Bungalow

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249516667
"Holdbar bok om et hus som forvitrer fra Inghill Johansen, den stille giganten i norsk litteratur ... Det handler ofte om de små ting i Johansens bok, som å gå ut av et parkeringshus, men også om å tillegge dem betydning. Bonusen er en innbakt refleksjon om språk og kunst, uten påtatte innsikter løsrevet fra de eksistensielle spørsmålene i bunn ... Johansens bok oppleves som litteratur med flere lag som kjennes vesentlig, aldri likegyldig."
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"Bungalow handler om nedbryting – kroppslig, huslig – og Johansen skriver med alle sansene åpne. Språket er dempet og presist, med korte setninger, som treffer leseren som språklige hugg ... Selv om Bungalow spinner rundt tap, forfall, ensomhet og alderdom, er det også rom for mye lun humor og varme i teksten ... Leser, kjenn din besøkelsestid: skaff deg Bungalow. Boken kan leses ut på en kveld, men det anbefales å lese sakte. Johansens setninger har mange lag. For den som tar seg tid venter en rik tekst full av refleksjoner om livet, kunsten, ensomheten – og den litt ubehagelige følelsen av å kjenne seg som et halvråttent tre."
ELLEN SOFIE LAURITZEN, AFTENPOSTEN
"Det store perspektivspennet i fortellerens blikk er gjennomgående i Bungalow. På tross av - og kanskje også på grunn av - det enkle språket fremtrer tekstens forestillingsevne og sensibilitet med full styrke ... Johansen bruker bilder som umiddelbart føles riktige, men som likevel har et slags ubehag i seg. Noen steder slår det over i burlesk humor eller ren brutalitet ... At lite annet enn boksidenes antall er smått ved Inghill Johansens verker, bør i hvert fall være en ukontroversiell påstand."
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Inghill Johansen kaster leseren abrupt inn i situasjoner som kan oppleves private, beskrivelser av tap i nære familierelasjoner. Like raskt som de zoomer inn på selve øyeblikket, den sovende moren og buketten med blomster, kan de zoome ut igjen, til barneleken, på tvers av tider og steder. Over tre små sider prøver jeg-fortelleren å komme på hva leken gikk ut på. Hun husker ikke annet enn at det dreide seg om 'ikke å bli den første som gikk tom, men fange opp små steiner til vi gikk lei og fant på noe annet som jeg ikke husker nå.' Slik veksler setningene fram og tilbake mellom det partikulære og det allmenne, på måter som ikke slutter å fascinere. Å bla i Bungalow og de tre foregående bøkene er som ha en mengde funklende steiner i hendene, uten at leken behøver å ta slutt."
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"Jeg ble liggende søvnløs etter å ha lest denne, for Inghill Johansen lager en liten rift i det hverdagslige, og alt blir klart og betydelig."
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"Små porsjoner utsøkt skrivekunst ... Johansens helt spesielle evne til både å framstå som lyrisk og samtidig nøktern og nesten brutal i sine beskrivelser kommer sterkt til uttrykk i de innledende tekstene om moren og datteren ... Johansen har denne evnen til å skrive brutalt sannferdig på en måte som får leseren til å føle et lett ubehag."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Alt dette flyktige prøver ho å fange inn i eit språk og gjenskape med ord for på den måten å lindre ei grunnleggjande framandkjensle og ei sorg over tida og gløymsla som viskar ut det bestandige. Denne eksistensielle uroa skriv ho fram i eit enkelt og krystallklart språk med overraskande vinklingar og uventa samanhengar, og på denne måten blir kvardagslege hendingar og episodar utvida og flytta over i ein annan dimensjon. Det er dette som med eit fint ord blir kalla transparens eller gjennomskining, og det er det all sann kunst handlar om."
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Det konkrete språket renset for alt overflødig, er reisverket. Overraskende bilder, slapstickhumor og uventede vendinger gjør bungalowen verneverdig."
ANNE SCHÄFFER, VÅRT LAND
"Kresen og nydelig prosakunst om det som får oss til å falle fra hverandre. Og det som holder oss sammen ... Forfatteren har et skarpt blikk for de små, tilsynelatende ubetydelige, hendelsene som er med på å forme oss, skyve livet umerkelig i en annen retning, vippe oss ut av likevekten. Hun skriver en knapp, økonomisk prosa – lett, men på ingen måte overflatisK ... Inghill Johansen omtales ofte som en kresen forfatter, men dette betyr på ingen måte at hun er utilgjengelig. Hun skriver godt og gjenkjennelig om identitet, hvem vi er, hvem vi blir"
ØRJAN GREIFF JOHNSEN, ADRESSEAVISEN
"En av de store ... Årets nye bok Bungalow står ikke noe tilbake for de foregående. Inghill Johansen har for lengst skapt sin egen form, preget av innfølende lydhørhet og vidtfavnende refleksjoner med utgangspunkt i det nære, konkrete og hverdagslige. Og denne formen har hun utviklet til mesterskap i Bungalow ... Det virker ofte så liketil, men Johansen har en helt egen måte å fram tapsopplevelsen på, med så elegante løsninger at det hender en blir sittende og gape i ren forundring over hvor fint det kan gjøres ... Johansen er fortsatt ukjent av mange, kan få et gjennombrudd med Bungalow"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Det var bestefaren min som bygde huset.

Det ble satt opp rett før den andre verdenskrigen, og selv om hustypen har gått av moten for lengst, er de fortsatt lette å kjenne igjen. Det er noe med vinduenes plassering og måten taket hvelver seg på."

Straks etter morens død begynner huset hun bodde i å forfalle. Det nekter å samarbeide med den som flytter inn. I "Bungalow" undersøker Inghill Johansen mekanismene som holder noe oppe eller bryter noe ned, og som virker tvers gjennom livet og inn i døden. Det handler om det som gnager: på bjelkelag og takstoler, på hud, hår og skjelett, og på båndene mennesker imellom.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516667
Innbinding Ebok
Tittel Bungalow
Bokgruppe 852
I salg 14.01.2016
Emne Prosastykker Skjønnlitteratur
Inghill Johansen

Inghill Johansen

Inghill Johansen (f. 1958) debuterte i 1991 med romanen Hjertehvitt. Siden har hun gitt ut prosabøkene Suge (1996), Klage (2001), Forsvinne (2009) og Bungalow (2016). For Klage ble hun nominert til Brageprisen, og Bungalow ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Inghill Johansen mottok Tanums kvinnestipend i 2002, Doblougprisen i 2016 og Amalie Skram-prisen i 2019. Romanen Dette er G kom ut i 2021 til strålende kritikker og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022.

 

Litterære priser:

Amalie Skram-prisen 2019

Doblougprisen 2016

Tanums kvinnestipend 2002

 

Av Inghill Johansen:

2021 Dette er G
2016 Bungalow
2009 Forsvinne
2001 Klage
1996 Suge
1991 Hjertehvitt
Les mer

Nyheter

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022

Linn Ullmann og Inghill Johansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. Ullmann er nominert for romanen Jente, 1983 og Johansen er nominert for romanen Dette er G
Les mer