nordrå og Inger Marie Andersen i rollene. Filmet for fjernsyn . Mugg er oversatt til svensk, tysk, fransk, russisk, ungarsk og tsjekkisk, og ble satt opp i Tsjekkia våren 2006.
Etter William: delt urpremiere mellom Den Nationale Scene i Bergen og Intimteatret/Det norske Teatret. Filmet for fjernsyn.
Alle vakre jenters hambo: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen.
Angerhøy: urpremiere på Det norske Teatret i Oslo.
Ishuset: urpremiere på Sogn og Fjordane teater.

Last ned Hans Petter Blads etterord om Marit Tusvik fra "Samlede dikt"

Lenker:

Norske dramatikeres forbund

Oslo Literary Agency

Les mer