15:25

roman

Velg format

kr 379
Kommer for salg
01.08.2019
ISBN
9788249521562
"Ertzeid trekker forhenget til side, og tar oss med tilbake til Høyblokken slik den opplevdes av en ung jurist, som jobbet der frem til bomben smalt ... 15:25 er ikke en roman om hvordan alle byråkrater i regjeringskvartalet opplevde 22. juli. Men Aina M. Ertzeid har funnet en måte å fortelle sin unike historie på, som kan angå oss alle"
KNUT HOEM, NRK P2
"Ved å sette Agnes’ livslange følelse av å være annerledes opp mot en kollektiv unntakstilstand, evner Ertzeid på klokt og tankevekkende vis å problematisere hva som egentlig utgjør det vi kaller et nasjonalt traume ... En styrke ved 15:25 er at den ikke konkluderer i en dikotomi der kollektivet tar feil og individet har rett. Skildringene av en for entydig higen etter normalisering i post-22. juli-Norge står ikke i motsetning til at romanen munner ut i et håp om at nettopp kontinuiteten skal ta over i Agnes’ liv ... bokas adressering av diskrepansen mellom de nasjonale og individuelle virkningene av terroren gjør den til en leseverdig og modig roman om et vanskelig tema"
TORA ASK FOSSEN, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS
"En vond, men overbevisende 22. juli-roman. Med stor forståelse skildrer Aina M. Ertzeid hvor vanskelig det er å snakke om 22. juli – både for ofrene, og for oss som samfunn ... Fortellingen om Agnes viser hvordan det som knytter oss sammen, også kan støte oss fra hverandre ... Dette er en god bok fordi den fanger og holder fast både den helt individuelle og personlige opplevelsen av å leve med 22. juli-traumet, samtidig som den også setter ord på den kollektive erfaringen"
TORGEIR HOLLJEN THON, FÆDRELANDSVENNEN
"Gripende om Høyblokkens indre liv. Aina M. Ertzeid debuterer med en kantete, steil og viktig roman om 22. juli ... 15:25 er ikke bare en påminnelse om noe vi egentlig vet, den oppleves som en øyenvitneskildring av detaljer de færreste har hatt kjennskap til ... På mikronivå beskriver Ertzeid det fysiske trykket mot kroppen idet bomben sprang, panikken og adrenalinet som får mennesker til å redde seg selv under katastrofale forhold. Hun vil at det skal være realistisk, presist. Leseren skal ikke sjokkeres, men ta det innover seg ... Agnes blir en overlever som skammer seg. Og det er særlig denne gnagende følelsen som er fabelaktig skildret i 15:25 ... Hun skildrer bygningens indre liv med ømhet, fra det rigide kontorhierarkiet til underjordiske gangsystemer og kuriøse detaljer i interiørarkitekturen"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Ei interessant bok om eit arbeidsmiljø og eit enkeltmenneske i Høyblokka etter terroråtaket ... Eg likar dei nitidige skildringane frå Agnes sitt arbeidsmiljø ... I bakgrunnen lurer Agnes sin groteske barndom med omsorgsvikt på alle plan. Ein skjøner veldig godt kvifor Agnes taklar ting best på eigehand. Eg les Agnes som eit ganske øydelagd menneske som held verda saman med høg fagleg kompetanse, ei sterk lengt etter kjærleik og eit nådelaust blikk på folka rundt seg. Eg les denne boka litt med age fordi eg syns den er veldig god. Eg håpar at 15.25 blir lesen nøye av veldig mange folk i veldig lang tid framover"
KRISTIN AUESTAD DANIELSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Mektig om bomberegnet over Høyblokken. Nøktern og sterk roman om juristen Agnes som på klokkeslettet 15:25, 22.juli 2011, befinner seg inne i regjeringsbygget da bomben sprang ... Det er skrevet viktige romaner om Utøya som tangerer det forferdelige som skjedde der (f.eks Brit Bildøens «Sju dagar i august» og Jan Kjærstads «Berge»), men jeg synes at den første romanen om terrorangrepet mot Høyblokken er vel så sentral. En overbevisende debut!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Et dypt drønn. En vind farer gjennom rommet. Bygget løftes opp og faller ned igjen. Noe støter henne i magen. Det knaker ved vinduet. Et brak. Støv overalt, i munnen og halsen. Hun kan ikke se. Vondt i brystet. Hun får ikke puste. Er det gift? Gass? Dør hun nå? Hun åpner munnen, men det er ingen luft å trekke inn. Halsen er tett. Det svir. Hun får ikke luft. Nå dør hun".

I motsetning til de fleste i avdelingen er Agnes ferdig med ferieavviklingen for i år. Hun har vært på biltur med Olav, som hun har hatt et halvveisforhold til i et par år. Agnes er ikke en som trenger seg på med behovene sine. Det beste med henne er selvstendigheten hennes, sier Olav. Men nå er det slutt, selv om det aldri egentlig har begynt.

Etter eksplosjonen i regjeringskvartalet er det likevel Olav Agnes ringer til. I oppveksten var hun aldri bra nok. Så lenge hun kan huske, har hun tatt vare på seg selv. I høyblokken har hun hatt sine beste år, her tilbrakte hun nesten alle døgnets timer, på jobb for departementet og seg selv, inntil det brått ble for mye.

Nå som det verst tenkelige har skjedd, og avdelingens byråkrater er flyttet til midlertidige lokaler, mister Agnes fotfestet. Livet må gå videre, sies det på alle kanter. Men Agnes kan ikke gå videre. Det hun har opplevd, blir omskapt til en kollektiv fortelling hun ikke finner seg selv igjen i. Og det aller vondeste, det som har brent i henne natt og dag siden eksplosjonen - det kan ingen få vite om.

"15:25" er en roman om livet i høyblokken før 22. juli, om forventningene som stilles til dem som ble rammet, og om hvordan forhistorien kan være avgjørende for tiden etterpå.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521562
Innbinding Innbundet
Tittel 15:25
Bokgruppe 411
I salg 01.08.2019
Emne Oslo Romaner 22. juli-terroren Skjønnlitteratur 2010-2019 Mental helse
Aina M. Ertzeid

Aina M. Ertzeid

Aina M. Ertzeid (f. 1978) er cand.jur. fra Universitet i Oslo (2004). Hun har jobbet blant annet i Justisdepartementets lovavdeling, Oslo politidistrikt og som statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter. Fra høsten 2019 tiltrer hun som dommer ved Oslo tingrett. Hun har tidligere utgitt fagbøkene Hevn og straff. Studier av hevnens strafferettslige legitimitet (2005) og Straffeprosess før eksamen (2018), begge på Fagbokforlaget. 15:25 er hennes første roman.

Les mer