Jeg skal gjøre deg så lykkelig

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249515295
"Ragdes spesialitet som romanforfatter er familiekrøniken, å vise hvordan sår går i arv. […] Ragde er en dreven forteller, som med velvalgte detaljer raskt kan fange en figur og gjøre den levende for leseren."
ELISE KARLSSON, SVENSKA DAGBLADET (SVERIGE)
"Ragde beskriver familienes hverdagsrutiner med en uslåelig kjøkkenbenkrealisme som hverken skyr skitt eller skjønnhet."
CARINA WAERN, HELSINGBORGS DAGBLAD (Sverige)
"For oss som vokste opp etter 68-opprøret og dessuten med to yrkesarbeidende foreldre kjennes tidsbildet like eksotisk som en roman om den franske revolusjonen. Men egentlig er mange av romanpersonenes tanker og handlinger merkelig tidløse. Også derfor er Jeg skal gjøre deg så lykkelig en roman man både leser i ett strekk og leser om igjen."
MARTA RONNE, UPSALA NYA TIDNING (Sverige)
"Det er en underholdende fortelling fra tiden da husmor fortsatt var et akseptert yrke, skrevet med ømhet og humor. Anne B. Ragde gir oss som husker tiden en reise tilbake til det milde 60-tallet. Boken er en fin leseopplevelse som passer alle aldre."
VIOLA KONDRACKI, LITTERATURMAGAZINET (Sverige)
"Med sitt epos om de glade 1960-årene er Anne B. Ragde tilbake på samme høye nivå som i trilogien Berlinerpoplerne, denne gang med fokus på livet i åtte leiligheter i en boligblokk … Ragde kan beskrive en oppvask eller et forsøk på å finne på noe å snakke om, så man er langt og dypt inne i et trist ekteskap. Hun kan gjøre det med humor, men hun kan også få sin leser til å fryse på ryggen … Anne B. Ragde viser hva rødstrømpene var oppe mot, da de tok oppgjør med deres mødres vilkår, og hvor alle de store bevegelsers protesterende medlemmer kom fra. Hun gjør det fremragende"
ELSE CORNELIUS, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Anne B. Ragde har her skrevet en interessant kollektivroman som gir oss et nyttig innblikk i tidens fasadeliv og de skjebner som kom i klemme. Og tross det alvorlige i beskrivelsene, er romanen underholdende fortalt"
ANNE METTE LIEDECKE, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Gled deg til Anne B. Ragdes nye kollektivroman … Ragde er benådet med et særlig talent for å tegne ekte og levende personportretter, så leseren – på tross av personenes dårlige sider – stadig føler sympati med dem. Hun har igjen skrevet en roman full av ekte mennesker … Man kan ikke annet enn å la seg oppsluke!"
CAMILLA CHRISTENSEN, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Ingen klarer som Anne B. Ragde å få en til å svimle over detaljer som lukten av brunt såpevann, smaken av kokt fisk og kalde poteter … Nok en gang har Anne B. Ragde klart å lage en helt fenomenal fortelling … Boken er et fullendt tidsbilde, og samtidig fullstendig tidløs, hvor hverdagssituasjoner beskrives med detaljer og presisjon. Stor begeistring og varme anbefalinger fra denne anmelderen"
ANYA VISTRUM, KULTURNAUT.DK (Danmark)
"hennes beskrivelse av 60-tallslivet i boligblokken sier på sin egen tragikomiske måte noe om det vi kanskje alle har glemt"
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
"For en glede det er å ta opp igjen kontakten med den unike stilen til denne norske forfatterinnen … forfatteren har sett lyset, gløttet på døren og nærmet seg disse kvinnene som på nordisk vis fyller sine Desperate Housewife-dager"
ESTELLE WARIN, PELERIN (Frankrike)
"Med stor originalitet og en fin stemme skriver Anne B. Ragde frem premissene for feminin frigjøring. Universelt."
SYLVIE MARCOVITCH, LE FIGARO MAGAZINE (Frankrike)
"Etter Eremittkrepsene og Arsenikktårnet begynner vi å bli kjent med råskapen til Ragde, som elsker å blottstille romanpersonene sine … Leseren går fra etasje til etasje etter hvert som fortellingen skrider fram, og slipper inn i privatlivet til disse familiene, som avslører alle sine hemmeligheter. Så kaster forfatteren inn en ung selger som tilbyr å installere judasøye i dørene. Vi gjenkjenner Ragdes teft for karakterskildringer, evnen til å spille på leserens følelser og trangen til å grave fram alt som skjuler seg bak dagliglivets banaliteter."
F.D., LE FIGARO LITTÉRAIRE (Frankrike)
"Stilsikkert melodrama ... Jeg skal gjøre deg så lykkelig byr på forfatterens sedvanlige fortellerkraft, og den skal være ganske gretten som ikke lar seg imponere av Ragdes evne til raskt å blåse liv i hver av leilighetene for leseren, som et lys som tennes i rom etter rom oppover blokka. Resultatet er en håndfast form for folkelivsskildring … Jeg skal gjøre deg så lykkelig likner […] på lavblokklassikeren framfor noen annen i datidas norske litteratur: Eva Ramms bestselger «Støv på hjernen» fra 1958, som siden ble filmatisert med stor suksess. Det er den samme begeistringen for overflaten, de samme tydelige karakterene, det samme lukkede universet rammet inn av oppgangens identiske dører. Og det samme gjennomført ironiske blikket på drabantbylivet … Som forfatter er Anne B. Ragde eksepsjonelt god til å skildre hverdagslivets gjøremål, deres hypnotiske poesi”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
" Jeg skal gjøre deg så lykkelig er Anne B. Ragdes «Støv på hjernen»-lignende skildring av etterkrigstidens nye boligunivers, strukturert rundt oppgangens åtte leiligheter … Med sine historier fra 1960-tallets sosiale boligbygging skriver Ragde seg inn i et felt av realistiske kronikører av etterkrigstidens «vanlige folk» og nye drabantbyer, der Tove Nilsen og Roy Jacobsen er de mest nærliggende å sammenligne henne med”
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
“Alle lever. Alle får hver sin historie. Anne B. Ragde beveger seg knapt ut av bygården, men hvorfor skulle hun det? Det er en liten gullgruve av skjebner. Det er husmorutgaven av Roy Jakobsens Vidunderbarn, og Ragde har gjort en grundig jobb med koloritten … Det er et frodig persongalleri fullt av sjarm og humor … Leselysten drives av godt håndverk … Ragde har en rekke kostelige detaljer … [Hun] har klart å gi alle personene ulike stemmer … Bildet som står igjen er flott”
KJELL-RICHARD LANDAASEN, VÅRT LAND
"Velsmurt underholdning"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
“Anne B. Ragdes nye bok Jeg skal gjøre deg så lykkelig er både sjarmerende og morsom … Ragdes sterkeste sider som forfatter - når hun er på sitt beste - er dialogene; hennes evne til å beskrive mennesker, gi dem liv, gjennom måtene de snakker på og dermed gjennom de samtalene de fører … Anne B. Ragde har gjort sin research og hun har gjort den grundig … En sjarmerende, underholdende og tidsriktig fortelling”
LEIF EKLE, NRK
“Den usynlege, indre justisen i oppgangen bind personane saman sjølv om dei ikkje har noko med kvarandre å gjere. Det er ein fin psykologisk detalj … Ragde held høgt nivå som miljøskildrar. Ho har eit godt minne samtidig som det ligg ein god del research bak det tidstypiske ho dreg fram”
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
“ Jeg skal gjøre deg så lykkelig inneholder en imponerende mengde beskrivelser av tidstypiske ting og gjøremål, der forfatteren viser et skarpt blikk for detaljer … Boken kan gjerne leses som et lite minnealbum over denne tidens særpreg … I likhet med tv-serien «Mad Men» har romanen en kritisk undertone som gjør den til mer enn nostalgisk mimring over en svunnen tid … Jeg skal gjøre deg så lykkelig har et genuint blikk for barns sårbarhet som gjør den til mer enn lett underholdning"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
“Tidsreisen Anne B. Ragde tar leseren med på, er sjarmerende og fint gjennomført med riktige detaljer … Ragdes styrke, bevist blant annet gjennom den superpopulære Neshovtrilogien, ligger i å skrive fram personer vi føler vi kjenner fra før. Det er en krevende øvelse. På det beste blir figurene tredimensjonale og fargerike, «ekte» personer som virkelig lever selv om vi bare får se korte glimt fra livet deres … Anne B. Ragde skriver god, klar prosa, i et tidsriktig ordforråd”
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
“Som en reklamefilm fra 60-tallet. Som et dukkehus der den ene ytterveggen er tatt av og gir innsyn … Vi blir kikkere i Jeg skal gjøre deg så lykkelig. Litt ubehagelig, litt morsomt, litt mimrende og litt trist … Romanen er et tidsbilde. Lykken kommer, lykken går … Om det er en lykkeboble kan leseren selv finne ut”
eMBe, HARDANGER FOLKEBLAD
“Elegant opnar forfattaren dør etter dør i lågblokka med åtte bustader, og gjer oss kjende med familiane som bur der … Litterært svingar det av personteikningane … Språkleg er Ragde som vanleg dyktig, spesielt er ho ein meister når det gjeld å teikne personlegdomar og situasjonar gjennom dialogane. Med få ord skaper ho levande menneske, menneske vi kan identifisere oss med … Grundig research skal forfattaren ha pluss i margen for … Alt i alt ein Ragderoman av godt merke, underhaldande, vittig og med sting”
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249515295
Innbinding Pocket
Tittel Jeg skal gjøre deg så lykkelig
Bokgruppe 502
I salg 27.11.2014
Design Exil Design
Emne 1960-1969 Hverdagsliv Trondheim Byer Skjønnlitteratur Romaner
Anne B. Ragde

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen En tiger for en engel, og har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. For første bind i Neshov-bøkene, Berlinerpoplene (2004), mottok hun Riksmålsforbundets litteraturpris, og for Eremittkrepsene (2005) ble hun tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. I 2007 utkom tredje bind i serien, Ligge i grønne enger, mens fjerde bok, Alltid tilgivelse, utkom i 2016. Opplaget på de fire første Neshov-bøkene er til sammen 1 216 000 bare i Norge.

Anne B. Ragde har også skrevet flere bøker for barn og ungdom, blant annet biografien Sigrid Undset(2001), som hun mottok Brageprisen for. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk.

 

Litterære priser:

Bokhandlerprisen 2005

Trondheim kommunes kulturpris 2005

Den norske leserprisen 2005

Riksmålsforbundets litteraturpris 2004

Brageprisen 2001

Fagbokpremien 2001

Les mer

Andre i samme serie