Divnas bok

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249529247
"Haker seg fast i leseren. Karoline Mirković debuterer med en øm og varmende roman om en Veitvet-familie med røtter i Jugoslavia … Mirković skriver med trygghet og språklig egenart. Hun skriver konkret og nedpå - det er lett å tenke på Per Petterson. Hun har historiene: de triste, de komiske, de uforglemmelige … Ikke minst skaper Mirković et rørende farsportrett, tegnet med kjærlighet og sørgmodighet"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Karoline Mirkovic debuterer med en kjærlig, vond og klar roman om krigens ødeleggelseskraft … sjeldent lyssterke og detaljerte mors- og farsportretter … Hjemmet er rett og slett et fredelig sted. Fortellingens mørke skal vise seg å sive inn annensteds fra … Å lese om Divnas opplevelser med Jugoslaviakrigenes grusomheter er ganske enkelt så bevegende at noen passasjer blir værende i meg … Den likefremme tonen og kretsingen om et ungt menneskes identitetssøken på Veitvet, sender tankene til Per Petterson-romanen "Det er greit for meg""
MARIA OLERUD, MORGENBLADET
"Dagligliv dynket i magi. Dette er en øm perle av en debutroman … sommerferiene i de zlatiborske fjell fulle av solskinn og sterke opplevelser. Et eventyrlig landskap formidles sammen med fargerike personligheter … følger dagligliv med forventninger og skuffelser, en sterk familiefølelse full av kjærlighet … en sterk og virkelig god historie. Man kommer tett på mennesker man føler man blir kjent med, som man bryr seg om - og får en fortelling man ikke har hørt før"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
Denne drømmen av en debutroman fikk meg til å lengte tilbake til et Jugoslavia jeg aldri har besøkt … Mirkovic skriver seg inn i en solid tradisjon av groruddalsforfattere, og skildrer fint oppveksten med en fot hver i to ulike kulturer. Det som gjør «Divnas bok» ekstra fin, er imidlertid de sanselige skildringene, særlig av somrene i Jugoslavia. Detaljene gir dybde. Viser hva som er å miste, når krigen leseren vet vil komme, faktisk gjør det … originale miljøskildringer … «Divnas bok» er blitt en svært god oppvekstroman, osloroman, og antikrigsroman
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"En vellykket debutroman der mangfoldet skinner. Med et elsket jugoslavisk landskap inni seg og bena trygt plantet i Groruddalen på 80-tallet, er Divna en forfriskende hovedperson … en svært varm og levende oppvekstfortelling … Storfamilien er også nydelig skildret, og selv om ingen er rike i økonomisk forstand, renner det over av kjærlighet, frihet, omsorg og ømhet … Vi trenger disse variantene av norske mangfoldshistorier også. Kanskje spesielt når krigene truer og traumene kommer langveisfra … De indre bildene jeg får av å lese om Baba Divna som leder slekten til fots for å feire Petrovdan, prestekravedagen, kommer jeg til å huske lenge"
MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN
"Det er skrevet mange bøker om oppløsningen av Jugoslavia. Med «Divnas bok» har denne historien fått et norsk kapittel … Karoline Mirkovic har et våkent blikk for stedets forklore, slik det kommer til syne i mat, drikke, musikk og feiring av helligdager … portrettet av moren er noe av det som skinner sterkest i romanen … Det var en gang et jugoslavisk innvandrermiljø i Norge. Mange av dem levde sine liv i det som nå er Norges litterære hotspot, Groruddalen. Karoline Mirkovic skriver omsorgsfullt frem deres historie i «Divnas bok»"
KNUT HOEM, NRK BOK
"en varm hyllest til en mor, en far og en bestemor som alle tre strever med sitt for å få både sine og andres liv til å henge sammen på en verdig måte … Mirkovic har skrevet en øm og stillferdig roman om en oppvekst i Groruddalen som ligner lite på andre groruddølers bøker … Som leser lurer jeg på hvordan det skal gå med denne familien nå. Kanskje kommer det en oppfølger?"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Han roper så høyt at han ikke hadde behøvd telefon i det hele tatt, pleide vi å si. - Han kan bare rulle et ukeblad til en ropert, så hører de ham helt til Zlatibor, så høyt roper han ... Så var det ingen som lo av det med roperten lenger, for vi satt med øra på stilk og holdt pusten og lata ikke engang som om vi ikke lytta, og vi hørte at pausene mellom hver gang han sa noe ble så lange at det umulig kunne være at han bare lytta til hva som ble sagt i den andre enden. De satt stille sammen, pappa og tantene, i hver sin ende av en sprakende telefonlinje gjennom Europa. Søster og jeg skjønte ikke alle orda, og kunne ikke forestille oss, men vi kunne ikke unngå å skjønne allikevel - stemmen, stillheten, og knekken i ledninga der den kopperfarga metalltråden etter hvert stakk ut."

Groruddalen på slutten av åttitallet. Divna vokser opp med nordnorsk mor og jugoslavisk far, og i hennes verden er det tydelige skiller: mellom Veitvet på den ene siden og miljøet rundt den jugoslaviske klubben på Bjølsen på den andre. Hver sommer kjører familien gjennom Europa til de zlatiborske fjellene, der faren vokste opp. I Zlatibor går tiden langsomt, og onklenes uniformer får henge i fred bakerst i klesskapet, den siste vanlige sommeren i Jugoslavia. Men snart skal krigen bryte ut, og for Divna blir ingenting som før - verken i Zlatibor eller i Oslo.

Hva skjer med et sammensveiset minoritetsmiljø når familiene plutselig skilles av en avgrunn av konflikt? Hvordan er det for et barn å tilhøre en part i en krig? "Divnas bok" er en viktig, varm og egenartet roman om en ung jente som bærer på en tradisjonstung kultur fra et land i oppløsning.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249529247
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Divnas bok
Bokgruppe 882
I salg 14.08.2024
Emne Skjønnlitteratur Oslo 1980-1989 Familie Jugoslavia Innvandrere
Lest av Seda Witt
Karoline Mirković

Karoline Mirković

Karoline Mirkovic er oppvokst i Oslo med mor fra Norge og far fra tidligere Jugoslavia. Hun debuterer med Divnas bok. 

Les mer