Enkle atonale stykker for barn

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249518319
"Haugeruds mest ambisiøse roman hittil ... I en strømlinjeformet verden av glass og børstet stål er det fremdeles noen få som kvalifiserer til å kalles kultforfattere og kultregissører. I Norge er det kanskje bare Dag Johan Haugerud som fortjener begge titlene ... Haugeruds evne til å formidle Andersens barndom, med all sin obligatoriske skam og forvirring, og hvordan Andersen kobler dette til 'Tom og kaninen', er simpelthen en perle i årets bokhøst"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Hvis det skulle forholde seg slik at denne romanen ikke får Litteratur-Norges mest prestisjefylte priser, så skal han få en pris av meg her og nå. Enkle atonale stykker for barn får herved min personlige pris for å være årets mest forunderlige og tankevekkende roman"
KNUT HOEM, NRK P2
"hjå Haugerud er det alltid ein eller annan samanheng mellom folk, anten dei veit det eller ikkje ... Enkle atonale stykker for barn er eit ekte kunstverk, med tallause glitrande einskildparti, og ein gjennomtenkt heilskap, alt saman elegant og avansert komponert av ein virtuos forfattar"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Haugeruds evne til å fremstille situasjoner som er større enn seg selv, viser seg gjentatte ganger ... Romanen er full av slike innsiktsfulle glimt inn i det tilsynelatende ubetydelige og trivielle hverdagsmisforståelsene livet består av, små, små latterlige øyeblikk som hos Haugerud er tatt så på kornet at man blir både glad og trist ... Hver eneste dag på jorden byr på en jevn strøm av misforståelser. Det klarer Haugerud å lage strålende litteratur av ... Tiltrekning og frastøting, nærhet og avstand – formen speiler på en måte menneskelig interaksjon, og blir i seg selv meningsbærende. Det er litteratur vi kanskje ikke visste at vi ville ha, og det gir meg håp om at den fremdeles finnes"
ANNE MERETHE K. PRINOS, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS
"Enkle atonale stykker for barn er en tankevekkende roman om kunst, sannhet, makt og avmakt av en forfatter med et sjeldent godt blikk for menneskenes usikre omgang med hverandre ... Haugerud er utrolig god på å vise hvordan alle relasjoner ­bærer et element av maktut­øvelse og underkastelse"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"Dag Johan Haugeruds romantablåer bringer tankene mot stor filmkunst"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"En av bokhøstens mest originale romaner som både utfordrer romankonseptet og diskuterer biografi som konsept ... En befriende annerledes roman"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
En tysklærer er på vei ut av et hus i en by ved foten av Alpene. Hun skynder seg til biblioteket, der hun møter en eldre herre som drar videre til svømmehallen hvor han treffer en ung mann. Den unge mannen sykler hjem til sin bevegelseshemmede mor. Utenfor vinduet ser hun en kvinne på vei til korøvelse. I løpet av et døgn springer fortellingen fra person til person gjennom Sentral-Europa.

En av disse personene er på jakt etter en avhandling om «Tom og kaninen», den populære barneboken Eivind Ness debuterte med før han ble en berømt, bestselgende romanforfatter. Erik Andersen, en forfatter av det smalere slaget, vil skrive avdøde Ness' biografi, egentlig ikke på grunn av de utallige, bredt anlagte verkene Ness skrev, men på grunn av barneboken, som en gang gjorde et dypt inntrykk på Erik. Men biografien lar seg ikke skrive uten at det etableres et samarbeid med forfatterens enke. Dermed innledes et års dragkamp mellom forfatteren og enken.

Langt senere, i en entré, står en eldre bøssebærer og lurer på om hun drar kjensel på den unge mannen og kvinnen som befinner seg i huset. På bare noen minutter snurpes livet sammen til et spørsmål om skyld og om noe kunne ha vært gjort annerledes.

«Enkle atonale stykker for barn» er en roman i tre frittstående deler, som spiller opp til hverandre på en nesten umerkelig, men nødvendig måte. Dag Johan Haugerud skriver presist og rammende om menneskers samspill og de hårfine vekslingene mellom det som løfter og det som krenker.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518319
Innbinding Pocket
Tittel Enkle atonale stykker for barn
Bokgruppe 502
I salg 14.02.2017
Emne Skjønnlitteratur Romaner Forfattere
Dag Johan Haugerud

Dag Johan Haugerud

Dag Johan Haugerud (f. 1964) er forfatter og filmskaper, kjent blant annet for den prisvinnende spillefilmen Som du ser meg. Han debuterte som forfatter i 1999 med romanen Noe med natur. I 2002 utga han romanen Den som er veldig sterk, må også være veldig snill, som også ble oversatt og utgitt i Frankrike. I 2011 kom romanen Hva jeg betyr, som fikk strålende mottagelse og var blant kritikernes favoritter i Aftenposten. For sin fjerde roman, Enkle atonale stykker for barn, mottok Haugerud P2-lytternes romanpris 2016.

 

Av Dag Johan Haugerud:

2019 Barn. Filmmanus
2016 Enkle atonale stykker for barn. Roman
2014 Som du ser meg. Filmmanus
2011 Hva jeg betyr. Roman
2002 Den som er veldig sterk, må også være veldig snill. Roman
1999 Noe med natur. Roman
Les mer