Datteren

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 199
Kommer for salg
06.09.2019
ISBN
9788249521753
"Ingen kan skildre skjøre familierelasjoner som henne. Jo da, her er smerte og hjerte så det monner. Og fortid og fremtid knyttes elegant sammen i denne siste boken i eventyret som startet med Berlinerpoplene i 2004. Igjen viser Anne B. Ragde at hun er dronningen av detaljer … Det er sjarm over miljøet, som alltid hos Ragde, og hun viser igjen at hun har gjort mye research. Hun skildrer miljøer og skjøre familierelasjoner som ingen andre … så lister den smarte forfatteren Anne B. Ragde inn frempek i sin varme beskrivelse av romanfamiliens mange særegne karakterer, de være seg fra Danmark eller rundt Byneset – som det nydelige portrettet av farfaren Tormod … Neshov-folkets historie er omme. Det er nøstet fint sammen. Takk for ferden"
GURI HJELTNES, VG
"Anne B. Ragde er endelig i mål, med denne fine avrundingen av «Berlinerpoplene»-serien … Nå har Ragde begått den kraftanstrengelsen det må ha vært å skrive en sjette og aller siste bok i serien. Den er en sann glede, der Ragde viser hvor proff hun er som historieforteller. Spesielt i den vakre og elegante avslutningen … Aller best: Ragde har skrevet en avslutning der hun både overrasker og gleder oss med snedig dramaturgi. Det betyr at hun på verdig og mirakuløst vis klarer å lande denne folkekjære serien, etter så mange år. Bravo Ragde!"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Anne B. Ragde skriver godt og drivende, ofte humoristisk … Ragde underholder sin leser, sjarmfaktoren er iblant høy, og leseren drives profesjonelt og velskrevet mot slutten … Bokens bærebjelke, også denne gangen, er Ragdes språk, hennes medmenneskelige innsikt i de alminnelige livene og iblant lattermilde tilnærming til problemene – forholdet mellom mor og datter er kanskje det beste eksemplet."
LEIF EKLE, NRK
"De seks bøkene i romanene om Neshov-slekten har blitt folkekjær lesning – ikke minst Berlinerpoplene – men Datteren kan uten problem leses uavhengig av de andre … Anne B. Ragde er en god forteller og det er ingen tvil om at hun skriver godt. Særlig dialogen har hun godt grep om. Hun er løs i snippen og opprettholder en virkelighetsnær og sjarmerende flyt i samspillet mellom skikkelsene i romanen... Særlig god er Ragde når hun forteller om Torunns første forelskelse på lang tid: Her er det en nerve i spillet mellom de nyforelskede – som begge er rundt 40 – som virker både troverdig og sårt. Ragde har også en solid dose humor som er verdt å ta med seg … så skjer det noe i romanens siste akt som stokker om på fortellingen slik at brikkene faller på plass. Jeg skal ikke røpe akkurat hva som skjer, det vil faktisk ødelegge lesningen av boka, men det er en helt spesiell hendelse som stiller alt som har skjedd tidligere i et ganske annet lys … Det sjarmerende ved hendelsen er at den er så enkel – det er snakk om et kyssemerke på en Ipad-skjerm som knytter sammen generasjoners gang og hvordan familiemedlemmer forholder seg til hverandre... Episodene som ikke har berørt meg så mye gjennom romanen kan gjennom de siste to kapitlene betraktes fra et helt annet sted. Det er som om Ragde bevisst har holdt jevnt tempo gjennom hele fortellingen, for at vi i finalen virkelig skal få oss en støkk. Det er vakkert og rørende... Det er nettopp slike løft som gjør en roman minneverdig … det er verdt å vente på"
KJETIL RØED, VÅRT LAND
"Siste boka - Datteren - er også en av de beste i Anne B. Ragdes serie om livet på og rundt gården Neshov ... i Datteren er Ragde på sitt beste. Og Ragde på sitt beste er skikkelig bra. Her snakker vi latter og tårer, fornuft og følelser, godt driv og ditto språk ... nydelig turnert av Anne B. Ragde. Så kompliserte er de ofte, de antatt næreste relasjonene. Kjærligheten likeså. Men det kan gå fint til slutt likevel. Jeg gråt flere ganger underveis i romanen. Lo også. Av medfølelse, og av rørt glede. Datteren er i det hele tatt en rørende roman"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Anne B. Ragde vet å underholde med norsk hverdagsliv ... Få skaper underholdning av det norske hverdagslivet som Anne B. Ragde. Den munter-alvorlige tonen har sin klare sjarm ... Generasjonskløften er noe av det som skildres rørende, i forholdet mellom Torunn og hennes farfar Tormod, som sitter på eldrehjemmet og lengter etter Torunns husky"
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Datteren er av dei beste bøkene i sekstetten om Neshovslekta på Byneset. Romanserien har og har hatt ein sentral plass i norsk litteratur frå langt tilbake. Det er nok å nemne Amalie Skram og Hellemyrsfolket, Olav Duun og Juvikfolke, Sigrid Undset, Kristofer Uppdal og Knut Hamsun. Frå vår eiga samtid: Jon Michelet, Edvard Hoem, Karl Ove Knausgård, Carl Frode Tiller og Thure Erik Lund med Myrbråtenkvartetten. Her høyrer også Anne B. Ragde heime med den nyleg avslutta Neshov-sekstetten der ... Ragde avsluttar med stil og samlar trådane frå dei andre bøkene, slik at lesaren kan lene seg tilbake og kjenne at det var verdt å vente på siste bok"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Anne B. Ragde avslutter Neshov-serien med flagget til topps ... Som tidligere ligger Ragdes styrke i detaljene ... holder helt til mål ... I det som er romanens desidert beste (og morsomste) scener, blir Tormods lykkelige dager på sykehjemmet beskrevet med en grenseløs ømhet ... Og ikke minst vokser en nervøs forventning i meg når gamle favoritter uanmeldt svinger inn på tunet"
ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN
"Anne B. Ragde si siste bok gjorde meg faktisk rørt. Romanen er raus på overraskingar"
KRISTIN AUESTAD DANIELSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Herlig lesning, humor og alvor og skjøre familierelasjoner"
KRISTIN SIGVALDSEN, NORSK UKEBLAD, Ni boktips til jul 2019
Margido er død. Torunn har overtatt driften av Neshov Begravelsesbyrå, samtidig som hun holder på med å gjøre den gamle, nedslitte gården til sin. For farfaren er det viktig at det flagges forskriftsmessig på Neshov, han har bestemt seg for å spandere både ny flaggstang, vimpel og flagg på Torunn. Det riktig skinner på tunet da stangen er reist, og for første gang i livet kjenner Torunn seg virkelig forpliktet. Men da hun tar skrittet helt ut og vil skifte etternavn til Neshov, går det i svart for moren, og den gode kontakten de to så møysommelig har opparbeidet, blir brutt med et pennestrøk.
I høstferien skal Erlend og hele den danske familien hans innta gården. Torunn gruer seg til besøket. Utsiktene blir ikke bedre da Kai Roger kommer drassende med to grisunger, som han mener Erlends tre barn kan ha glede av. Torunn er ferdig med griser, hun er ferdig med Erlend, og hun er ferdig med Kai Roger. Men denne gangen skal hun få se hva Erlend virkelig er gjort av. Og kanskje skal det vise seg at Kai Roger får rett til slutt.

Med "Datteren" samler Anne B. Ragde trådene i historien om Neshov-folket. Dette er Torunns bok: en roman om en kvinne som hele livet har flyktet, men som endelig våger å ta ansvar, stå opp for seg selv og velge kjærligheten.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521753
Innbinding Ebok
Tittel Datteren
Bokgruppe 852
I salg 06.09.2019
Design Exil Design
Emne Sør-Trøndelag Romaner Familie Gårdsbruk Skjønnlitteratur
Anne B. Ragde

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen En tiger for en engel, og har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. For første bind i Neshov-bøkene, Berlinerpoplene (2004), mottok hun Riksmålsforbundets litteraturpris, og for Eremittkrepsene (2005) ble hun tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. I 2007 utkom tredje bind i serien, Ligge i grønne enger, mens fjerde bok, Alltid tilgivelse, utkom i 2016. Opplaget på de fire første Neshov-bøkene er til sammen 1 216 000 bare i Norge.

Anne B. Ragde har også skrevet flere bøker for barn og ungdom, blant annet biografien Sigrid Undset(2001), som hun mottok Brageprisen for. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk.

 

Litterære priser:

Bokhandlerprisen 2005

Trondheim kommunes kulturpris 2005

Den norske leserprisen 2005

Riksmålsforbundets litteraturpris 2004

Brageprisen 2001

Fagbokpremien 2001

Les mer

Andre i samme serie

  1. Alltid tilgivelse
    kr 199
    På lager