Bla i boken

Melkeveien

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249522767
"I første forsøk holder Pauline Östgård såpass igjen at det blir romankunst av det … En slik varsom bok krever også små forflytninger, og Östgård klarer dette … Mørket kan bli for stort, men romanen reddes av at lille Liv ikke konkluderer i særlig grad. Hun observerer for oss og alt er beskrevet for oss ut fra hennes perspektiv og hva det er mulig for en småskoleelev med særs utrygg foreldresituasjon å ta inn. Balansen er hårfin, for her vil romanen treffe forskjellige erfaringer hos leseren. Pauline Östgård er innafor. Dette er solid debutert"
VIDAR KVALSHAUG, BOK 365
"Pauline Östgårds debutroman er en leken og dyster fortelling om et barns forståelse av omsorgssvikt, og de voksnes manglende evne til å få et barn til å forstå .. Det er en kjærlig fortelling, som får frem et barns uro og redsel. Hvordan Östgård evner å gjøre en så vanskelig historie leken, er både imponerende og troverdig. Hun klarer samtidig å vise hvor viktig det er å fortelle barn sannheten – og at det aldri er barnets feil"
INGEBORG ALBERT, UNIVERSITAS
"Vellukka og gjennomført nærbilete av det som held og det som raknar … Det er ein stilsikker debutant som fører ordet, og ho har funne fram til eit barneperspektiv som både lærer oss noko og rører oss som lesarar … ei rørande historie om det å prøva å ta inn ei svært kompleks verd gjennom små gliper … Det er ei inderleg og varm påminning om korleis ting kan sjå ut når ein er seks, og den episodiske stilen i romanen er med på å underbygga nettopp dette. Med kløkt drysser forfattaren hint om kva som skjer med foreldra slik at vi skjønar ‘det store biletet’ etter kvart, alt mens Östgård vert verande trufast mot prosjektet sitt og gjennomfører det fragmentariske og fantastiske- og likevel svært kvardagsnære perspektivet til ein seksåring"
SOFIE BRAUT, STAVANGER AFTENBLAD
"Pauline Östgård (født 1997) fra Lillehammer romandebuterte i høst med solid håndverk som viser at hun er en innsiktsfull og begavet forteller … Östgård forstår hvordan ei ung jente sanser og oppfatter tilværelsen, og hvordan det arter seg når kompromissløs kjærlighet fra et barn ikke gjengjeldes av de voksne som står henne nærmest … Pauline Østgårds kjenslevare prosa er en gave til oss leserne. Leservennlige er også de korte kapitlene. Her har mange langt mer erfarne forfattere noe å lære"
PER IVAR HENRIKSBØ, GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN
"Det er stille, hele hagen sover. Mammaen går frem og tilbake inne på kjøkkenet. Noen ganger blir hun borte, og hvis det går for lang tid, må jenta reise seg og se etter henne, liste seg frem fra gjemmestedet og strekke seg til hun ser toppen av håret eller en arm.
Inne i busken er det som i et egg, hun har klippet av noen av kvistene sånn at busken har blitt en hule. Når ingen ser henne, er jenta en fugleunge, hun napper fjærene fra busken og lirker dem inn i håret. De er glatte, og ferske, for fuglene har nettopp kommet hjem. Det var lenge siden hun lærte det om dem, at de har to hjem, at de flyr sørover om høsten. Til Anadoma, sa han, gullfuglenes land!"

Liv er seks år og bor i et blått hus i Melkeveien. Hun bor der med faren, som kan bygge hva som helst og bli et helt teater, spille sint nabo og romvesen, og moren, fra havet, den vakreste i universet. Men Liv er ofte overlatt til seg selv. På skolen sliter hun med å få seg venner, faren kommer og går, og moren forsvinner bak dørene i huset, for hun har glemt hvordan man er glad. Liv pleier å stå i hagen og se på henne gjennom vinduene, holde vakt over henne slik at ingenting skal skje. Men en dag endres alt, og Melkeveien blir plutselig veldig langt unna.

"Melkeveien" er en sår beretning om mange store omveltninger i ei ung jentes liv. På en nær, inngående og konsekvent måte følger romanen et barns blikk. Det er et blikk som vibrerer av uro, av sviktende innsikt i det som skjer rundt henne, preget av barnets fantasi og bildeunivers.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522767
Innbinding Innbundet
Tittel Melkeveien
Bokgruppe 411
I salg 13.08.2020
Design Johanne Hjorthol
Emne Romaner Ensomhet Skjønnlitteratur Barn Familie
Pauline Östgård

Pauline Östgård

Pauline Östgård er født i 1997 på Lillehammer og bosatt i Oslo. Melkeveien er hennes første bok.

Les mer