Bla i boken

Det var hjem vi sjøfolk skulle

15 samtaler med krigsseilerbarn

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249522781
"Opprørende om krigsseilernes traumer … Det mest påfallende i historiene deres - et gjennomgangstema i boka - er tausheten. Krigen på sjøen var et ikke-tema i familiene … Her ser man igjen nødvendigheten av å filleriste det ledende norske narrativet om 2. verdenskrig"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Det har tatt lang tid å anerkjenne krigsseilernes innsats. Berit Rickhard kaster lys over livet som barn av dem … Krigsseilerne har fått sin litterære bauta med Jon Michelets seksbindsverk En sjøens helt. Om livet som krigsseilerbarn er Richards to bøker en god begynnelse"
PER E. HEM, MORGENBLADET
"En tankevekkende bok om hvordan traumer forplanter seg gjennom generasjoner – om den historien som for enkelte barn ‘skjulte seg bak det lille ordet krigen’"
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
På et eller annet tidspunkt begynner de fleste å se seg tilbake. Vi forstår at vi hører til i en større sammenheng, og at vi må kjenne vår egen historie hvis vi vil vite hvem vi er. For dem av oss som har en far som fikk sitt livsløp innskrevet i andre verdenskrig, kan fortiden påkalle en særlig interesse fordi vår historie ikke bare er personlig og privat, men også en del av den nasjonale historien og verdenshistorien.

Berit Rickhard vokste opp med en far som hadde seilt ute under hele 2. verdenskrig, og som resten av livet var preget av krigsopplevelsene i handelsflåten. I "Det var hjem vi sjøfolk skulle" undersøker Rickhard hvordan det har vært for andre krigsseilerbarn å vokse opp i den slagskyggen krigen kastet over sjømannsfamiliene.

Gjennom de femten samtalene i denne boka får vi et riss av krigshistorien til hver enkelt av fedrene, men det er først og fremst hverdagslivet i etterkrigstiden som blir belyst. Spørsmålet om andre generasjons traumatisering er sentralt: På hvilken måte er sønnen eller datteren preget av farens skjebne? Hvilken virkning har det hatt at krigsmerkede fedre vegret seg for å snakke om sine grufulle opplevelser? Og hvordan kjentes det at også samfunnet tiet om sjøfolkenes innsats og traumene de bar med seg da de kom hjem?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522781
Innbinding Innbundet
Tittel Det var hjem vi sjøfolk skulle
Bokgruppe 312
I salg 26.08.2020
Design Exil Design
Emne Krigsseilere Etterkrigstiden Familie Andre verdenskrig Faglitteratur Biografisk litteratur Norge 1939-1945
Berit Rickhard

Berit Rickhard

Berit Rickhard (f. 1947) er utdannet cand.philol. med hovedfag i norsk. Hun er bosatt i Arendal, der hun har arbeidet som lektor i videregående skole. Hun har tidligere gitt ut to romaner, og i 2017 utga hun den dokumentariske beretningen Fra sjømann til soldat. Krigen som aldri tok slutt, hvor hun følger sin egen far gjennom krigsårene i uteflåten.

Les mer