Den eneste broren

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249523436
"Tove Nilsen har skrevet et rørende portrett av onkelen som døde altfor tidlig. Bare 19 år gammel frøs han ihjel på fjellet på flukt til Sverige. Men hvorfor snakket ingen om det? Romanen framstår som svært godt gjennomarbeidet. Den har en tydelig helhet og i sin vellykkethet blir prosjektet rørende; Nilsen dikter fram en unggutt som vi blir glad i, uten at føles for personlig. Den fineste boka av forfatteren jeg har lest"
KATRINE JUDIT URKE, DAGBLADET
"Tove Nilsen gir gåsehud allerede på side 4. Denne boken er ikke edgy eller banebrytende. Den er ganske enkelt god … Jeg skal være ærlig med Aftenpostens lesere. Jeg regner meg selv for å være en kynisk ironiker. Men allerede på fjerde side av denne boken fikk jeg gåsehud. Flere slike blaff av emosjonalitet treffer meg i løpet av lesingen … Samtidig er det noe dypere på spill i denne boken som gjør at historien simpelthen fungerer"
JONAS HANSEN MEYER, AFTENPOSTEN
"Sjelden har den ubefestede unge mannen som lengter etter storhet, blitt beskrevet med større varme enn i denne stilsikre familiefortellingen"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Nilsen har skrevet kritikerroste romaner også tidligere, men høstens bok er en unik leseopplevelse. Tove Nilsen er i toppform i sin nyeste roman Den eneste broren. Forførende lett og humoristisk flyter prosaen gjennom 319 sider, og det dreier seg knapt om noen lystig historie … Fortellingen om den rastløse, livsglade Leif står støtt. Det er blitt et nydelig portrett av en ung mann, av søskenkjærlighet og familiesamhold. Skrevet av en forfatter på språklig høygir"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
".. [Nilsens] rike, stilsikre prosa og litterære teft. Bare les og se hva hun får ut av Leifs smale hender! Unggutten er kanskje ikke bygget for store gjerninger. Vel så viktig er det imidlertid at Den eneste broren har et høyere refleksjonsnivå omkring hvorfor en slik ytre sett lite spektakulær livshistorie er verdt en roman. Den eneste broren forteller om kjærlighet, drømmer og ambisjoner, og romanpersonen Leifs følelse av underlegenhet og lengsel etter storhet har overføringsverdi til mange unge menns halsløse og fruktesløse gjerninger, både i krig og kjærlighet"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Formsikker fabulering omkring en faktisk familietragedie … Den eneste broren rommer først og fremst et nyansert portrett av jeg-fortellerens (les: Tove Nilsens) avdøde onkel, men er samtidig en rørende familieroman, en troverdig historisk roman, en roman om vennskap og kjærlighet, om fattigdom, trangboddhet, skole, arbeid og traumer … en klok, sannhetssøkende, vital forfatter … en av hennes mest fascinerende, formfullendte romaner"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Jeg har ikke lest alle romanene hennes, men det er ikke så veldig langt unna. Og Den eneste broren er en av de aller beste … Sakte, møysommelig, men i et friskt og opplagt språk, skriver Nilsen fram et portrett av en ung mann som ikke helt veit hva han skal bli når han blir stor … hun har tatt tidsånden godt uten at hun tyr til tung, alvorspreget og arkaisk prosa … Kan det tenkes at Tove Nilsen er som vin: at hun blir bedre og bedre etter en viss tids modning?"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Denne fortidde slektstragedien er navet i en elegant utformet, tenksom tekst full av dramatiske scener, ledige dialoger, symbolsk ladde ledemotiv. Det er knapt noen overdrivelse å påstå at dette familieeposet er Tove Nilsens aller sterkeste roman siden debuten i 1974"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Det må være det eneste sikre i denne fortellingen, raseriet over ranene av livet til alle som står opp en morgen og har så mye ugjort, kanskje de vanlige oppgavene, eller høyst uvanlige, fordi historien skrur seg til, i form av et sleipt båtdekk eller en diktator med bart."

Dette er romanen om Leif Jakobssønn, en av mange unge menn som ble frarøvet livet under 2. verdenskrig. Han frøs i hjel på vei over fjellet til Sverige i 1942. Da var han bare 19 år.

Leif er dattersønn av en fisker og sønn av en matros, men har selv vannskrekk og har lovet seg selv å aldri forlate landjorda. Han bor sammen med mormoren, moren og tre søstre i Damegården i Trondheim. Det er så trangt i leiligheten at han må søke tilflukt i Nidarosdomen for å kunne tenke. Der tenker han på sjømannsfaren som synes at alle andre steder er bedre enn hjemme, han tenker på at han må få seg jobb i byens beste sykkelverksted og han bekymrer seg for hvem som skal hente ved, måke snø og jage rottene i kjøkkentrappa dersom han får penger nok til å flytte hjemmefra. Han sitter med et brev i hendene som sier at kontinentet er i ferd med å settes i brann, men hva kan han gjøre med det? Hva kreves av en ung mann i en mørk tid? Hva kreves av ham?

Med stor dikterisk kraft gir Tove Nilsen liv til en virkelig gutt i en uvirkelig tid.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523436
Innbinding Pocket
Tittel Den eneste broren
Bokgruppe 502
I salg 20.05.2021
Emne Sorg Biografisk litteratur 1939-1945 Familie Andre verdenskrig Ungdom Historisk litteratur Trondheim Romaner Skjønnlitteratur
Tove Nilsen

Tove Nilsen

Tove Nilsen (f. 1952) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006), Vingetyven (2008) og essaysamlingen Skrivefest (2005). For Øyets sult (1993) ble hun innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, og for Nede i himmelen (2010) ble hun innstilt til  P2-lytternes romanpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Tove Nilsens forfatterskap er blitt hedret med Amalie Skram-prisen, Riksmålsprisen og Oktoberprisen. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. 

 

Litterære priser:

Amalie Skram-prisen 2011

Oktoberprisen 1995

Riksmålsprisen 1993

Språklig samlings litteraturpris 1983

Les mer