Min kamp

femte bok
Collections:
  • Min kamp (5)

Velg format

kr 369
På lager
ISBN
9788249507153

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2010
ISBN 9788249507153
Innbinding Innbundet
Tittel Min kamp
Bokgruppe 411
I salg 14.06.2010
Design Yngve Knausgård
Femte bind av den selvbiografiske romanen Min kamp er skrevet med voldsom kraft og oppriktighet. Karl Ove flytter til Bergen for å gå på Skrivekunstakademiet. Det blir en gedigen skuffelse; han vil så mye, skjønner så lite, og får ingenting til. Med et tilsynelatende grunnløst pågangsmot fortsetter han likevel å skrive og lese. Flere av de han kjenner, blir antatt og debuterer som forfattere, og han begynner å tenke at han selv i beste fall kan bli en habil litteraturskribent, men ikke kunstner. Gradvis endrer skrivingen seg. Forholdet til verden rundt ham endrer seg også. Slik blir dette en roman om nye, sterke vennskap, og et alvorlig, omskakende kjærlighetsforhold, inntil romanen igjen når frem til det eksistensielle omdreiningspunktet som kanskje er den avgjørende impulsen for romanserien: faren dør, Karl Ove debuterer som forfatter og alt bryter sammen. Karl Ove Knausgårds tredje roman innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. Første, andre og tredje bok utkom høsten 2009, fjerde og femte bok kom våren 2010, og sjette bok utkommer våren 2011
"klokken viser en tid da jeg virkelig burde sove, men likevel bare vil forbli akkurat her, i dette universet, vil bare omsluttes av det, forsvinne i det … Denne selvbiografien er ikke bare en leseopplevelse. Den er men enn som så, og jeg vet ikke riktig hvordan jeg skal beskrive hva den er. Kanskje: den er en opplevelse av å være et bra menneske. Den gjør en til det. Den gjør det som man håner velmenende skolebibliotekarer for at de tror litteraturen gjør med mennesker. Slutt å håne dem! De har rett. De kan ha rett … Like mye som [boken] gjør sin forfatter sett, like mye får den meg til å se. Den minner meg på at forelskelsens ord – du gjør meg levende igjen – også kan være litteraturens"
NINA BJÖRK, DAGENS NYHETER (Sverige)
"en av de mest omfattende og innsiktsfulle skildringene av mannlig innadvendthet og ”alkoholriskbruk” jeg har lest.”
MIKAELA BLOMQVIST, GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige)
"Ikke siden Ivar Lo-Johansson har spørsmålet om æren og arbeidet eller kjærligheten og barna blitt stilt så radikalt i et kunstnerskap, i hvert fall ikke så vi har fått ta del i det"
SVANTE WEYLER, EXPRESSEN (Sverige)
"aldeles praktfull … i denne rørende fortellingen om en ung mann er det følelsene som styrer .. [Knausgårds] særegne talent består i å kombinere det polerte med det røffe utkastets spontanitet"
KATE KELLAWAY, THE OBSERVER (Storbritannia)
"Brutalt ærlig … som de tidligere bøkene er den like forfriskende som den er frustrerende, og fullstendig oppslukende"
ROBERT COLLINS, THE SUNDAY TIMES (Storbritannia)
"Jeg raste gjennom de 662 sidene som om jeg slukte en av de mest avhengighetsskapende TV-seriene … Karl Ove vet hvordan han skal skape narrativ spenning. … Få forfattere skaper et så intimt forhold til leseren, av og til ubehagelig og uønsket, men også uunngåelig"
JAMES KIDD, THE INDEPENDENT (Storbritannia)
"Hvem andre enn Knausgård synes det er verdt å vie to sider til en misforståelse i baren, som ender med at han betaler for dobbelt så mange øl som han mente å bestille? Men barndom, sex, kjærlighet, kunst, arbeid og død finnes også der … det er overbevisende observert"
BLAKE MORRISEY, THE GUARDIAN (Storbritannia)
"Nok et rått utsnitt av norsk hverdag … fullstendig fengslende … han klarer å fange essensen av viktige øyeblikk på en måte som klinger sant"
ANDREW NEATHER, EVENING STANDARD (Storbritannia)
"Det er en virtuell virkelighet av penn og papir: følelsen av at en annens fortid har blitt lastet ned i hodet ditt … Disse bøkenes karisma, en kombinasjon av litterær anerkjennelse, kommersiell suksess og formens underlige genialitet, har ført til at det er en slags kulturell forpliktelse å være hypnotisert av de omfattende beskrivelsene av norsk hverdagsliv … det er som om forfatteren og leseren husker tilbake sammen, samtidig"
LAURENCE SCOTT, THE FINANCIAL TIMES (Storbritannia)
"Denne boken har en mer solid narrativ ryggrad enn de foregående. .. brilliant"
ANITA SETHI, THE MAIL ON SUNDAY (Storbritannia)
"Som hovedpersonen selv, har fortellingen en imponerende balanse mellom det indre og det ytre, mellom det intellektuelle og det emosjonelle … De som har kommet så langt i serien vil ikke bli skuffet av bok fem; det er fornøyelig å være vitne til den gradvise fremveksten av en dedikert kunstner over et tiår"
PUBLISHERS WEEKLY (Starred Review), USA
“I det femte bindet av Min kamp, kommer det moderne Norge endelig til syne … Det inneholder absolutt en av de sanneste skildringene av hvordan en romanforfatter blir til"
RUY SPAETH, THE NEW REPUBLIC (USA)
«Man blir kastet fra den ene siden til den neste … Mens Karl Ove kan lyve og late som, er Knausgård tilsynelatende bare opptatt av å finne sannheten. Selvfølgelig er den Karl Ove som Knausgård skaper, en konstruksjon. Men Knausgårds triumf består i at du ikke legger merke til det”
ANANYA BHATTACHARYYA, WASHINGTON INDEPENDENT REVIEW OF BOOKS (USA)
"Min kamp har dyttet meg i retning av å tenke mer på mitt eget selv, og særlig på følelsene mine. Den har minnet meg på følelsenes intensitet. Den er en sentimental utdannelse … Stilen hans er høyst personlig, men den er også uselvisk. Han skriver om seg selv, men uten å ty til de statiske ideer som selvet er laget av … Romanen forestiller en slags ultimat frihet - en åndelig frihet basert på radikal åpenhet. Den er ekspansiv og upersonlig, og likevel human; den er konkret, anti-ideologisk, og fremfor alt emosjonell. Utenfor, sidestilt eller kanskje i lengselen etter å kjenne seg selv, finnes en lengsel etter å forstå universet"
JOSHUA ROTHMAN, THE NEW YORKER (USA)
"Han har funnet opp en ny måte å fortelle på ... Romanen forutsetter en form for ultimat frihet - en åndelig frihet basert på radikal åpenhet. Det er ekspansivt og upersonlig, men likevel humant; det er konkret, anti-ideologisk, og, fremfor alt, emosjonelt"
JOSHUA ROTHMAN, THE NEW YORKER (USA)
"For de av oss som opplever Min kamp som vanedannende, og ønsker å definere det som et seriøst verk, oppleves den skamfulle nakenheten som viktig, en type skrift som hevder den rå verdien av ‘tanker ingen andre har og som ingen noen gang må vite om’. Som Knausgård formulerer det her: ‘Det som kom ut av dette var meg selv, det var dette som var meg’"
HARI KUNZRU, NEW YORK TIMES BOOK REVIEW (USA)
"Dette femte bindet føles mer innadvendt enn de andre, men det er der Knausgård alltid har vært på sitt beste. Det indre livet inspirerer ham. Det er det som gjør setningene hans akutte"
RODNEY WELSH, THE WASHINGTON POST (USA)
“opprivende ... formidlet så åpent, så sårbart, at vi avvæpnes konstant"
SEBASTIAN SMEE, THE BOSTON GLOBE (USA)
“Man skulle tro at dette var kjedelig. Det er det ikke”
KEVIN CANFIELD, THE SAN FRANSISCO CHRONICLE (USA)
"Det er umulig ikke å bli hekta"
CHARLOTTE GRIMSHAW, THE SPINOFF (USA)
"det første monumentale litterære verket i det 21. århundre"
DWIGHT GARNER, THE NEW YORK TIMES (USA)
"Knausgård tegner et nådeløst nakent portrett av både seg selv og sine medmennesker ... dette seksbindsverket vil bli stående som et svært spennende kapittel i norsk litteratur ... Det er mesterlig gjort å samle alt dette materialet til noe som ligner det det skal være: et liv. Forholdet til faren er fremdeles et omdreiningspunkt, og med stadig mer dybde og forståelse"
TOROLF E. KROGLUND, AGDERPOSTEN
"Kampsonen utvides ... de mange transportetappene skaper luft mellom slående sterke enkeltscener"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Her er det medrivende fart og driv over fortellingen, den er tematisk og fortellerteknisk stringent"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"jeg tror det er mulig å snakke om et helt særegent eksperimentelt rom her, som verken lar seg redusere til naturalistisk realisme eller ultramoderne modernismekritikk ... Etter å ha lest den femte boka slapper jeg av. Jeg er ikke lenger i tvil. Dette holder helt inn. Det eneste det siste bindet har makt til å avgjøre er om vi står overfor et storverk i etterkrigstidas norske romanhistorie eller om vi har å gjøre med et unikt romanverk for en hel verden et tiår ute i det 21. århundret"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN Årets favoritter 2010
"Med femte bok av Min kamp tangerer Karl Ove Knausgård den store generasjonsromanen for dagens førtiåringer ... Knausgård holder koken på imponerende vis i denne nest siste boken av Min kamp ... Knausgård skriver med høy energi og stort engasjement, det er et voldsomt driv over handlingen"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Faren er sterkt til stede som bakgrunn også i denne boka. Hans død og begravelse kommer om igjen, enda sterkere enn i den første. Sterkere fordi det er en tone av forsoning som dirrer i skildringen"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Knausgård er tilbake med full kraft ... Knausgård, med sin stygge brest, er blitt ein romanfigur av format. Psykologien, refleksjonane, språket, alt løftar seg på nytt ... Min kamp sluttar ikkje å forundre, fascinere og provosere meg"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Det som gjer at Min kamp 5 kjennest nødvendig, er skildringa av kampen for å bli forfattar. Nødvendig, fordi Min kamp gong på gong har sirkla innom skrivetrongen til hovudpersonen, som er så sterk at alt anna må kome i andre rekkje"
MARTA NORHEIM, NRK KULTURNYTT
"Emosjonelt ordskjelv. Ingen kan ta fra Karl Ove Knausgård at han med Min kamp har risset seg inn i norsk samtid og litteraturhistorie med skrift selv ikke hans verste kritikere er i stand til å dempe skinnet fra. Av alle forfattere jeg har lest har ingen andre oppnådd samme gjenkjennelige speiling av det å være. Det blir ikke verre av at Knausgård nå fordyper seg i studentår i Bergen gjennom 1990-tallet og litt til ... femte bok utgjør et like sterkt heat som de foregående"
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS
"Dette er ein sterk tekst om å verta synleg og få kontroll over veldige krefter i eit plaga, men tidvis svært vakkert sinn ... Romanen har ein flott dramaturgi, særleg sit innleiinga fint ... det gjer boka interessant frå første stund, så interessant at denne innleiinga kan nyttast som lærebok i kunsten å få lesaren med seg inn i teksten ... Dette er godt skrive, medrivande og truverdig, og sidan det heile tida er nære på at det verkeleg går gale med den unge mannen som ikkje får til å skriva skjønnlitteratur, er det stor spenning i teksten"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Kjærligheten, og kåtskapen, skaffer ham mange problemer, men avføder også fabelaktige vakre og likefremme betraktninger ... Knausgård skriver svært presist om noe gjenkjennelig og fundamentalt ... Selv om Solstad er den overlegent sterkeste av våre nålevende forfattere, kan man vanskelig tenke seg en mer kraftfull leseopplevelse enn Min kamp, noe femte bok bare forsterker ... Jeg gleder meg stort til avslutningen av dette fantastiske verket"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Fortsatt en fascinerende leseropplevelse"
LENE STORVAND om "Min kamp 3-5", VG, ÅRETS BESTE BØKER 2010
"vi er fremdeles vitne til litteraturhistorie in the making"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET Årets beste bøker 2010 (om bind 4 og 5)
"Stykkevis stor skrivekunst i grenselandet mellom det helt private og det universelle"
FINN STENSTAD, TØNSBERG BLAD Årets anbefalinger 2010
"I 2010 som i fjor, er det vanskelig å gå utenom Karl Ove Knausgårds Min kamp. Ikke siden Beatles, har jeg befunnet meg i butikken på utgivelsesdagen. Hans kamp er på en måte blitt min, samtidig som en får kløe av at så mye banal hverdag kan bli stor litteratur"
ARNE GUTTORMSEN, VÅRT LAND Årets beste bøker 2010 (om bok 4 og 5)
"Karl Ove Knausgårds Min kamp gir alle andre selvbiografiske romaner bakhjul. Den vil få like stor betydning som Goethes Den unge Werthers lidelser ... [Knausgård har] satt nye standarder for hvordan man kan skrive om hva, og hvilken litteratur som kan komme ut av det"
MARIE TETZLAFF, POLITIKEN (Danmark)
"et av verkets tragikomiske høydepunkter … fortellingen om denne Karl Ove Knausgård – med eller uten anførselstegn - er fantastisk skrevet. Det skjer på et språk, som glir mellom pinlig utlevering, spydig satire, drama på liv og død og passasjer så lyriske og sansemettede, som var de skrevet av Knut Hamsun selv"
JAKOB LEVINSEN. JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Det kan umiddelbart virke helt vanvittig at man kan sy sammen en 700 siders tekst av en alminnelig ung manns forholdsvis alminnelige liv, men det er mulig, og man kan overhodet ikke legge boken fra seg"
PER KROGH HANSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"hvor langt kan man gå i utleveringen av nålevende personers privatliv? Det problemet har forfattere alltid kjempet med, men Knausgård setter det på spissen ved å skrive så forbannet godt. Hadde det vært dårlig skrevet sladder, ville ingen for alvor blitt fornærmet av det, den slags bøker kommer det jo en del av. Men ved å skrive som en engel -uten altså på noen måte å være det - henger Knausgård ofrene til skue i all deres prakt og elendighet. Dét rammer, også leserne, heldigvis"
BO BJØRNVIG, WEEKENDAVISEN (Danmark)
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte i 1998 med romanen Ute av verden. For denne boken ble han, som første debutant noensinne, tildelt Kritikerprisen. I 2004 utga han den kritikerroste romanen En tid for alt. For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris, og boken ble også nominert til Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris. En tid for alt ble kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 år av Dagbladet sommeren 2006, og i 2009 ble romanen nominert til den prestisjefylte litterære prisen IMPAC Dublin Literary Award.

Karl Ove Knausgårds tredje roman innebar en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp ble utgitt som seks romaner. For Min kamp. Første bok mottok Knausgård Brageprisen, P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris, og han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris.

I 2011 ble Knausgård nominert til den prestisjetunge svenske kulturprisen Dagens Nyheters kulturpris. Samme høst utkom Min kamp. Sjette bok. For denne ble Knausgård nominert til Kritikerprisen.

I 2011 mottok Knasugård Gyldendalprisen for sitt forfatterskap.

I 2013 ble Knausgård longlistet til Independent Foreign Fiction Prize for Min kamp. Første bok i Storbritannia og til Believer Book Award i USA for samme roman.

I 2014 ble Knausgård shortlistet til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia og til Best Translated Book Awards i USA for romanen Min kamp. Andre bok. Han ble også shortlisted til IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia for Min kamp. Første bok.

I 2015 ble Karl Ove Knausgård tildelt den anerkjente tyske avisen Die Welts litteraturpris for hele sitt forfatterskap. Han mottok også den italienske Malaparte-prisen 2015 og Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature.

I 2016 ble Knausgård tildelt den prestisjetunge Sunday Times Award for Literary Excellence for sitt forfatterskap. Samme år ble han nominert til den nederlandske Europeisk litteraturpris 2016 for Min kamp. Sjette bok.

I 2017 ble Knausgård tildelt Austrian State Prize for European Literature for sitt forfatterskap. Det er første gang den høythengende prisen har blitt tildelt en norsk forfatter.

I 2019 ble Knausgård tildelt Svenska Akademiens nordiske pris.

Les mer