Å gå med Kølle

til fots gjennom Europa med telt og en reisedagbok fra 1841

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249520862
"Dette er en reiseskildring – og den er svært god ... I spillet mellom den løpende vandreteksten og disse kortere refleksjonene setter Kielland landskapet og historien i spill, det åpner for assosiasjoner og anekdoter om de underligste ting ... Man kunne kanskje forvente at Kielland ville vært melankolsk, men den gang ei – og det er en av bokas styrker. Som forteller er hun utålmodig, nervøs, morsom, i pågående dialog både med seg selv og med Kølle ... Kiellands overflateprøver begrenser seg ikke til pessimistisk registrering: Det er en sprudlende, overskuddspreget bok, helt klart altfor lang, men aldri uinteressant. Jeg kunne kritisert boka for å ikke gå dypt nok inn i det historiske materialet den trår i, men det står til Kiellands honnør at boka, tross dens utprøving av overflatene, aldri oppleves overfladisk"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Sterk kulturskildring av et annet Europa; et stevnemøte med langsomheten, på sporet av mening"
ANDREW KROGLUND, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"Å gå med Kølle er bokhøstens pussigste påfunn og mest fascinerende turfølge. 525 tettskrevne sider. Et bakteppe fra 1841. Fattig på hendelser og dialog. På snodig vis framstår likevel Å gå med Kølle som en svært moderne leseropplevelse … et dypdykk i forfatterens eget sinn, vår samtid og europeiske kulturhistorie. I et korthugd, ujålete og samtidig svært fascinerende språk, som godt kan være inspirert av turfølge Kølles nedtegnelser fra samme vandring … underveis har Røise Kielland tidvis like store utfordringer med å dekode århundregammel løkkeskrift og tankesett, som å krysse kontinentet til fots. For leseren derimot, er de fysiske og mentale anstrengelsene, avstikkerne og tankesprangene en sann lesefest … Takk for fascinerende følge!"
SIGURD RØNNINGEN, UTEMAGASINET.NO
«Jeg ser ruta hennes for meg som en stripe i bakken, uavbrutt. Den strekker seg fra Ulvik via Bergen, Hamburg, Berlin, Leipzig, Dresden, Praha, Linz, Salzburg, Wien til Venezia. Kontinuitet og frihet, det er det jeg lengter etter langs bakken.»
Catharine Hermine Kølle gikk fra hjemmet sitt i Hardanger til Venezia i 1841. 170 år etterpå går forfatter Karen Røise Kielland i fotsporene hennes, følger hennes rute så langt det er mulig. Som Kølle trasker hun gjennom Europa uten mobil, internett eller musikk.
"Å gå med Kølle" er en illustrert reise gjennom et europeisk kulturlandskap. Samtidig er boka en reise i tid. På den ene siden gjennom Kølles dagboksskildringer, som fungerer som historisk veikart for fortelleren, og på den andre siden gjennom spor fortiden har satt i gjenstander, arkitektur og kunst. Boka er en original og fascinerende refleksjon om kulturhistorie og samfunnsutvikling, om avstand og hastighet før og nå.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249520862
Innbinding Pocket
Tittel Å gå med Kølle
Bokgruppe 312
Illustratør Tom Mason
I salg 11.06.2019
Emne Reiseskildringer Kulturhistorie Fotturer Faglitteratur Europa
Karen Røise Kielland

Karen Røise Kielland

Karen Røise Kielland, født 1975 i Oslo, er scenekunstner. Siden hun gikk ut av teaterhøyskolen i Amsterdam, har hun skrevet og koreografert egne verk i Blood for Roses og arbeidet som utøver for billedkunstnere og koreografer. Arbeidene hennes er gjerne stedspesifikke, laget på en bensinstasjon eller oppe i trærne med lokale eksperter: rånere, jegere eller meteorologer. Å gå med Kølle er hennes første bok.

Les mer