Deilig er jorden

roman

Velg format

kr 349
ISBN
9788249505661
”Barndommens rike er fanget inn med stor sanselighet i Marit Tusviks siste roman. Lekent og poetisk om barndommens nakketak på mennesket … I Marit Tusviks sjette roman skapes mange kostelige situasjoner og uortodokse skikkelser … Smått og stort fortelles, med en visualitet og sanselighet som får leseren til å se, lukte og føle det som beskrives … Poetisk og levende gir det et bilde av en annen tid, for ikke lenge siden … Deilig er jorden er en roman som skaper noen uslettelige scener, som sjarmerer med sin annerledeshet og som gleder med sitt poetiske og humoristiske blikk på det snodigste av alt; tiden og minnene vi surrer rundt i”
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
”Tusvik viser nok en gang at hun har en sjeldent fin stemme … I mine øyne er denne dobbeltheten – av ja, man kunne kanskje si eksistensiell desperasjon og sanselig varme – ikke bare det fineste ved årets utgivelse ... Tusviks fortelling folder seg liksom ut med nødvendighet”
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN
”Portrettet av foreldrene er gjort med snert og et glimt i øyet … De tette og sammentrengte kapitlene om somrene på hytta ute i fjorden er noen av romanens høydepunkter … det er en bok som utforsker viktige sider ved det å leve i vår tid, og dermed er det en bok å merke seg i samtidslitteraturens store mylder”
HANS H. SKEI, AFTENPOSTEN
”Velskrevet barndomsskildring med originalt perspektiv … Romanen rommer også flere møter mellom den døde faren, Biggen, og den voksne forfatteren. Deilig er jorden kan også leses som et vakkert minneord til ham”
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
”Marit Tusvik skriv nydeleg og morosamt … Tusvik finn fine og originale språklege uttrykk for korleis det er å vere liten, men òg i skildringane av dei ulike personane i boka … Boka er først og fremst eit festskrift over dei fantastiske foreldra, deira vidd, kreativitet, gode humør og kjærleik til kvarandre”
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"For en utrolig fantastisk bok! Den gjenskaper glemte måter å oppleve verden! Boken minner meg om Robinsons Gilead … Det er jo også de nesten umerkelige overgangene mellom da og nå i datter-far-forholdet som gjenskaper en hukommelse hos leseren om noe nesten glemt"
HALVOR MOXNES
”Ei bok eg las frå perm til perm utan mat. Treng eg seie meir?”
HANS JAKOB REITE, NRK SOGN OG FJORDANE
"Nå er jeg på side 95. Det er levende fortalt, originalt, poetisk, stilistisk sterkt ... ingen naiv idyll"
TOR EYSTEIN ØVERÅS
”original, sterk og vakker … den er stille og fin … Deilig er jorden er en detaljrik, humoristisk og nostalgisk reise til en tid og et liv som var og er. Dette er en stillfarende bok som blir verdifull lesning”
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK
”Vakkert om far”
BJARNE TVEITEN, FÆDRELADSVENNEN
”Nok en gang har Marit Tusvik skrevet en praktfull, poetisk bevegende, teknisk overlegen roman … Det skjønnlitterære kunststykket er at romanen er fortalt med barnets livsfølelse slik den erindres og nok var, men omformulert i forfatterens sjeldent vare og reflekterte språk slik det nå er drevet fram og dyrket til å være. Tusvik har nok fått hjelp av sin lysende, nesten skremmende veslevoksne hovedperson, men har selv gjendiktet barndommen med den kloke voksnes refleksjon, fritt for pludder og nostalgisk pladder. Det er praktfullt gjort … Deilig er jorden er … først og fremst skjønn litteratur i et både nøkternt og prosalyrisk språk”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
”Fascinerende barndomsskildring … Det er intenst og ulogisk, sprelsk og uventet morsomt … et fargerikt portrett av en familie og en barndom … Tusvik er en forfatter på høyden av sin gjerning med suveren kontroll over sitt uttrykk … en frodig og vemodig barndomsskildring”
MARIA ÅROLILJA RØ, ADRESSEAVISEN
"Vidunderlig kompleks ... Forfatteren begår elegante krumspring bakover i tid, sveiper innom nåtid innimellom og lar jeg-personen samtale med sin døde far på en troverdig måte ... det er noe med blikket, med måten, med humoren og evnen til å si det store og alvorlige på en klok, morsom og kortfattet måte"
ANITA HARTVIKSEN RAVN, RANA BLAD
"En sansemettet erindringsreise ... Gjennom de ekspressive beskrivelsene og humoristiske dialogene og hverdagsepisoder fra 1950-tallet vekkes utrolig mye til live for leseren. Tusvik treffer en særskilt nerve i språket og skildringen av en barndom sett gjennom barnets øyne er troverdig, poetisk, rørende og gjenkjennelig. Forhåpentligvis blir flere av hennes bøker nå oversatt."
CHRISTINE FUR FISCHER, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)
"En deilig norsk barndom er nostalgisk beskrevet i Marit Tusviks følsomme, lyse roman ... I det hele tatt er det mange fint registerte filosofiske iakttagelser og barnlige språklige (feil)slutninger, og den veloversatte Deilig er jorden gir et lyst og fargerikt bilde av 50-tallet"
MARIE TETZLAFF, POLITIKEN (Danmark)
"Marit Tusvik skriver sprundlende og stemningsfullt... Det er noe med andres minner: de får en selv til å huske. I hvert fall de beste av dem. Som nå Deilig er jorden, Marit Tusviks tindende beskrivelse av sin barndom ved steile fjell og vide fjorder. Hun gjør noe med språket som får assosiasjonene til å løpe. Hun kan springe fra overblikket til detaljen uten å miste den barnlige forundringen underveis. Hun kan samle kronologien samtidig med at forløpet gang på gang hugges opp i barnets ulogiske småstykker og merkverdige innsigelser ... Kun det lykkelige kan man skrive så sprudlende, smilende og stemningsfullt om"
HENRIETTE BACHER LIND, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"En intens og sterk barndomsskildring fra en liten by i 1950-tallets Norge. Fortalt med et barns sanselige og til tider eventyrlige språk. Enda en gang har forlaget Batzer & CO gitt meg en stor leseopplevelse"
LITTERATURSIDEN (Danmark)
”Det er en fantastisk herlig og meget original erindringsroman ... livsbekreftende ... tonen er poetisk, lys og legende ... morsom på en uventet måte ... Den er bare helt vidunderlig”
ANNE LISE MARSTRAND-JØRGENSEN, KULTURGUIDEN P2 (Danmark)
“boken er et følsomt og poetisk portrett av en barndom … Det er fortryllende og som leser blir man trollbundet fra første side … Marit Tusviks gave til leseren er et vidunderlig poetisk språk, en uimotståelig humor, samt en rekke underfundige iakttakelser … [ Deilig er jorden] vil man gjerne ha mer av, mye mer”
DORIS OTTESEN, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
""Strangeness added to beauty" ... Tusviks Deilig er jorden er forunderlig vakker og dypt merkelig. Og den er etter mine begreper stor skrivekunst … Tusvik viser seg som en sann mester: I språket hennes blandes det troskyldige barneperspektivet med en suveren og livsklok sans for det melankolske … Her står Tusvik side om side med sine svenske kollegaer Tunström og Enqvist, i henholdsvis Juleoratoriet og Kaptein Nemos bibliotek … Metaforene kommer som perler på en snor (eller bedre: dråper på en tråd) … Med Deilig er jorden har danske lesere fått enda en stor nordisk stemme å lytte til. Deilig er Norden!"
SIMON HASTRUP, BOGMAGASINET fra ARNOLD BUSCK (Danmark)
«Tusvik rammer en særlig nerve i språket og skildringen av en barndom sett gjennom barnets øyne er troverdig, poetisk, rørende og gjenkjennelig. Forhåpentligvis blir flere av hennes bøker nå oversatt til dansk»
CHRISTINE FUR FISCHER, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)
«I en språkblomstrende hyllest til barndommens dager lar den norske forfatter Marit Tusvik oss gjenoppleve hennes barndom, så vi føler at vi selv var der ... Vi ser det hele lyslevende for oss ... Tusvik kan noe med ord som kun få kan»
ANNE METTE BUSCH, NORDJYSKE (Danmark)
Fortvilet over at alt hun bryr seg om blir borte, drevet av en brå angst for å bli moderne og kjønnsløs som sin egen tid, drar hovedpersonen i Marit Tusviks nye roman en morgen over vannskillet mot vest, på sporet av sin egen tapte tid. Og finner seg selv. I senga under det tusen meter høye fjellet der hun sov som barn ser hun at alt fins. Tid og rom eksisterer ikke, alt kan skje og ingenting er umulig mellom sommergjester og husvenner, bjørker og hav. Kometer raser mot jorda, istapper faller og hus brenner ned i dette mylderet av en fortelling som pirrer sansene og vekker lystene, og som dypest sett spør: hva gjør at selv et barn ser seg tvunget til å skrive alt sammen ned, hemmelig, for seg selv i mørket?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2009
ISBN 9788249505661
Innbinding Innbundet
Tittel Deilig er jorden
Bokgruppe 411
I salg 09.10.2009
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Identitet Romaner
Marit Tusvik

Marit Tusvik

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen Reisa til mandarinlandet. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker. Skuespillene MuggEtter WilliamAlle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teaterscener, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

«Marit Tusviks mange ulike uttrykk, hennes pendling mellom humor og alvor – mellom nynorsk og bokmål – er hennes metode å innhente det uhørte på, det ubeskrevne, det som dirrer midt mellom alt. Metoden viser seg ofte å være et vellykket grep til å si mer om virkeligheten enn mer fastlåste og stabile forfatterposisjoner kan gjøre. Hun løfter det alt sammen opp – de store spørsmålene, det naive, det vittige, det alvorlige, … hun løfter det opp og frem med respekt, for så å snu det rundt, og se det fra nye vinkler. Marit Tusvik har en genuint egen stemme i alle sjangrene, og fortsetter sitt prosjekt i utgivelse etter utgivelse i utkanten av allfarvei.»
– Fra juryens begrunnelse, Doblougprisen.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2004

Amalie Skram-prisen 1999

Narvesens kulturpris 1995

Nynorsk litteraturpris 1991

Ibsenprisen 1991

 

Av Marit Tusvik:

2022

Mannen fra Milano (roman)

2017

I hans armar (roman)

2014

Fleur (roman)

2011

26 små romaner (fortellinger)

 2009

Deilig er jorden (roman)

 2008

Samlede dikt (dikt)

 2007

Sigrid Finne (roman)

2002

Stille og fint (roman) 

1999

Nord (roman) 

1997

Gjennomtrekk (dikt) 

1995

Bell (roman) 

1991

Ishuset (roman)

1985

I byen under byen (dikt)

1979

Reisa til mandarinlandet (dikt/prosa)

 

Om Marit Tusviks skuespill:

Mugg: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 1990 med Grete Nordrå og Inger Marie Andersen i rollene. Filmet for fjernsyn. Mugg er oversatt til svensk, tysk, fransk, russisk, ungarsk og tsjekkisk, og ble satt opp i Tsjekkia våren 2006.
Etter William: delt urpremiere mellom Den Nationale Scene i Bergen og Intimteatret/Det norske Teatret. Filmet for fjernsyn.
Alle vakre jenters hambo: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen.
Angerhøy: urpremiere på Det norske Teatret i Oslo.
Ishuset: urpremiere på Sogn og Fjordane teater.


Last ned Hans Petter Blads etterord om Marit Tusvik fra "Samlede dikt"

Lenker:

Norske dramatikeres forbund

Oslo Literary Agency

Les mer