Den andre moren

roman

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249527045
"Alt du vil ha av en roman: modig, velskreven, egenartet"
LIVE LUNDH, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"«Den andre moren» er en usedvanlig sterk roman om gapet mellom hva vi mener og hva vi føler, hvordan vi skal ønske at verden er og hvordan vi opplever den ... Et fantastisk kvinneportrett og en medrivende samlivsroman, som samtidig uredd diskuterer konsekvensene ved utviklingen i bioteknologien"
INGEBORG MISJA BERGEM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Åmodt skriv innsiktsfullt og ærleg om store etiske problem i det vesle livet … Dette er altså ein roman som drøftar etiske stridsspørsmål, og det vert gjort med alvor og kløkt. Silje er ikkje i skyttargrava, ho ser alle dei moglege vanskane tydeleg, ho prøver å orientera seg om forsking på relevante område … ho er eit heilt og levande menneske, med ei narsissistisk mor på Sotra og i det heile ein litt grå eksistens, skildra med stor språkleg presisjon og psykologisk innsikt"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Tina Åmodt har mestret kunststykket å skrive med politisk brodd samtidig som hun har skapt et fantastisk kvinneportrett og et fortettet ekteskapsdrama … «Den andre moren» er så sterk og mangfoldig at den hadde fortjent mer enn kort anmeldelse … «Den andre moren» er også en drivende god ekteskapsroman. Åmodt skildrer på finmasket vis hvordan noen fortellinger er limet i en familie, og hvor utilgivelig det kan oppleves hvis noen begynner å sette spørsmålstegn ved dem. Dynamikkene i et langvarig forhold er beskrevet med en innforståtthet som gjør at leseren kjenner den eksistensielle avgrunnen i den mest banale krangel. Dette er med andre ord en av bokhøstens sterkeste utgivelser"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
"Intenst om sæddonasjon, utroskap og familietrøbbel … Boken gir et interessant og leseverdig portrett av et skadet sinn … romanen skildrer på nyansert vis hvordan utroskapshistorien har lagt seg som en verkebyll i forholdet … Siljes tanker rundt donorbarn og familieliv holder et høyt refleksjonsnivå som får frem at ideal og virkelighet er to forskjellige ting ... Romanen holder tilbake informasjon på en måte som skaper spenning, fremdrift og tvil på samme tid"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE, 5 AV 6 HJERTER
"Tina Åmodt har skrevet den første, store norske lesbiske familieromanen. Det ubehagelige ved den er bokas viktigste kvalitet … «Den andre moren» slår meg som en knyttneve i magen … Den skeive familierevolusjonen som har utspilt seg i Norge og i andre land som følge av en mer liberal og progressiv lovgivning, har selvfølgelig noen konsekvenser, ikke minst redsel, tvil og uro, som Åmodt uredd løfter fram med ubehagelig fingerspissfølelse … Når Silje Marie ikke blir kvitt følelsen av at «det at vi aldri spør hverandre om valget vårt kan forsvares, på et eller annet tidspunkt kommer til å slå tilbake på oss», tenker jeg at det er dét spørsmålet denne romanen stiller, igjen og igjen, og det er også den første store norske lesbiske familieromanens absolutt viktigste bidrag"
HANNE KRISTIN WOLDEN, KLASSEKAMPEN
«Oppi alt dette er det knapt noen som spør: Men er vi helt sikre? Kan det hende at de som natt etter natt, år etter år, går løs på barneskolens regnbueflagg, har noe på hjertet som vi bør lytte til? Ingen ved sine fulle fem sier: Mangfold er flott, men en god far er kanskje den største gaven et barn kan få. Ingen utenom fanatikeren sier: Ja, vi har en nasjonal grense, men hvorfor nekter spermbanken å opplyse om hvor mange flere halvsøsken barnet kan ha i andre land? Absolutt ingen spør: Hva med alle de uvitende biologiske farmødrene og farfedrene som ikke har rett til å få et eneste glimt av hvordan slektslinjen deres har viklet seg ut, er det noen som tenker på dem?»

Silje Marie er gift med Helene. Sammen har de sønnene Olav og Henry. Da Helene og barna reiser på ferie, blir Silje Marie igjen i familiens hus, et hjem som skal pakkes midlertidig ned og klargjøres for oppussing. Her er det som om hun ikke bare er blitt alene med ansvaret for huset og tingene, men også med uroen over de valgene hun og Helene har truffet og hvilken retning livet deres skal ta, og med den forbudte tanken om at hun opplever ulik tilknytning til sine to barn, der hun har født det ene, men ikke det andre. Og aller mest alene er hun med følelsen av at hun lever et dobbeltliv, det hun har løyet om og holder skjult for Helene: at det finnes en annen mor, som hun omgås, med en sønn som ligner Henry.

«Den andre moren» er en akutt og modig beretning om en mors krise, en roman som på en klok og utfordrende måte går inn i samfunnsspørsmål rundt foreldreskap, biologi og skeive liv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527045
Innbinding Innbundet
Tittel Den andre moren
Bokgruppe 411
I salg 12.10.2023
Emne LHBT Ekteskap og parforhold Romaner Mødre Skjønnlitteratur
Tina Åmodt

Tina Åmodt

Tina Åmodt er født i 1985 på Askøy og bosatt i Oslo. Hun debuterte som forfatter i 2010 med Anleggsprosa, som ble mottatt med stor begeistring. Åmodts første roman, Det blir aldri lyst her, kom i 2014, og året etter mottok hun Stig Sæterbakkens minnepris. Hun gjendiktet Athena Farrokhzads Hvitverk til norsk i 2016, og i 2018 utkom Doris. En sjøroman. Tina Åmodt ble tildelt Bokhandelens forfatterstipend i 2019. Den andre moren er Åmodts fjerde bok.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser

Stig Sæterbakkens minnepris 2015

Bokhandelens forfatterstipend 2019

 

Av Tina Åmodt:

2023 Den andre moren. Roman
2018 Doris. En sjøroman. Roman
2016 Hvitverk av Athena Farrokhzad. Gjendiktning
2014 Det blir aldri lyst her. Roman
2010 Anleggsprosa. Kortprosa
Les mer

Nyheter

Tina Åmodt - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tina Åmodt
Les mer

24.11.23 | Lansering av Tina Åmodts Den andre moren @Juret

Velkommen til sleppfest for Tina Åmodts roman DEN ANDRE MOREN
Les mer