Linn Ullmann og Inghill Johansen nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022
I dag ble det kjent at Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen
Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G. Vinneren offentliggjøres i Helsingfors 1. november.
Publisert 24. februar 2022
Les mer om prisen og de øvrige nominerte her: www.norden.org/sv/news/har-ar-de-nominerade-till-nordiska-radets-litteraturpris-2022
Linn Ullmanns Jente, 1983 utkom 19. november til svært gode skussmål. Boken fikk terningkast 6 i VG og var på de fleste avisenes lister over årets beste bøker i 2021. «En søkende, klaustrofobisk, marerittaktig og tvers igjennom oppslukende roman om de erfaringene som lever videre i oss, ikke som minner, men som glemsel", skrev Dagens Næringslivs anmelder Ellen Sofie Lauritzen. Rettighetene er solgt til flere land, blant annet Tyskland, Sverige og Danmark.
Utdrag fra juryens begrunnelse:
«Seks år etter den fremragende romanen De urolige (2015) utgir Linn Ullmann nok et imponerende verk: Jente, 1983. Også denne gang har Ullmann skrevet en fortelling som er hjerteskjærende og vakker i sin menneskelige ømhet. Ullmann må nå kunne sies å være en forfatter av udiskutabel betydning. Hun går sin egen vei med noe man kan kalle en emosjonell redelighet … Ullmann makter å flette sammen det erfarte og det oppdiktede slik at verket, romanens inderlighet og kompleksitet, fremstår som stor litteratur snarere enn et personlig oppgjør eller et klagemål …Jente, 1983 er et medrivende og gripende romanverk, en usentimental, men inderlig og skarpskåren fortelling som lar det genuine ved romanens dikteriske uttrykk smelte sammen med memoarens nærgående åpenhet».
Hele jurybegrunnelsen: https://www.norden.org/sv/nominee/linn-ullmann
Mer om Jente, 1983: https://oktober.no/jente-1983
Høyoppløste forfatterportretter:https://oktober.no/forfatterportretter/linn-ullmann
Linn Ullmann er en av de mest markante stemmene i nyere skandinavisk litteratur. Romanene hennes er oversatt til over tjue språk, og flere er dramatisert for scenen. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap.
Inghill Johansens Dette er G utkom i august i fjor til strålende kritikker. «En omhyggelig utformet prosa, som trenger inn i små sprekker i tilværelsen, der andre bøker har vanskelig for å komme til», skrev Klassekampens anmelder Tom Egil Hverven da han skulle velge ut årets bokfavoritter.
Utdrag fra juryens begrunnelse:
«Inghill Johansens forfatterskap er ikke blant de mest omtalte i norsk samtidslitteratur, til tross for at alt hun har skrevet, holder en usedvanlig høy kvalitet … årets bok bekrefter og viderefører en motivkrets vi kjenner fra tidligere utgivelser – farens skjebne, stedets betydning, jegets situasjon – og den gjør det på en mesterlig måte … Johansen skriver om det som er og det som forsvinner, og hun har en egen evne til å føye det livet som leves her og nå, inn i et forløp som aldri trues av tyngende tradisjonsbeskrivelser … Som få andre forfattere klarer Johansen å forene det realistiske blikket med en ydmykhet som antyder at verden ikke er avhengig av vår tilstedeværelse i den for å være. Hun tør å nærme seg det tilsynelatende trivielle på en måte som gir tingenes tilstedeværelse en form for lysende mystikk. Selv det mest uanselige og tilsynelatende ubetydelige, synes Johansen å si, kan påvirke oss i retninger vi ikke har oversikt over selv. Dette er G er et høydepunkt i Johansens forfatterskap spesielt og i norsk litteratur generelt».
Hele jurybegrunnelsen: https://www.norden.org/sv/nominee/inghill-johansen
Mer om Dette er G: https://oktober.no/dette-er-g
Høyoppløste forfatterportrett: https://oktober.no/Inghill_Johansen
Inghill Johansen (f. 1958) debuterte i 1991 med romanen Hjertehvitt. Siden har hun gitt ut prosabøkene Suge (1996), Klage (2001), Forsvinne (2009), Bungalow (2016) og Dette er G (2021). For Klage ble hun nominert til Brageprisen, og Bungalow ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Inghill Johansen mottok Tanums kvinnestipend i 2002, Doblougprisen i 2016 og Amalie Skram-prisen i 2019.