Bla i boken

Om våren

Annen tilknytning:

Velg format

kr 199
ISBN
9788249517756
"Knausgårds nye roman er egentlig Min kamp 7 ... en sår og kraftfull fortelling ... Om våren virker ikke sensasjonspreget eller potensielt skadelig for andre personer ... Fortellergrepet er vakkert og godt. Det gjør den voksne leseren følsom for barnets situasjon ... Der Knausgård tidligere har drevet en intens dybdeboring i egne erfaringer og minner, handler hans nye roman om hardt arbeid, ømhet og angst knyttet til farsrollen ... fremfor alt er Knausgård tilbake med en sterk roman som befester hans evne til eksistensiell livsskildring"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"[Om våren] gir det større prosjektets betydning et umiddelbart briljant fokus … Knausgård har satt sammen denne levende encyklopedien til datteren sin med en kraftfull og desperat kjærlighet – som en måte å forankre henne i verden på og feste henne til den … Forelsk deg i verden, formaner han, forbli følsom ovenfor den, bli værende i den."
PARUL SEGHAL, THE NEW YORK TIMES
"Det er gripende og vakkert, med hans sedvanlige konstante streben etter den mest utsatte sårbarheten … selv om du tror du ikke kommer til å like Knausgård, så prøv denne, du kommer til å forstå ham, og du kommer til å forstå hvorfor noen av oss er helt ville etter ham"
BOB BLAISDELL, LOS ANGELES REVIEW OF BOOKS
"Denne boka er en kortroman som mer direkte henger sammen med hans episke Min kamp-serie, drevet av de samme intense analytiske impulsene … Hvis vi ikke legger merke til de enkle ting, hva annet er det vi overser? Og hvor mye skade volder vi ufrivillig andre, spesielt de vi elsker høyest? En flott utforskning av dødelighet og farskap som står godt for seg selv"
KIRKUS, STARRED REVIEW
"Knausgårds siste bok er en radikal og spennende avstikker fra de to første bøkene i årstidskvartetten hans. Der hvor Om høsten og Om vinteren besto av korte essay, ligner denne romanen stilistisk på hans kritikerroste Min kamp-serie … Dette er en bemerkelsesverdig ærlig studie av koblingene mellom kjærlighet, tap, latter og selvdestruksjon, den perfekte destillasjonen av Kausgårds unike talenter"
PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW
"sterkt bevegande å lese ...Måten Knausgård evnar å veve saman det djupt håplause i konas sjukdom med det like djupt håpefulle i barnet ho og han saman har brakt inn i verda, gir meg lyst til å rope ut eit knausgårdsk «Åh!»"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Knausgård er uansett en pioner i skildringer av det moderne, skandinaviske farskapet … Romanens slutt (og epilogen) er fantastisk vakker, jeg vil faktisk påstå at den bærer med seg et hint om hvor lykken bor – kanskje er det nærmere enn man aner."
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN
"han er nå en formasjon i landskapet, mye av hva han skriver er nå interessant i kraft av forbindelsene til ting han har skrevet tidligere og, ikke minst, til annen litteratur. Som de forrige årstidsbøkene har Om våren et aldeles praktfullt utstyr, denne gang med oljemalerier av Anna Bjerger ... Spillet mellom tekst og bilde gir Om våren en dybde som ikke lar seg overføre til noe annet medium"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Han skriver om hverdagen som en berg-og-dal-bane gjennom hverdagslige gjøremål, dialoger og eksistensielle betraktninger. Jeg får assosiasjoner til Virginia Woolfs mesterverk Mrs. Dalloway hvor Woolf speiler et menneskeliv nettopp gjennom å følge det en hel dag og gjennom å skildre hverdagens aller minste bestanddeler."
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Knausgård byr på nærlesing av eget liv, og som menneske kan det være inspirerende å lese om styrken i det skrøpelige. At Knausgårds dobesøk kan bli stor litteratur, vil alltid forundre, men akkurat dette kan han. Noen ­tusen siders kamp har vist at det er dette vi vil ha"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Denne kampen mot det indre mørkret, fortvilinga og desperasjonen over at alt låser seg, er godt skildra slik også motvekta til mørkret, lyset over Österlen, er skildra så sanseleg, nyansert og fortetta som ein høgsong til naturen og landskapet kan vere .. ei sår og vakker bok"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"I denne boken tør Knausgård mer enn noen gang; og det vises igjen i en språklig og stilistisk ledighet ... . I sum er det en mektig fortelling om kjærlighet"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
«en liten praktbok av en beretning fra forfatter til datter med mørkere bunn enn knapt kan tenkes i en slik bok»
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
"Ærefrykt for livet. Så store ord må jeg bruke når jeg skal prøve å si hva denne boka handler om ... Gleden og lykken vellet opp i meg da jeg klappet boka igjen etter en lang dags lesning ... Jeg tillot meg å kalle Om høsten en høysang til livet og kjærligheten. Denne romanen er en lovsang til det store og fryktinngytende vakre, det vi bare kan bøye oss for."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNE
"Dette er Knausgård på sitt beste"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"Årets store leseopplevelse og Knausgård på sitt beste. En rå, kraftfull og sår roman som befester forfatterens evne til eksistensiell livsskildring"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2016
"Sola står opp og går ned. I mellomtida skapar Knausgård litterære rørsler som set lesaren i kontakt med det vesentlege"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"En liten og fullendt roman om konas selvmordsforsøk mens hun er gravid med deres fjerde barn, konsentrert og med en form som hugget i marmor. «Livet skramler i de levende», står det et sted. Om våren er kanskje Knausgårds aller beste tekst"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2016
"I Om våren møter vi Karl Ove Knausgård på sitt beste, der han skriver fram våren før han og kona skal få deres fjerde barn ... Boka viser de ulike sidene ved det å elske en som er psykisk syk, både hvorfor og hvordan en holder ut. Størst av alt er kjærligheten i denne romanen, til verden og til familien"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2016
"Realistisk og naturalistisk, biografisk gjenkjennelig og fundert diktekunst ble i år til mye rabalder omdøpt til «virkelighetslitteraturen». Om våren, den tredje boken i Karl Ove Knausgårds årstidssyklus, er et vakkert eksempel i sjangeren fra dens tydeligste utøver. Det er skjønn litteratur og heftig lesning - Knausgård på sitt beste, samtidig som den rekylerer på forfatteren selv og setter egen ekteskapshistorie og skilsmisse i grelt lys"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2016
"I bøkene som følger etter seksbindsverket Min Kamp følger det ene oppslagsordet etter det andre, men nå er den lille ute. Kanskje er det derfor bind tre får klippet navlestrengen til det leksikalske og får lov å vokse seg til en vakker roman. Om våren, som man utvilsomt leser som selvbiografisk, bryter også grenser på en annen måte, fordi Knausgårds fokus er den brannen som brøt ut i familien da den gravide moren ble rammet av en livstruende dyp depresjon. Det gjør han med en ubønnhørlig vilje til å utfordre den lukkethet som fortsatt omgir psykiske lidelser, til tross for at de er overalt. Romanen er skrevet som en fars betroelse, og det er rørende lesning fordi betroelsene har en slik dybde, og språket er så rent og klart"
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN (Danmark)
"Utrolig vakkert og krystallisert i sitt språk, også når hverdagen er fettete, forvirret og ikke særlig vidunderlig ... Hvis man med verdenslitteratur mener litteratur som får all annen litteratur til å se så ubetydelig ut, så er Knausgård det. Han skriver litteratur som lever videre i kroppen og i tankene, eller et sted mellom de to ... Slik jeg ser det fortjener Knausgård Nobelprisen i litteratur. Ikke at litteraturen er en konkurranse. Naturligvis ikke. Men hans samlede verk er dypt og bredt og uten sidestykke"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Med sin årstidssyklus har Knausgård skrevet et verk til trøst, en oppbyggelig bokserie, et forsvar for tradisjonen som nøkkel til forståelse av nåtiden … Knausgårds kjærlighetserklæring til barn, bøker og de spor vi som feilbarlige mennesker setter, vokser i litterær verdi med hvert bind av en serie som begynte som et mindre familieprosjekt"
MICHAEL BACH HENRIKSEN, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"akkurat som Knausgård skriver om å hengi seg til det han kaller «inderlighetens overlegenhet», overgir jeg meg også lett og gjerne til den store kjærlighet og varhet som gjennomsyrer beskrivelsene av de små stundene med datteren. Om våren er ikke bare en vakker og rørende roman, det er også den beste boka Knausgård har skrevet på lenge"
MARTIN BASTKJÆR, INFORMATION (Danmark)
"en vakker nærværende og samtidig filosofisk roman om livet i en familie med hverdagens sysler, sorg og kjærlighet. Om lyset og mørket i oss alle"
HANNE GULDHAMMER MØLLER, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Her går han [Knausgård] helt tett på en enkelt dag i sin families liv, også hustruens lammende sinnslidelse, men spesielt alle de prosaiske begivenheter som finnes i alle familiers liv. Det er svært privat, men det private er jo ikke annet enn det allmenne i bestemt entall"
BERLINGSKE TIDENDE, Årets beste utenlandske bøker 2016
"Om våren" er tredje bind i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans nyfødte barn.

I denne romanen følger vi en far og hans tre måneder gamle datter gjennom en dag om våren, fra soloppgang til solnedgang. Romanen handler om den strøm av små hendelser som utgjør våre liv, og om den himmelen våre liv utspiller seg under. Om våren er en roman om livets begynnelse, om lyset, men også om mørket.

"Om vinteren gikk vi i mørket, langt unna det første lyset som kunne vise seg som en blek stripe i horisonten, og om himmelen var skyfri da, føltes det som om vi befant oss midt ute i universet et sted, blant stjerner og planeter, mens lyset i sommerhalvåret likesom løftet fram det som var her, markene og trærne, jorden og gresset, tettere og rikere jo nærmere midtsommer vi var. Nå var det fortsatt noe sparsommelig over alt, landskapet var uten den dype fylden sommeren kom med, trærnes grønne var ennå bare et skjær, for slik er april: knopper, spirer, uvisshet, nøling. April befinner seg mellom den store søvnen og det store spranget. April er lengselen etter noe annet, hvor det andre ennå er ukjent."

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249517756
Innbinding Pocket
Tittel Om våren
Bokgruppe 502
Forfatter Karl Ove Knausgård
I salg 11.05.2017
Emne Romaner Familie Skjønnlitteratur

Anna Bjerger