4 romaner
Om Hestehodetåken: «Full av saft og kraft, sanselighet, sex, kjærlighet og liv. Hestehodetåken er en vidunderlig roman! … Jeg er helt solgt! Hestehodetåken er en tvers igjennom kraftfull roman, som livet selv: Voldsom, blodig, kjærlig, kompromissløst rå og frodig. Per Petterson kaller ham Sandemoses arvtaker, jeg er helt slått i bakken!»
PERNILLE LISBORG, LITTERATURSIDEN.DK
Om Hestehodetåken: «Blendende roman. Å lese hvert avsnitt av den avdøde nordmann Ola Bauers roman, er som å åpne en flaske champagne.»
5 STJERNER, LARS OLE KNIPPEL, JYLLANDS-POSTEN
Om Hestehodetåken: «Det damper fra sidene, og midt i all den underspilte prosaen står bildene som blomstrende valmuer i en bølgende kornåker. Blodrøde, fnugglette og gnistrende. Les ham!»
5 STJERNER, BENT STENBAKKEN, NORDJYSKE
Om Hestehodetåken: «En norsk dannelsesroman av de mer usedvanlige; full av galskap, tragedie og poesi. Batzer & Co har fått en ny fjær i hatten med Bauers forfatterskap.»
LARS BONNEVIE, WEEKENDAVISEN
Om Hestehodetåken: «En stor norsk forfatter: Ola Bauer presenteres på dansk med en forrykende antifamilieroman. 21 år forsinket, men verdt å vente på … Litterært viderefører Ola Bauer en norsk vitalisme fra Aksel Sandemose og Agnar Mykle, krysset med amerikanske beatforfattere som Charles Bukowski og Jack Kerouac, og hybriden er hans egen, også i den forrykende språklige vitalitet. Det er suveren prosakunst.»
5 STJERNER, HANS HERTEL, POLITIKEN
«Romanen "Hestehodetåken" av Ola Bauer, glimrende oversatt av Jannie Jensen, er rett og slett en åpenbaring, og det er ikke vanskelig å dele en annen norsk kultforfatter, Per Pettersons begeistring … brakende godt skrevet. Språket syder og sprudler og stråler, i det ene øyeblikket opphetet av sanselighet og seksuell tiltrekning, for i det neste øyeblikk å funkle av presise personkarakteristikker og etsende vidd.»
5 STJERNER, JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE
«Ola Bauers Hestehodetåken, som utkom i Norge i 1992, er et slags svar på Knud Sønderbys Midt i en jazztid (1931) og Rifbjergs debutroman Den kroniske uskyld (1956). Samme språklige intensitet. Samme fordervede voksenhet. Samme erotisk oppvåkning. Samme trangsynte tid. Bauer er blitt kalt Sandemoses egentlige arvtager i Norge, og det er sant, den maskuline skrivestilen, oppgjøret med konvensjoner og jantelov, fører rett tilbake til En flyktning krysser sitt spor (1933) … Ola Bauer sanser tidløst gutteliv like godt som den ni år yngre landsmann Per Petterson»
5 STJERNER, MARIANNE KOCH, FYENS STIFTSTIDENDE
Om Hestehodetåken: «Det er knugende godt. Det er hjerteskjærende riktigt. Det er mesterlig.»
MILLE KLEMMENSEN, LITTERATURNU.DK
Om Hestehodetåken: «Bauers mest velopplagte bok siden Humlehjertene. Og den bør skaffe ham det store publikummet han burde hatt for lenge siden. Det er spennende, fargerikt og samtidig nært og gripende. Bauer har tatt ut hele sitt arsenal av sanselig, sugende språk, utrolig rikt på både drama og humor»
KNUT FALDBAKKEN, VG
Om Magenta: «Kultforfatteren Ola Bauer rummer ekkoer fra forfatterskaber af landsmændene Aksel Sandemose og Agnar Mykle samt amerikanerne Jack Kerouac og Charles Bukowski. Han skriver om de menneskelige dæmoner, så englene synger. Magenta er en rasende rontberetning fra det lastefulde, benzinosende, horndyttende, klaustrofobiske, flirtende og virile Paris samt en sanselig krønike om en ung mands voldsomme seksualitet. Bauer er den virtuose vildmand i det litterære rigsvåben i Norge, og det lille forlag Batzer & Co. har atter indfanget en guldfugl i sin voliere.»
LARS OLE KNIPPEL, JYLLANDS-POSTEN
Om Magenta: «Det hele leveres med en velgørende selvironi og en uimodståelig humoristisk sans. Magenta er et overbevisende bidrag til en norsk tradition for udviklingsromaner, en fantastisk parisercollage og et sprogligt mesterværk, der syder og bobler af lugte, lyde og synsindtryk, og som blander de filmiske sekvenser med en perlerække af skarpe portrætskitser. Romanerne om »stormeren« Tom er rene, rå og træfsikre pletskud og placerer Ola Bauer, 1943-1999, helt fremme ikke alene i den nyere norske litteraturs, men også verdenslitteraturens første række.»
JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE TIDENDE
Om Magenta: «Bauer (1943-1999) døde kun 56 år gammel, og han er ikke så lidt af en kultforfatter i det norske, og han skriver, som han har levet. Kort og kontant, knapt og lige til sagen, men folder samtidigt sin historie ud i poetiske billeder ... Og så er bogen tillige fyldt med humoristisk, kostelige scener … Det er enkel og umiddelbar forståelig prosa og samtidig næsten eksplosiv vild i sin hensynsløse søgen efter sandhed og det ægte.»
BENT STENBAKKEN, NORDJYSKE
Om Magenta: «En brennende kruttønne ... Bauer er en mester til å la språket så og si følge trafikken, dyttende, spinnende, eksplosivt, kåt, voldsomt, forvirret, vakkert. Det er makeløs prosa. Og makeløst oversatt ... kan vi da like ham, Tom, etter disse tre bøkene fra barn til ung til snart voksen? Det er vanskelig å si, for vi kjenner ham i grunn bare som et fyrverkeri av tilstander. Han er en splittet sjel, en distansert iakttager, en misantrop, en lus, en livsnyter, en kamikazepilot ... Og i Ola Bauers hånd blir han som tørris. Man brenner seg på kulden hans»
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD
Om Magenta: «Dette er blitt en briljant roman; på sitt beste er han like ordhag som en Mykle og rått eksplosiv som en Céline ... Briljant Bauer. En rus og en orgie av hensynsløs skrivekunst»
AFTENPOSTEN
Om Magenta: «Dette er ikke ment som en anbefaling, det er en ordre, et påbud til alle som er interessert i moderne norsk litteratur: ta snarveien til nærmeste bokhandel og anskaff dere Bauers siste roman! Det er på tide at det brede publikum får neseborene åpnet for den bouqueten som stiger opp fra Bauers prosakunst»
ØYSTEIN ROTTEM, DAGBLADET
Om Magenta: «Jeg kan ikke komme på noen norsk forfatter idag som skriver en så potent prosa som Bauer: Uten kryss og b, javel, men gnistrende energisk, dirrende rå, og drivende morsom»
KNUT FALDBAKKEN, VG
«Magenta er en typisk sent-på-kvelden-i-fred-og-ro-historie, der du kan humre og kose deg, grave deg ned i en skikkelig Paris-tur hvor du blir med på alle impulsive sjakktrekk i Toms jakt på det egentlige livet. Historien oser av sigaretter uten filter, cool jazz og billig parfyme»
BRITT SØRENSEN, BERGENS TIDENDE
Om Forløperen: «Ola Bauer avsluttet sitt forfatterskap med en fortettet og drivende, vanvittig morsom og ømskinnet roman»
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
«Med Forløperen lander han et bemerkelsesverdig forfatterskap så det søkker i bakken. Han er outsiderens og drømmerens mann til det siste»
INGVAR AMBJØRNSEN, VG
Om Forløperen: «en raffinert roman om sannhet og løgn i de profesjonelle litteraters verden.»
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN
«Som leser sitter man åndeløst mens Bauer lar Toms knivskarpe beskrivelser skjære seg gjennom sidene … Forløperen kan leses selvstendig, men les for pokker alle fire bindene om Tom. Et rablende og klokt og fuktig og livsbekreftende verk.»
GEORGE HILTON, EKSTRA BLADET
Om Forløperen: «Med sitt fragmenterte og springende vesen er romanens form i dyp samklang med portrettet av den utilpasse og ensomt søkende streifer Tom. Det er outsiderens hjemkomst Bauer skildrer, og dynamikken er uforandret. Det er både etsende raseri og hudløs desperasjon i den norske beatdikters avskjedsroman, som samtidig setter et markant punktum for en av den norske litteraturs store utviklingshistorier.»
JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE TIDENDE
Om Forløperen: «prosa så vilter som en urskog … som i de andre romanene kan leseren nyte et fabulerende og fargerikt billedspråk som befester Ola Bauers posisjon som sin generasjons største forteller … forfatteren er en skarp observatør som med språklig villskap, humor og sprudlende overdrivelser avsier sine dommer»
LARS OLE KNIPPEL, JYLLANDS-POSTEN
Om Forløperen: «Les, le og nyt dette siste bindet om denne både ulykkelige og standhaftige norske anti-helt.»
BENT STENBAKKEN, NORDJYSKE STIFTSTIDENDE
Alle fire bøkene i romanserien om Tom er her samlet i ett bind. Vi følger Tom fra han som tiåring vokser opp i etterkrigs-Oslo sammen med sin mor og hennes to elskere. Toms far er død, myrdet som overløper og angiver for tyskerne. Som 16 åring har Tom tilbrakt fem år på internatskole for vanskeligstilte barn, han inntar Oslo Vest med lugg som Gene Vincent, en Cooly i munnviken, og en Luger i ranselen. Tom er fire år til sjøs, før han som tjueåring mønstrer av i Paris, der han får jobb på et bordell i Boulevard de Magenta. I 1997, 56 år gammel, vender Tom hjem til et Norge han ikke har sett på førti år. Han kommer til fots over fjellet fra Finland, med sandaler av bildekk på føttene, og med alt han eier i en skipssekk.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2002 |
---|---|
ISBN | 9788249501458 |
Innbinding | |
Tittel | 4 romaner |
Bokgruppe | 411 |
Emne | Skjønnlitteratur Oslo Romaner Paris Ungdom |