Å hate Gud

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249520039
"Jenny Hval er språksterk og inkluderande i Å hate Gud ... ein kan betrakte boka som eit musikkstykke, ein fuge, der fleire historier og tema flettar seg i kvarandre. Av og til ligg dei i lag på lag, andre gongar kjem eit tema tilbake og skapar gjenkjenning og dynamikk ... Romanen til Hval er ei bøllete, tankevekkande, inkluderande og intelligent forskingsferd i tema vi alle har godt av å tenke meir på"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Jenny Hvals roman byr på litterær heksekunst av godt merke ... Romanen Å hate Gud er en hyllest til «det å gå i svart», til «transcendens i mørket som et alternativ til lyset» ... Romanen virvler selv mellom sjangrene, slik en slange skifter ham. Den er tett på det selvbiografiske, men er fremfor alt en hyllest til den kreative kraften i det destruktive ... Det er mye musikalitet i språket til Hval. Historien søker mot sitt eget kollaps, og mot en drømmeaktig avslutning, der alt fremstår som gjennomsiktig og ugjennomtrengelig på samme tid. Å hate Gud er en bok forkledd som en film, en dagbok som insisterer på at den er diktet. En kinesisk eske som kanskje leder til et japansk tempel, langt borte fra de hvitmalte trehusene langs kysten."
ARVID SKANCKE-KNUTSEN, KLASSEKAMPEN
"Hvals roman (som jeg tidvis er fristet til å kalle et manifest) viser hvordan det er mulig å mobilisere ubrukte krefter, å ganske enkelt (eller: ganske vanskelig) pirke i det tabubelagte: Hatet og dets søsterskap, analogt med heksekunsten, med blodet og fellesskapet i det kroppslige, som Hval tidligere har betont så sterkt ... I musikken som i romanen dreier det seg om å finne et språk som kan uttrykke noe ukjent, eller navngi det som står hinsides navn; hva som sperrer forståelsen og hva som åpner den. Og i den innstendige utforskningen av hva som binder oss sammen, og hva som binder oss fast, er Jenny Hval i en klasse for seg."
EVEN TEISTUNG, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS
"Det er få kunstnere som virker å være i kontakt med et reservoar av vill, fri og profan forestillingskraft, men Hval er definitivt en av dem"
SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 201
«I spesialtimen skal jeg bare sitte og kopiere Ord med stor O, spesielt husker jeg at jeg må gjenta Ordet, Ordet, Ordet, sånn som man skriver det i Bibelen. Jeg husker at jeg kjenner at jeg brenner inne i meg, og i Ordene, og til slutt sprekker jeg og skriver en lang rekke OOOOOOOOOOO nedover arket, mer som kruseduller enn ord. Jeg krysser alle skriveblokkas linjer til jeg kommer utenfor arket, og fortsetter å tegne sirkler videre nedover pulten, helt til læreren kommer tilbake og jeg får anmerkning. Har du noen gang tenkt på hvor like de to ordene er, skrive og skrike?»

«Å hate Gud» er en roman om magi, skriving og kunst. Romanen begynner i hovedpersonens oppvekst på Sørlandet på 1990-tallet, hvor en sterk, primitiv følelse får vokse fram i henne: Hatet mot Gud. I dette hatet finnes en kraft som lever videre lenge etter at barndommens klasserom og de mørke sørlandsskogene er forlatt.

Senere befinner vi oss i et fremtidig, men ganske gjenkjennelig Oslo: en søppeltung og stinkende by der kunsten er overflødiggjort. Her oppstår et hemmelig heksenettverk som utfører undergravende ritualer med stor selvfølgelighet. Samtidig skriver fortelleren på en film hun ser for seg, et magisk dokument som verken er skrift eller bilde.

«Å hate Gud» er en kompromissløs, reflektert, leken og dypt fascinerende roman om svartmetall, hvit sørlandsidyll, undergrunn, magi og opprør. Det fortellende, det essayistiske og det magiske flettes organisk sammen til en litterær tekst som både sjangermessig og i kraft av sitt innhold nekter å falle til ro.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520039
Innbinding Ebok
Tittel Å hate Gud
Bokgruppe 852
I salg 24.08.2018
Emne Skjønnlitteratur Sørlandet Romaner
Jenny Hval

Jenny Hval

Jenny Hval (f. 1980) er plateartist, lydkunstner, forfatter og skribent. Hun har utgitt to album under aliaset Rockettothesky, og hennes tredje album, Viscera, utkom i 2011 under hennes eget navn. Hun debuterte som forfatter med romanen Perlebryggeriet (2009), og sammen med Inger Bråtveit lagde hun forestillingen Kvit søppel i 2011. I 2012 utkom essayboken Inn i ansiktet. Å hate Guder hennes andre roman og tredje bok.

Les mer