Bla i boken

Fire norske sanger

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249526239
"dette er intet mindre enn et aldri så lite mesterverk. Her er det mye en observant leser og skrivende sjel kan lære noe av"
KNUT STENE-JOHANSEN, KLASSEKAMPEN
"En fortelling som har som mål å løsne hovedpersonen fra sin egen historie, sin egen fastsatthet … Kiøsteruds tekster [gir] små glimt av en annen virkelighet, små dytt vekk fra det vante. Det er forfriskende, berikende og viktig, og på sett og vis tror jeg det er dette litteraturen, kunsten har søkt til alle tider"
HANNA MALENE LINDBERG, BLA 3/2023
"Kiøsterud legger lista høyt i et essay og en roman der naturen, og ikke bare mennesket, skal være målestokk for det skjønne … Med et sjeldent ambisiøst essay og en selvbiografisk roman som, til tross for sitt beskjedne format, har episke dimensjoner, tegner Erland Kiøsterud opp et bilde av problemene vi har havnet i – og skisserer et mulig språk for veien videre … I den selvbiografiske romanen «Fire norske sanger» skriver Kiøsterud seg selv inn i sin egen familiehistorie som bruddpunktet i en lang rekke av entreprenører og kapitalister … dette fungerer som fortellende motstykke til «Skjønnhetens økologi»"
KJETIL RØED, VÅRT LAND
"Der står han i barndomshjemmet sitt under portrettet som ble malt av ham som tiåring til farens førtiårsdag. Han må være elleve eller tolv år. Han har gjort noe galt, men han husker ikke hva det er han har gjort. Hans far står i mørk dress foran ham og spør ham: Hvem er du? Erland vet svaret, han har det samme navnet som mannen som står foran ham, som har det samme navnet som alle mennene med og uten parykk som stirrer på ham fra maleriene i besteforeldrenes spisestue, han tilhører den lange nedadgående rekken av menn med samme navn. Den som bærer det navnet, må ikke gjøre noe galt."

Erland Kiøsterud vokser opp på Strøtvet i Drammen. Han er født inn i et industriborgerskap etablert på 1800-tallet og i en slekt med lange tradisjoner. Det er en verden som han tidlig må lære seg å mestre. Men samtidig vekkes en nagende frihetslengsel, og en sterk trang til å bryte med det livet som er bestemt for ham og med den historien han er en del av.

Med "Fire norske sanger" har Erland Kiøsterud skrevet en personlig og original roman, som både er et stykke selvbiografi og en beretning som gjør et stort sveip gjennom tid og rom. Elvedalens økohistorie fra istiden flettes sammen med familiehistorie gjennom 400 år og den personlige historien til hovedpersonen Erland, alt gjennomlevd som i én og samme natt og betraktet fra naturen, den som lever, dør og stadig omdanner seg selv.

Romanen "Fire norske sanger" utkommer samtidig med essayet "Skjønnhetens økologi".

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526239
Innbinding Innbundet
Tittel Fire norske sanger
Bokgruppe 411
I salg 02.01.2023
Design Exil Design
Emne Kortromaner Drammen Skjønnlitteratur Biografisk litteratur
Erland Kiøsterud

Erland Kiøsterud

Erland Kiøsterud (f. 1953) debuterte i 1973 med romanen Sår som aldri gror. Han har siden skrevet en rekke romaner og romansuiter. Kiøsterud har mottatt Gyldendals legat, og for Det første arbeidet (2005) mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris. I 2012 mottok han Ypsilon-prisen for romanen Mimina. Hans dyptborende romaner har gitt ham en helt spesiell posisjon i norsk samtidslitteratur, og gjennom sine essaybøker har Erland Kiøsterud i senere år undersøkt menneskets vold mot naturen som forutsetning for vår eksistens.

Hjemmeside: www.kiosterud.com/

 

Litterære priser:

Ypsilonprisen 2012

Riksmålsforbundets litteraturpris 2005

Gyldendalprisen 1986

 

SLIK DET ER:

2023 Skjønnhetens økologi
2023 Fire norske sanger
2020 De første ordene
2019 Stillhetens økologi
2018 Åpenbaringen
2016 Sulten og Skjønnheten
2015 Henders verk
2013 Stillhet og fortelling

SLIK DET BLE FORTALT:

2012 Mimina
2009 Det som lever
2008 Ved elvens munning
2005 Det første arbeidet
2002 Måltidet i Bocca

 

Les mer

..