Norsk elghund, grå

roman

Velg format

kr 319
ISBN
9788249505524
"Jørgen Krog har en svært personlig og original stemme som kommer klart til uttrykk allerede i innledningen på denne historien om Marvin og broren Joakim, som bor sammen i et hus på den østfoldske flatbygda. Det spilles på stemninger og undertekst og på originale og overraskende situasjonsbilder, som noen ganger trekkes ut i det absurde. Kort sagt, Jørgen Krog har skrevet en både vittig og burlesk historie fra indre Østfold."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Han etablerer romanens univers og håndterer hovedpersonene med eleganse og presisjon ... Relasjonen mellom Marivn og Jarle er en lang krabbedans: Mennen beveger seg sidelengs og er alltid på vakt overfor den andre, avventer situasjonen. Krog sper på med en fin dose komikk, som noen ganger blir til sår tragikomikk ... Krog har et udiskutabelt talent når det kommer til underspilt spenning og kammerspill, og han viser stor psykologisk innsikt. Dette er sterke kvaliteter i en debutroman. Språket er i tillegg solid og stilsikkert, Krog har et godt blikk for detaljene."
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN
"Debutant Jørgen Krog har skrevet en, både artig og desperat, roman med en ytterst original vri, hvorfor ikke la en hund spille hovedrollen, som kan så splid mellom menn, hvorfor ikke rett og slett utelate kvinnen i den tradisjonelle romanfremstillingen som den utløsende part når det gjelder sjalusi. Modig gjort! ... Krog benytter et spenstig språk for å pirke i tilværelsens forunderligheter. Krog er god til å observere tilsynelatende ubetydelige detaljer, men ved å dvele ved tingene blir et musepiss mer enn bare en dråpe i havet. To alminnelige menns alminnelige liv, i landlige omgivelser, blir en scene full av burlesk humor, med fortvilelsen som resonansbunn ... Jørgen Krog har skrevet en herlig upolert roman som viser en klo som kan gripe om enda større litterære bragder."
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"forfattaren greier å skape ein eigen tone eller stemning. Sjølv om vi er heimekjente i landskap, persongalleri og handling, er det ein sær, lett absurd skrivemåte som gjev lesaren eit anna blikk på det heile ... Krog har godt grep om denne litt merkelege stemninga som oppstår"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Historia er godt fortalt ... Både språket og komposisjonen verkar nøye gjennomarbeidd, her er ikkje noko overflødig ... Krog skriv originalt og godt"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Komikk, spenning og eksistensielt alvor går sammen i en underlig stemning i denne romanen, og debutanten er virkelig god til å vise mye gjennom detaljene. Det største opprør kan ligge gjemt i enkle registreringer ... en overbevisende debut som stadig overrasker, også på det språklige planet"
HILDE STUBHAUG, MORGENBLADET
"en vellykket skildring av sarte følelser i et mildt overdrevet og lettere surrealistisk manneunivers med snus og geværer, hunder og gårdsarbeid ... det minimalistiske og underspilte ved romanen skaper en særegen atmosfære, boken blir gitt mye klang og virker åpnere og mindre ferdigtygget enn romaner flest .... bokens litterære og språklige kvaliteter gjør den til en sterk debut, vel verdt å lese."
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Om den kan lede tankene til Edmund Austigards surrealisme eller Levi Henriksen, Kyrre Andreassen (den beste av dem) og de andre litterære «skittenrealistene», gjør skildringen av det odde trekantforholdet mellom Marvin, Jarle og Royne - bikkja hvis gunst de etter hvert nærmest konkurrerer om - likevel «Norsk elghund, grå» til noe ganske for seg selv"
KÅRE BULIE, DAGBLADET
"Til å være en 29 år gammel debutant er vi ikke så lite imponert over den menneskekunnskap forfatteren legger for dagen."
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA
"En historie om sosialt ubekvemme menn på bygda, med varm humor og blikk for det burleske"
DET NYE, 4 av 4 stjerner
"Forfattaren held bandet stramt. Teksten er fortetta, språket polert, men kantete på ein måte som gjer det vrir hendinga og får meg til å spørje; kva var det eigentleg som skjedde no? ... Innimellom er Krogs setningar fandens gode. Han har eit vakent og mest hyperrealistisk grep om konfliktstoffet"
NORA SIMONHJELL, LITLIVE
"Jørgen Krog skriver seg inn i skitten-realisme-tradisjonen, der bygdefolk framstilles som merkelige, umælende vesener som kun har evnen til å kommunisere gjennom nærmeste bikkje. Uansett hva en synes om bygdebildene i boka, så etableres det en ganske uvanlig trekanthistorie mellom to karer og en elghund. Krog går i en del opptråkkete spor, men gjør det likevel på en måte som gir løfter. En av årets klart beste debutanter."
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
Marvin er en ensom ung mann som er avhengig av den eldre broren Joakim. Men Joakim vil bort. Når broren gjør alvor av reiseplanene sine, bestemmer Marvin seg straks for å flytte, og leier et lite hus hos bonden Jarle Enger. Dette er historien om hvordan Marvin prøver å skape et nytt liv for seg og elghunden Royne når storebroren Joakim stikker av. Marvin er imidlertid en som gjør så godt han kan, uten at resultatene nødvendigvis blir bedre av den grunn. Forfatteren er debutant.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2008
ISBN 9788249505524
Innbinding Innbundet
Tittel Norsk elghund, grå
Bokgruppe 411
I salg 13.06.2008
Design Exil Design
Emne Østfold Familie Romaner 2000-2009 Søsken Skjønnlitteratur Vennskap
Jørgen Krog

Jørgen Krog

Jørgen Krog (f.1979) kommer fra Marker i Indre Østfold. Norsk elghund, grå er hans første roman.

Les mer