Finne deg der inne og hente deg ut

dikt

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249510351
"Debutant Lina Undrum Mariussen har eit naturlig talent … Dette er ei bok som har rørt meg, sterkt. … Forfattaren har ein fin diksjon, og eit naturleg talent for å skapa rytmisk fungerande dikt. Som ho så kan bryta varsamt med, som i dette diktet, der det at ho har blitt så medviten om seg sjølv blir streka under av at rytmen hakkar seg til litt. Og det attpåtil i ein tekst der det blir peika mot lyrikkens opphav i musikken! … Og denne fine boka er Lina Undrum Mariussens første"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BØKER 2011
"Vesaas' Fuglane, Paal-Helge Haugens Anne er slike bøker debuten til Mariussen peikar mot. Den sorga som må seiast, med 'hendene over munnen', tannlaus eller ikkje. Om det vi ikkje kan tala om, må vi teia, sa Wittgenstein. Eller skriva dikt. Om hunden som står og brenn i snøen. 'Kvifor er det slik det er?' spør Jon, i Vesaas' Brannen. 'alle brevene du har skrevet med usynlig blekk', seier Mariussen"
JAN ERIK VOLD, DAG OG TID, Utvalgte dikt 2012 | om diktet "om natta raser alle tennene mine ut"
"Sterke dikt om to unge søstre … både den emosjonelle styrken og stilsikkerheten står til noe nær toppkarakter"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"i eit år rikt på debutantar vel eg meg òg nokre som har gjort spesielt inntrykk på meg. Den eine er Lina Undrum Mariussen … boka skildrar på gripande vis korleis heile familielivet, heile huset, blir krinsande om dette tause som finst der og som ingen klarer å trenga igjennom til … Ei sterkt gripande bok, der tekstane på mange måtar hentar styrke frå kvarandre, frå den heilskapen dei går inn i. Men her er òg svært gode einskildtekstar"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, Lyrikkåret 2011
"Berøringskraft kan vere eit litterært kvalitetskriterium på lik linje med originalitet i språk og innhald, og av og til kan berøringskrafta bli sjølve essensen i ei novelle, ein roman eller i ei diktsamling. Lina Undrum Mariussens debutdikt har denne krafta i seg til å bere fram eit innhald som går til kjernen i ein sorgprosess utan å bli sentimentalt eller tåredrypande … Heile samlinga grensar opp til rekviemet som form, ei sjelemesse for den døde. Kor som er; det heile er gjennomlevd og gjennomtenkt, og det er gjennomarbeidd ned i minste detalj, i språk og innhald. Lina Undrum Mariussen veit noko om smerte, ho leitar opp smertepunkta i seg sjølv og i lesaren og trykkjer der det gjer mest vondt. Etterpå kjennest det betre, og det kjennest godt å ha lese desse dikta som kastar strimer av lys inn i den mørkaste fortviling, og når bokåret skal oppsummerast, vil denne diktsamlinga ha eit ord med i laget"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Lina Undrum Mariussen har skrevet ei diktsamling som er like åpen som den er presis, like følsomt søkende som den er tydelig og klar. Finne deg der inne og hente deg ut er en gjennomarbeidet debut. Her er det tydelig arbeidet med hvert ord, hvert bilde. Resultatet er en diktsamling som er både øm og fantastisk vakker i den forsiktige, men uopphørlige tilnærmingen til det ordløse i en tett menneskelig relasjon ... Det er gjort så stillferdig, og likevel er det så klart og forløst. Og nettopp denne varheten, forsiktigheten og ømheten, men likevel fastheten og tydeligheten, er det som gjør denne diktsamlingen så fin"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"sterke og overbevisende debutdikt ... Det er sjelden jeg er blitt så følelsesmessig berørt, ja før i tiden brukte vi ordet grepet, som av Lina Undrum Mariussens debutsamling Finne deg der inne og hente deg ut. For dette er dikt med uvanlig sterk ladning både av skjebnefortelling og med ord og bilder som tar sterkt tak i leseren ... Lina Undrum Mariussen makter på forbilledlig måte å gjøre de ytre bildene til indre virkelighet ... Dette er en debutsamling som Lina Undrum Mariussen skal ha all ære og takk for, både for at hun skrev det hun skrev og fordi hun kommer som en virkelig ny og spennende stemme inn i ung norsk poesi"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"Lina Undrum Mariussen tegner til å bli årets lyrikkdebutant … Finne deg der inne og hente deg ut er en sjeldent gjennomkomponert og fullmodnet diktsyklus, og ganske eksepsjonell som debut … Det er sorgen over en ung søsters sykdom og altfor tidlige død som er grunntemaet disse finstemte tekstene spiller variasjoner over. Med enkle og virkningsfulle grep gir Mariussen form til alle de motstridende og kaotiske følelsene … Debutanten har allerede en egen tone, et lett dialektalt farget språk, som bærer hele den tunge veien frem"
EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD
"Dette er ei uvanleg bok. Uvanleg vakker og rørande ... Teksten rører ved kjenslene. Bileta er både diffuse og skarpe, emosjonelle og sanselege ... Dette er ei bok for alle – for pårørande, venner og den sjuke, for alle hjelparar i alle yrke, også for legar trent til diagnostikk og behandling, som kan utvide sine røynsler. Dette er ei bok eg kan tilrå og be folk lese"
Bjarte STUBHAUG, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING
"i vårt hus er det mange rom
og du har flytta inn i det mørkeste

her sitter jeg og holder deg i hånda
og lar hendene snakke
jeg later som om hendene vet noe om deg
de sier de vet at det må gå over
jeg later som om hendene mine
er fulle av noe
som kan få deg til å lyse"

I Lina Undrum Mariussens debutsamling møter leseren to unge søstre, to lyse streker i foreldrenes ansikt. Der den ene har åpnet seg for verden, er den andre omsluttet av et mørke. Innenfor familien, inne i huset, usynlig for andre utspiller det seg et stille, eksistensielt drama. Utenfor er elva og skogen åsted for andre, ordløse brytninger.

Diktene er konkrete, sanselige, utspørrende, og preget av et sterkt følelsesmessig nærvær. Det handler om å leve og snakke på grensa av det som føles mulig. Om undringa over ikke å kjenne seg sjøl eller hverandre igjen: Hvem er du nå, og hvem er jeg? Skal vi noen gang få ligne de vi var?

TARJEI VESAAS DEBUTANTPRIS 2011

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510351
Innbinding Pocket
Tittel Finne deg der inne og hente deg ut
Bokgruppe 502
I salg 13.04.2012
Emne Skjønnlitteratur Søsken Lyrikk
Lina Undrum Mariussen

Lina Undrum Mariussen

Lina Undrum Mariussen kommer fra Bjølsetgrenda i Elverum, og er født i 1980. Finne deg der inne og hente deg ut er hennes første bok og for denne mottok hun Tarjei Vesaas Debutantpris og ble nominert til Norlis debutantpris.

Hvert år på litteraturfestivalen på Lillhammer vil årets ferske vinner av debutantprisen få i oppdrag å holde et foredrag om et fritt valgt tema. Her kan du laste ned foredraget til Lina Undrum Mariussen: Vesaasforedraget

Les mer