Frihetens mødre

jakten på et bedre liv i USA og Norge

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518937
"Nytt manifest for venstresida... funnene hans er innimellom overraskende bra. Hans drøfting av frihetsbegrepet er bra, likeledes forholdet mellom individualisme og kollektivisme ... Marsdal skriver godt, innimellom knakende godt ... Hva skal vi så lære av denne boka? I ei tid hvor sosialdemokratiske partier sliter og populismen er på sterk framgang, er den en kraftig tankevekker. Boka bør leses av mange, uansett politisk ståsted, og kanskje vil flere forstå at det bærer galt av sted. På den måten kan Frihetens mødre bli et av venstresidas viktigste manifester i dette tiåret"
JAN-ERIK SMILDEN, DAGBLADET
"Politisk pageturner. Bør engasjere både venstre- og høyresiden til ettertanke og debatt ... Marsdal skriver åpent og grundig, søkende og velformulert om spørsmål som angår oss alle. Dette er en personlig og politisk pageturner. Uansett hvor du befinner deg i det politiske landskapet, burde det være viktig å diskutere det følgende: Hva er frihet? Er det friheten til ubegrenset å misbruke makt for de rike og mektige, eller friheten til å slippe å oppleve maktmisbruk, retten til å bli hørt og føle seg trygg? Det er åpenbart at diskusjonen om hva frihet er, fortsatt ikke burde være over"
HILDE ØSTBY, AFTENPOSTEN
"Boka er en godt fortalt fortelling om hva velferdsstaten kan tilby for eksempel norske borgere, en velferdsstat nordamerikanerne mangler ... Marsdal tillater seg også å bruke seg sjøl aktivt i sin egen fortelling. Uten at det blir kleint eller privat. Etter en lengre pappapermisjon i California med tilhørende bokresearch, intervjuer og observasjoner, gir det teksten en ekstra dimensjon. Den blir personlig. For noe av styrken ved boka er den lette og uanstrengte måten Marsdal beveger seg mellom det konkrete og det allmenne ... Dessuten: Marsdal har rett og slett et godt språk – noe jeg tror også de som ikke er enig med ham politisk vil måtte erkjenne"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"en godt strukturert bok som kombinerer historie og politisk polemikk i et lettlest hele ... Særlig glimrer den i avslutningen, der ulike poenger og tråder bindes oversiktlig sammen til et sammenhengende argument. Boka er et høyst leseverdig innspill til venstresidens idédebatt"
OSCAR DYBEDAHL, KLASSEKAMPEN
"Klokt og klårt om verkeleg fridom"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Og la meg bare få sagt med det samme: Frihetens Mødre en en særdeles velykket bok, som alle burde lese. Marsdal klarer nemlig på sjeldent vis å kombinere tre forfatterroller: Fortelleren, den politiske teoretikeren og sosiologen. De tre stilartene flettes om hverandre gjennom boken på en måte som får det til å se lekende lett ut. Det er det ikke!.. Marsdal rammer kort sagt den politiske tidsånden klokkerent og speiler de mest perspektivrike tendensene på venstresiden effektivt... Marsdal er journalist, ikke sosiolog. Allikevel skriver han mer levende og mer sosiologisk enn mange av dagens sosiologer."
ANDREAS MULVAD, EFTERTRYK
"Det er åpenbart jakten på et bedre liv som i siste instans holder både tekstene og livsskjebnene sammne i Marsdals dyktige fortelling. Boken er god og nædvendig."
TROND BERG ERIKSEN, MORGENBLADET
"Opplevelsesrik og personlig velferdsodysse … originalt og fascinerende … et godt språk som etter moderne standarder av og til nærmer seg skjønnlitterære sjangere … gripende bilder fra baksida av den velferdsmedaljen som mange unge østeuropeere opplever i sin arbeidsmigrasjon … Marsdal har lagt ned et imponerende arbeid i Frihetens mødre. Han har skrevet en velferdsodysse som bør gi økt utferdstrang, ikke som masseturist, men som oppdagelsesreisende i arbeiderklassens internasjonale historie. Og det gjelder ikke minst den drøye halvparten med kvinnelig fortegn."
HALVOR FJERMEROS, LEDELSE OG TEKNIKK
"Ei bok som begynner som en slektshistorie og ender opp som et av venstresidas viktigste manifester i dette tiåret. Magnus E. Marsdal sveiser historie, idéhistorie, sosiologi og filosofi sammen til en helhet og viser på en fremragende måte hvordan venstresida sliter og populismen er på frammarsj"
JAN-ERIK SMILDEN, DAGBLADET, Årets beste bøker 2018
"Velskrevet, grundig og ikke så lite rørende om alt hva mødrene har kjempet, og hvordan friheten var og bør være venstresidas store prosjekt"
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
"Svært godt fortalt historie om slektsbånd, drømmer og dype bevegkrefter bak frihetslengsel. Sosialt intelligent bok som graver dypt i levd liv"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
"Det skal sies rett ut; faen, så bra fortalt det er! Man dras inn i en medrivende historie om to grener på samme slektstre, som skilles av ett hav og to ulike politiske kulturer. Iblant glemmer jeg at det er er åpent politisk bok jeg leser … Verdien i Marsdals bok er, utover lesegleden, denne innsikten: venstresiden behøver ikke være redd for friheten. Det er den vi kjemper for. Men den kampen forutsetter kollektivisme"
GÖRAN GREIDER, AFTONBLADET
"En spennende, tankevekkende og overraskende rørende bok om frihet og lykke i Norge og USA. En gullgruve av argumenter til neste gang du møter en amerikaner som tror at den skandinaviske velferdsstaten er det motsatte av frihet."
HARALD EIA
Barndommen på den forblåste Brasøya på Helgelandskysten knytter et ubrytelig bånd mellom husmannsjentene Sanna og Lina ved inngangen til forrige århundre. Så blir de atskilt av storhavet. Mens Lina emigrerer til Amerika, går søsteren Sanna inn i generasjonen som bygde landet.

«Frihetens mødre» er en fascinerende beretning om frihet, det mest sentrale begrepet i Vestens politiske kultur. Med utgangspunkt i livet til oldemoren Sanna og søsteren Lina, undersøker Magnus E. Marsdal hvor den individuelle friheten står sterkest: i den norske velferdsstaten eller i «Land of the Free»?

Hundre år etter at Lina reiste til Amerika, er Norge blitt det forjettede land for hundretusener av mennesker på jakt etter et bedre liv. Hva slags samfunn møter Marsdals vaskehjelp fra Romania? Hvordan ta vare på arven fra de som bygde landet?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249518937
Innbinding Ebok
Tittel Frihetens mødre
Bokgruppe 852
I salg 28.05.2018
Design Exil Design
Emne Sosial velferd Politisk styring Kulturhistorie Frihet Faglitteratur Norge USA
Magnus E. Marsdal

Magnus E. Marsdal

Magnus E. Marsdal (f. 1974) er journalist og forfatter av bøker som Tredje venstre (2004), Frp-koden (2007) og Kunnskapsbløffen (2011).

Les mer