Et underlig redskap

fortellinger

Velg format

kr 379
Kommer for salg
19.04.2017
ISBN
9788249517893
"I sitt kresne forfatterskap presenterer Ingvild Burkey i år 279 sider med sjangeroverskridende tekster med den toneangivende tittelen Et underlig redskap (Forlaget Oktober). De sterkt varierende fortellingene varierer mellom det hyperrealistiske og det fabulerende, de kan være abrupte og gåtefulle, ofte rå og hjerteskjærende. Alltid med overraskende vinklinger og innfall. Og alltid med et inntrengende alvor. Dette er et erkjennelsesprosjekt, nakent omflakkede, men med en suveren språklig beherskelse som kompass. Ingvild Burkey er en oppfinnsom, kunnskapsrik, hyperobservant forfatter med en frapperende originalitet i tanke og uttrykksmåte. Ikke bare er hun en selvskreven vinner av Riksmålsprisen, hun er en forfatter på Nobelprisnivå"
RIKSMÅLFORBUNDETS LITTERATURPRIS 2017 | Fra juryens begrunnelse
"Burkeys styrke er de presise, iblant rasende, ofte poetiske formuleringene – i kombinasjon med en samfunnskritisk brodd. Hun kommer verken med advarsler eller fasitsvar, men minner oss på historiske og samfunnspolitiske problemstillinger (…) Gjennom sine underliggjørende språkkrumspring evner Burkey å si noe vesentlig om verden omkring oss, som hun ikke ville kunne gitt uttrykk for gjennom normalspråket. Søvnen og drømmens språk skaper forbindelser; mellom oss og verden. Mellom det som vanligvis oppfattes som 'normalt' og det som ikke gjør det"
SARAH SELMER, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 7/2017
"Med fandenivoldsk formuleringsglede fortelles det fra de fattige, rundlurte og ulykkeliges perspektiv. De 48 fortellingene utporsjonerer et kaos av illusjonsløshet, samfunnskritikk og subjektive verdensforståelser på et vis som er stimulerende for tanken"
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2017
"Burkeys hittil beste bok, og det sier ikke lite. Boka krever sitt av leseren, men man får til gjengjeld mye igjen"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
"Fascinerende fantasiutfoldelse. Ambisiøse tekster som brer seg viltert og i vifteform gjennom rom og tid ... glup, borende, lite crooneraktig ... Et underlig redskap er definitivt mer original og mindre leserleflende enn tradisjonell bestselgerlitteratur ... språklige hallingkast, flirende ordlek, religiøse og filosofiske funderinger, brå tidssprang, stadige skifter av perspektiv, mange allusjoner og en fem sider lang tekst på engelsk viser at Ingvild Burkey vil være mer enn kritikerrost poet. Årets vitale prosa vitner om en språkbevisst forteller som setter krav til leseren og ikke er ute for å gjøre alle til lags"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Det er noen utrolig sterke fortellinger i Ingvild Burkeys Et underlig redskap. Bare les og se! Ingvild Burkey utgir ikke ofte; ni år er gått siden hennes forrige bok. Nå er hun tilbake med en samling fortellinger som nok vil bli stående som en av bokhøstens sterkeste utgivelser. Nylig fikk hun Riksmålsforbundets litteraturpris. Der uttalte juryen at hun er 'en forfatter på Nobelprisnivå'. Start uansett lesningen med den korte prologen om en slange som blir flådd levende, slik at slangens nerver blottlegges langs hele slangekroppen. 'Slik føles det å være ved bevissthet', skriver forfatteren. Om det er ubehagelig å lese? ja visst, ekstremt ubehagelig. Men slik er det å bevege seg inn i denne litterære verdenen.Alt er ikke like voldsomt. For mangfoldet er stort i denne samlingen av nærmere femti korte fortellinger. Men originaliteten og presisjonen er like tydelig til stede i de fleste av dem"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Viser litteraturens kraft ... Språklig briljans ... Boka krever sitt av leseren, men man får til gjengjeld mye igjen. Språket er rikt og presist, søkenede, manende og suggererende. Jeg blir fristet til å gjengi en hel masse ... en dypt seriøs og svært begavet forfatter, som har mye å melde ... Burkey viser litteraturens kraft, og hun gjør det på mikronivå, med språklig briljans. Leseren må bare gi seg hen"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
"Fandenivoldsk formuleringsglede ... Et språk som gløder ... Beskrivelsene av tilsynelatende utveisløse tilstander, som fattigdom, depresjon eller meningsløs krig, er så originale og presise at de virkelig får meg til å tro på språket. Å lese fortellingene kan virke energiinnsprøytende, iblant direkte inspirerende. Hvorfor er språket så viktig, er ikke verdens tilstand viktigere? Poenget er vel at den typen motsetninger ikke biter på Burkey. I stedet minner hun oss på at det ikke er verden som er avhengig av språket, men at det er vi som er det – for å kunne forstå verden. Når man legger til at verden av i dag ser stadig mer kaotisk og polarisert ut, er det en påminnelse man ikke skal kimse av"
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET
«Hvor mange før meg har sammenlignet månen med en sølvmynt? Med en sigd? Med en sitron? Hvor mange før meg har beskrevet mørket som en kappe? Dagligdagse gjenstander: frukt, himmellegemer, verktøy. Men jeg blir aldri fortrolig med dem. I smug stirrer jeg på tingene som en forrykt, mistenksom, nesten hatefull. Jeg begriper dem ikke. Selv når jeg holder dem i hånden.»

Snart ni år etter forrige bok, den kritikerroste diktsamlingen "Den mest tenkelige av alle verdener", vender Ingvild Burkey tilbake med en sterk og mangfoldig samling fortellinger.

"Et underlig redskap" består av om lag femti fortellinger som spenner fra det korte og stringente til det fabulerende. Like gjerne som de beskriver en norsk hverdag, er fortellingene lagt til østeuropeiske landskap, amerikanske eller sentraleuropeiske byer og feriesteder, eller de foregår i geografiske strøk og tilstander som virker midlertidige og drømmeaktige. Mange av fortellingene beskriver en virkelighet som er hverdagslig og brutal, gjenkjennelig og fremmed, og med gjenstridige - nesten motvillige - spor av vold og krigserfaringer, eller idyller som er underlig skremmende.

Ingvild Burkeys fortellinger har særegne, akutte måter å stille grunnleggende spørsmål på, som leder til uventede steder, både i verden og i sinnet, hvor det fantastiske og det realistiske inngår nye og overraskende forbindelser.

TILDELT RIKSMÅLFORBUNDETS LITTERATURPRIS 2017

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249517893
Innbinding Innbundet
Tittel Et underlig redskap
Bokgruppe 410
I salg 19.04.2017
Emne Noveller Skjønnlitteratur
Ingvild Burkey

Ingvild Burkey

Ingvild Burkey er født i 1967. Hun har tidligere utgitt diktsamlingen Torden i søvne (1994), romanen Falsk pike (1997) og prosatekstsamlingen Intervju med den hjemvendte helten (2002), og i 2008 kom hennes andre diktsamling,  Den mest tenkelige av alle verdener, som ble nominert til Brageprisen. Ingvild Burkey mottok Tanums kvinnestipend i 2009. Et underlig redskap utkom i 2017 til strålende kritikker. 

 

Litterære priser:

2017 Riksmålsforbundets litteraturpris
2009 Tanums kvinnestipend

 

Utgitt på Oktober:

2022 Louise Glück, Vinteroppskrifter fra kollektivet (Gjendiktning)
2021 Louise Glück, Vill Iris (Gjendiktning)
2017 Et underlig redskap (Noveller)
2008 Den mest tenkelige av alle verdener (Dikt)
2002 Intervju med den hjemvendte helten (Noveller)
1997 Falsk pike (Roman)

 Les mer