26 små romaner

Velg format

kr 359
På lager
ISBN
9788249508709
“Nært og sanseleg, attkjenneleg og overraskande, naivt og ettertenksamt, underfundig og beintfram, varmt og vemodig - om livet og døden. På bokmål og nynorsk og med eigne, sprelske svart/kvitt-illustrasjonar … Dei korte tekstene; noveller og skisser, portrett og skildringar, handlar om det å leve, på godt og vondt”
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
“Høstens lille sjarmbombe … Marit Tusvik behersker begge målføre og lar personene sine ha en sorgmunter tilnærmelse til livet. Balansen er vanskelig. Tusvik kan den og supplerer med egne illustrasjoner”
VIDAR KVALSHAUG, AFTENPOSTEN
“En samling gåtefulle og fabulerende tekster til glede for de med sans for fantasi, illustrert av forfatteren selv. Tittelen på Marit Tusviks siste bok, 26 små romaner, er en sjarmerende påminnelse om at forfattere kan tillate seg hva som helst når det gjelder egen diktning. Marit Tusvik er i sin fulle rett til å kalle de 26 tekstene i boken for romaner hvis hun vil, og etter min mening burde flere forfattere la være å innordne seg alskens sjangerkrav og teste flere grenser. De må også gjerne illustrere bøkene sine hvis de har talent for slikt, noe forfatteren åpenbart har. I 26 små romaner kommer det gode, gamle ordet fantasi til heder og verdighet igjen. De ørsmå romanene utspiller seg i grenselandet mellom det realistiske og mer fantastiske, noe som skaper underlige, uforutsigelige tekstunivers … I samlingen leker forfatteren med språkets bokstavelige og billedlige betydning … Virkeligheten i 26 små romaner fremstår nemlig som gåtefull … Personlig synes jeg flere forfattere bør ta seg den frihet å la være å forklare alt mulig. 26 små romaner er i så måte et eksempel til etterfølgelse”
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
“Tematiseringen av kjærlighet og forholdet mellom mann og kvinne og foreldre og barn er betegnende for mange av Tusviks 26 småstykker. Det samme er døden og livets store spørsmål generelt … Tusviks tekster er, i all sin ynde, akkurat så eksentriske at man sjelden riktig vet helt hvor man har dem … et lekent overskuddsprosjekt … Ved siden av sorgen og gleden handler tekstene hennes om språk og språklig forvirring, om litteratur og å fortelle og om forholdet mellom liv og litteratur. De har trekk av lyrikken her, av eventyret og lignelsen der. Tusvik har dessuten betydelig sans for det absurde og pussige”
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
“Det er en bestandig fornøyelse å lese Marit Tusvik … i høst [gir hun] ut en vakker liten bok kalt 26 små romaner, med en mengde egenproduserte (så nær som én utrolig barnetegning og en annen som skal tegnes) svart-hvittillustrasjoner … en heidundrende rik og variert kortprosasamling … Den handler om så mangt mellom himmel og jord, liv og død, og, som man forstår, er den ikke uten vidd og humor. Den er språklig og stilistisk spenstig … en sjarmerende bok og en vakker trykksak. Her er fabler, her er merkelige fortellinger og absurde stykker … her er nøkterne og tøft maskuline tekster, distanserte og frekt vittige småstykker … Hele boken kan nytes”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
“fabelaktige tekstar, dikt, og nynorsk tekst, teikningar i ein sjarmerande og naivistisk strek … her kan alt skje … I den siste teksten … kjem forklaringa på tittelvalet. Forteljaren har ein samtale med den avlidne mor si (jepp!), og ho har ikkje mykje til overs for romanar bygde opp som «katedralar»: «Hvorfor kan en ikke bare presse hver enkelt hendelse i livet sammen og la dem ligge i fred, som de japanske tørkede blomstene som først folder seg ut i vann?» Tanken er altså at dei korte tekstane er eit slags romankonsentrat, berre tilset - ja, kva skal vi seie? Tid? Assosiasjonar? Fantasi? … Tusvik skriv leike, velformulert og med stort, humoristisk alvor … Sjarmtrollprisen for 2011 går til Marit Tusvik”
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
“26 herlige små fortellinger som treffer deg i magen litt fra siden … ekspressive, følsomme, morsomme, snåle og triste … Nesten ikke likt noe annet du har lest … Tusvik skildrer situasjoner på en vakker og merkelig måte … den ofte dype eksistensielle tematikken blir morsomt og overraskende. Det er en dyptgående og velskrevet linje mellom det som er vondt, men vittig … herlig assosiativ og vanskelig å legge vekk … Sjelden leser jeg en samling tekster som flørter og er frekk med leseren samtidig. Det er et nøkternt, sanselig og skarpt skille mellom tanke, fantasi og virkelighet. Jeg lover at du kommer til å nikke, både gjenkjennende og samtidig vidunderlig overraskende”
MARI NYMOEN NILSEN, VG
“Marit Tusvik er uhøytidelig, nysgjerrig, lattermild. Og så bra. Jeg liker Marit Tusviks bøker så godt. Jeg liker at hun holder på med sitt, i en egen liten lomme av samtidslitteraturen. Jeg liker det upretensiøse, nesten lattermilde, anslaget – og alvoret som gjerne ligger bak. Jeg liker det granskende, nysgjerrige blikket hun lar karakterene betrakte verden med: av og til skeptisk, av og til overbærende, av og til begeistret. Og jeg liker den lettheten hun kan beskrive selv de mest smertefulle erfaringer med … 26 små enkeltunivers. Historiene tar også form som glimt inn i folks hverdag … La meg heller si det slik: Det er en bok om alminneligheter, det er bare det at de tingene Tusvik beskriver som alminneligheter, er ting de fleste av oss vel ikke tenker på som helt ordinære, selv om de i en viss forstand er det – livet, døden, kjærligheten, den slags. Tusvik er uhøytidelig, morsom, av og til er tonen nesten naiv, men hun tuller ingenting bort … De store temaene til tross – dette er først og fremst en bok om de små tingene i livet”
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN
"Jeg lover at du kommer til å nikke, både gjenkjennende og samtidig vidunderlig overrasket. I tillegg kan du skryte på deg å ha lest hele 26 romaner på relativt kort tid"
MARI NYMOEN NILSEN, ÅRETS BESTE BØKER 2011, VG
"26 små romaner er fortellinger å bli forelsket i. [Tusvik] tar i bruk enkle ord, men sammensetningen forbløffer. Språket er spekket med eksentriske tankespring og overraskende bilder, både i form av strektegninger og tekst. Det hun skriver føles florlett, men ofte siver et mørke eller en sårhet inn i sprekker i fortellingene og ut til leseren ... Det er i det hele tatt noe befriende ujålete over Tusviks tekster, som om hun vil be oss om å trekke på skuldrene, si «slapp av, det kunne ha vært verre" ... Dette er historier en får lyst til å gjemme på og trekke fram på blå dager, som en tjukk, varm genser. Boken skaper både frydefull kribling og spontanklapping"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGSAVISEN
"Velskrevet, humoristisk og underfundig liten bok med korte miniromaner som utfordrer sjangerbegrepene ... Tusviks korthugne elegante stil og overrumplende stemningsskifte, får fram tema om liv og død og hverdagshendelser på en måte som får en til både å le og å gråte. De underfundige aforismene med uventet konklusjon holder oss fanget slik at vi både tror vi forstår noe om livets ytterpunkter og samtidig holder oss fast i hverdagen. Ikke minst fryder en seg over hvordan hun behersker språket og er høyt hevet over å plasseres i noen sjanger- bås. Slik er de små romanene også en diskusjon om litteraturens forutsetninger. Marit Tusviks bok lanseres som å være til trøst, nytte og glede, En kan ganske enkelt si at den ambisjonen har lykkes"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
26 sørgelige, undrende, vridde, vrange og ettertenksomme fortellinger i én bok. Det handler om hvor barnets kulde kommer fra, og om ensomhetens kniv i hjertet. Dessuten handler det om å slå opp med en gutt i en rulletrapp, om en blind pianostemmer og om en mann med en giftering som er så stor at han må sove med armen på gulvet. Det handler om Gunnar og Grace, og om å ha vondt i ansiktet og derfor spise fisk, og om japanske tørkede blomster som først folder seg ut i vann. Det handler om smertegrensenes ytterpunkter, og om livets sorte hull. Til trøst, nytte og glede inneholder boka også oppskrifter på Telefonkake, Jordmorkake og Gasellehorn, og tegninger som forfatteren har laget.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2011
ISBN 9788249508709
Innbinding Innbundet
Tittel 26 små romaner
Bokgruppe 411
Illustratør Marit Tusvik
I salg 16.09.2011
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Noveller
Marit Tusvik

Marit Tusvik

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen Reisa til mandarinlandet. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker. Skuespillene MuggEtter WilliamAlle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teaterscener, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

«Marit Tusviks mange ulike uttrykk, hennes pendling mellom humor og alvor – mellom nynorsk og bokmål – er hennes metode å innhente det uhørte på, det ubeskrevne, det som dirrer midt mellom alt. Metoden viser seg ofte å være et vellykket grep til å si mer om virkeligheten enn mer fastlåste og stabile forfatterposisjoner kan gjøre. Hun løfter det alt sammen opp – de store spørsmålene, det naive, det vittige, det alvorlige, … hun løfter det opp og frem med respekt, for så å snu det rundt, og se det fra nye vinkler. Marit Tusvik har en genuint egen stemme i alle sjangrene, og fortsetter sitt prosjekt i utgivelse etter utgivelse i utkanten av allfarvei.»
– Fra juryens begrunnelse, Doblougprisen.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2004

Amalie Skram-prisen 1999

Narvesens kulturpris 1995

Nynorsk litteraturpris 1991

Ibsenprisen 1991

 

Av Marit Tusvik:

2022

Mannen fra Milano (roman)

2017

I hans armar (roman)

2014

Fleur (roman)

2011

26 små romaner (fortellinger)

 2009

Deilig er jorden (roman)

 2008

Samlede dikt (dikt)

 2007

Sigrid Finne (roman)

2002

Stille og fint (roman) 

1999

Nord (roman) 

1997

Gjennomtrekk (dikt) 

1995

Bell (roman) 

1991

Ishuset (roman)

1985

I byen under byen (dikt)

1979

Reisa til mandarinlandet (dikt/prosa)

 

Om Marit Tusviks skuespill:

Mugg: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 1990 med Grete Nordrå og Inger Marie Andersen i rollene. Filmet for fjernsyn. Mugg er oversatt til svensk, tysk, fransk, russisk, ungarsk og tsjekkisk, og ble satt opp i Tsjekkia våren 2006.
Etter William: delt urpremiere mellom Den Nationale Scene i Bergen og Intimteatret/Det norske Teatret. Filmet for fjernsyn.
Alle vakre jenters hambo: urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen.
Angerhøy: urpremiere på Det norske Teatret i Oslo.
Ishuset: urpremiere på Sogn og Fjordane teater.


Last ned Hans Petter Blads etterord om Marit Tusvik fra "Samlede dikt"

Lenker:

Norske dramatikeres forbund

Oslo Literary Agency

Les mer