Bla i boken

Utrenskning

roman

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249511273
”Av og til leser jeg bøker som er så gode at jeg ikke riktig forstår hvordan forfatteren har fått det til. Det gjelder for eksempel Utrenskning … Med en elegant kryssklipping rulles de to kvinnenes historie opp … Oksanens fortellerstyrke ligger i antydningene, detaljene. … Denne fantastiske romanen, forbilledlig oversatt av Turid Farbregd, er like mye en kjærlighetshistorie til Estland”
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
”Estlands historie sett fra et kjøkkenvindu. Den aldrende Aliide har lært seg å snu kappen etter det politiske klimaet, mens den unge Zara er på flukt fra et liv som sexslave. I en skarpskåren tekst skildrer Oksanen sovjetregimets konsekvenser for enkeltmennesker”
LIV RIISER, VÅRT LAND Årets beste bøker 2010
”Overbevisende og viktig. Med fare for å virke i overkant pompøs velger jeg likevel å komme med følgende ytring: Mens jeg leste Sofi Oksanens siste roman husket jeg hvorfor jeg elsker å lese romaner. Denne boka har alt! ”
SOLGUNN SOLLI, ALTAPOSTEN
”Årets beste oversatte roman hittil, for meg, må være Sofi Oksanens Utrenskning ... Denne boka har mørk substans i overflod, og Sofi Oksanen har en fortellerevne og teknikk som overgår det meste”
ANDREAS WIESE, DAGBLADET, KULTURTIPSET
”en uhyre velkomponert og medrivende roman. Det er imponerende at en så ung forfatter ... lodder så dypt og med et så suverent overblikk former det omfattende materialet sitt … Sterke, til dels svært sterke, og dramatiske hendelser skildres i relativt nøkternt, tidvis tilbakeholdt språk. Dette gir ytterligere nerve og intensitet til en roman av sjelden kvalitet”
JAN H. LANDRO, BERGENS TIDENDE
”Elegant og spennende … framstår som et imponerende kunstverk … Blant annet er komposisjonen mesterlig, det motivisk-tematiske spennet stort … suverent utført”
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
”Imponerer igjen. Evnen til å kombinere de ørsmå detaljene fra hverdagslivet med de store historiske sammenhengene gjør Sofi Oksanen til en usedvanlig interessant forfatter”
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
”Forfatteren har en fantastisk evne til å iscenesette groteske scener som munner ut i merkelige, men sterke observasjoner. Disse kan komme uventet, men føles likevel naturlig i sammenhengen … Sofi Oksanen er en uvanlig dreven forteller med stålkontroll over de mange tilsynelatende løse trådene hun slynger ut. Om Utrenskning ikke er en behagelig bok å lese, er den likevel en svært tilfredsstillende reise gjennom tid og rom”
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
”Rystende og velskrevet ... Sofi Oksanen er en sann språkets mester. Levende, eksakt og presist beskriver hun menneskelivets sinnsstemninger og innerste følelser. Dagliglivets små detaljer og de lange historiske linjer ... Utrenskning er en bok som berører langt inn i sjelen ... Årets roman sender henne like inn i toppsjiktet av nordiske forfattere”
TORBJØRN TRYSNES, FÆDRELANDSVENNEN
”språket er så sanselig og kroppsnært ... Ikke nok med at Oksanen klarer å omsette en inngående forståelse av forholdet mellom okkupasjon, vold og kroppspråk til et glitrende litterært språk, men den kompositoriske elegansen er også slående .... en uhyre sterk kandidat til Nordisk Råds litteraturpris”
SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN
”ein uvanleg sterk roman … Oksanen skildrar det mest forferdelege med nådelaus detaljrikdom … Oksanen er uvanleg dyktig når det gjeld dette å byggje opp ein dramaturgi. Dette er ein rå roman. Han er rått sanseleg, Han syner fram råskapen i det store og det vesle spelet og han er råspennande å lese”
MARTA NORHEIM, NRK
”Eit medrivande dokument over det evig menneskelege, og det like evig umenneskelege … Forteljinga er ein mosaikk av korte kapittel frå ulike tider, og med denne teknikken får forfattaren synt oss mange viktige saker frå fleire sider. Men det som imponerer aller mest i boka, er den levande og detaljrike prosaen, der små ting ofte er det som gjer scenene sanne og ekte”
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
”en overveldende leseopplevelse … en intens spenning … inntar leseren fra de første linjene. For selv om denne unge forfatteren skriver om trafficking, om overgrep og brutalitet på den estiske landsbygda, hviler det hele i den litterære antydningens og tvetydighetens kunst … Oksanen er en balansekunstner”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”Oksanen inntar vekselsvis de to kvinnenes perspektiv, og vever smidig sammen de to historiene med god sans for utporsjonering av informasjon og rytme i intrigen ... Oksanen har uten tvil et eget talent for å vise de store fortellingene gjennom de minste bestanddeler ... Det er denne sansen for de små ting som gjør Sofi Oksanens romaner til en spesiell opplevelse. Virkeligheter i et land vi ellers vet lite om, trer tydelig frem”
HILDE STUBHAUG, MORGENBLADET
”Oksanen holder kloa i stoffet sitt i romanen Utrenskning ... Sofi Oksanen holder spenningen oppe til siste side er lest ... Hun er en forfatter som kombinerer det rå med det ømme, det lille med det store i en sjeldent presis og sanselig prosa”
LIV RIISER, VÅRT LAND
”Det gnistrer av Sofi Oksanens prosa, samtidig som ordene hennes river og sliter i meg og ikke lar meg i fred”
JORID MATHIASSEN, BOK OG SAMFUNN
”Bit deg merke i dette forfatternavnet ... en av de mest spennende nye litterære stemmene i Norden ... Den litterære veven Sofi Oksanen setter opp, bæres av tilsynelatende hverdagslige detaljer og store, historiske kulisser, noe som gjør romanen hemmelighetsfull, spennende og medrivende”
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
”Skildringen av anoreksia i romanen er noe av det sterkeste jeg har lest ... Til å være en ung forfatter er Sofi Oksanen bemerkelsesverdig formsikker. Språket er usentimentalt selv om hun skriver om sentimentale emner fullt av nostalgi, tapt kjærlighet og svik. Og hun bruker virkemidler som overrasker”
TORILL H. LAURITSEN, FINNMARKEN
Vinner av Nordisk Råds Litteraturpris 2010. En dag i 1992 finner den gamle kvinnen Aliide en forkommen ung jente på tunet utenfor huset. Aliide blir først urolig og skremt, men så vinner medfølelsen, og hun tar henne inn. Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Gradvis blir vi klar over hvilke bånd som forener de to kvinnene, og en fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere folder seg ut. Handlingen foregår dels under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland, dels på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511273
Innbinding Pocket
Tittel Utrenskning
Bokgruppe 504
Forfatter Sofi Oksanen
I salg 07.01.2013
Emne Andre verdenskrig Skjønnlitteratur Mishandling Familie 1939-1945 1990-1999 Estland Bygder Menneskehandel Romaner Prostitusjon

Turid Farbregd