Jeg har et teppe i tusen farger

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249514298
"Sterkt og utleverende fra Anne B. Ragde. Gispende utleverende om foreldrene, navngitte naboer og andre mennesker ... For en bok! En helt vanlig roman er det selvsagt ikke, når Anne B. Ragde er på ferde. Romanen om Ragdes egen mor er tidvis rå i sine skildringer, men breddfull av ømhet og varme ... en kjærlig og profesjonelt veldreid familiekrønike, på ett vis ganske utleverende, men der noe samtidig holdes tilbake, og som viser en forfatter som skriver med både hjerte og stålkontroll"
GURI HJELTNES, VG
"usentimentalt og levende ... først og fremst er det et inderlig og rørende bilde Anne B. Ragde holder frem av sin mor ... dette er Ragde usensurert, ærlig, sårbar og avslørende ... et hardtslående dokument over en elsket kvinnes liv"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK
"Harmen over begredelig eldreomsorg balanseres fint med et morsomt mammaportrett i Ragdes selvbiografiske oppvekstskildring ... et varmt portrett av en bare tidvis moderlig morsskikkelse ... Jeg har et teppe i tusen farger gir et interessant bilde av en oppvekst på seksti- og syttitallet. Klar tidskoloritt, uten at den på noen måte føles overlesset med tidsmarkører ... Ragdes roman gir noe enten man leser den ut fra et klasseperspektiv eller med feministbriller, eller ganske enkelt som en varm mordatterskildring"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"det enkle og umiddelbare i uttrykket er kledelig for det avklarte forholdet til moren som hun formidler ... denne romanen kjennes både relevant og sann for leseren. Vi har alle en mor, og det er noe oppløftende ved den manglende bitterheten over morens emosjonelle begrensninger"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"ett av få bidrag i denne elendighetssjangeren som er vanskelig å legge fra seg ... Ragde, alltid en presis observatør, gir her en av ganske få litterære beskrivelser av norsk fattigdom, både nå og i Ragdes barndom, som ikke er ledsaget av rus eller psykisk sykdom"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Gjenkjennelsen vil være stor for mange middelaldrende barn som har brukt timer med sine gamle syke i et system som kan oppleves kafkask ... Ragde viser godt hvordan balansen og kjærligheten mellom foreldre og barn skyves ut av den vante posisjonen når foreldrene plutselig trenger en konstant.Best er Ragde likevel når fortellingen spoles tilbake til barndommen i Trondheim ... Blikket løftes, galleriet utvides, tidskoloritten er god, og særegne scener pensles ut ... et rørende portrett av en mor som anstrenger seg, men kommer til kort"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Ei viktig bok ... Ragde-rå og brutalt ærlig, avslørende om private forhold, utedass og navngitte naboer? Alt det. Men det som overstiger det private, er gjenkjennelsen av den gispende avmakten og det vantro sjokket, som sakte går opp for deg, idet den norske virkeligheten splintres og vår offentlige avmakt og unnlatenhet ødelegger siste bit av livsvegen til den som elsket oss først. Og vi bare står der ... Ømt og sårt minnet. Mesterlig beskrevet"
TURID ELISABET ANDREASSEN LIE, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Varmt morsportrett. Retrospektivt teiknar Ragde eit fascinerande og fasettert portrett av åleinemora si ... Helsevesenet i Oslo generelt, og Furuset sykehjem spesielt må tole skarp kritikk ... Jeg har et teppe i tusen farger bør bli lesen av mange politikarar - og ikkje berre i Oslo"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
«Med varme, humor og ømhet tegner Ragde et portrett av en fargerik og sammensatt mor … Det er et fascinerende portrett, og som leser griper man seg i å tenke at denne moren skulle man gjerne ha kjent. Dialogen er en fryd, og her er Ragde en mester … Et alvorlig tema til tross, dette er også en svært morsom roman – først og fremst gjennom dialogen og situasjonene som Ragde beskriver. Man ler høyt av samtalene mellom Birte og Anne. Galgenhumoren har mor og datter felles, også når livet viser seg fra sin verste side. Det sies at alle menneskers liv har stoff i seg til en roman. Om påstanden er sann, er ikke godt å si – men når man har en mor av Anne B. Ragdes kaliber, og en datter som er forfatter og skriver morens historie – da blir det en god roman av det.»
TORIL SÆTHER, AFTENPOSTEN
"Dialogene i boken får fram menneskene og tidsånden, helt ned til detaljer man trodde man hadde glemt fra 60 og 70 tallet. Boken er skrevet med kjærlighet, og ærlighet ... En roman skrevet med hjertet, som likevel balanserer historien og som etterlater deg med noen såre egne hjerteslag underveis"
HELGE OTTESEN, VARDEN
"Ragdes engasjerende portrett av sin mor kan også leses som en debattbok ... Noe av det som gjør mest inntrykk på meg i disse og andre skildringer av moren, er den oppblomstringen av kreativitet fattigdommen fører med seg - hvordan man kan få til det utroligste ved hjelp av arbeidsinnsats og fantasi. Blant Ragdes styrker er evnen til å velge ut den lille episoden som best gir uttrykk for en større situasjon ... det rikeste bildet er det moren selv som står for, nemlig tittelens teppe med de tusen fargene"
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADET
"Aldeles nydelig. Og for en mor! Måtte mange flere finne et teppe i tusen farger"
METTE BLEKEN, HARDANGER FOLKEBLAD
"tegner et mangefasettert bilde av en enslig, alltid arbeidende, stolt, mentalt sylskarp, nøysom, oppofrende og overbærende energisk mor, og en datter som ser moren stadig klarere og kjærligere jo mer distanse hun får til den unge Annes rå egoisme og jo nærere morens såre siste dager og død hun kommer"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"ei blanding av sjølvbiografiog eit ømt og vakkert portrett av mora Birte frå Amager i København ... ein roman det er lett å like ... skriven med varme og stor kjærleik"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Selvbiografisk roman om Ragdes turbomor som på mange måter sviktet døtrene. Et rørende portrett av et menneske som kommer til kort, men som likevel elskes"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2014
- Det er så fint å snakke om mat med deg, mamma.
- Lage det, spise det, snakke om det. Men husker du at jeg noen gang tok deg på fanget og koste med deg? Var nær deg?
Jeg rakk akkurat å la mitt eget blikk flyte vekk før det møtte hennes.
- Ikke akkurat husker, men du leste veldig mye for meg, sa jeg.
Nå hadde jeg havnet på dypt vann, jeg skjønte det med det samme ordene forlot munnen.
- Herregud ... For en mor jeg har vært. Leste! Som om det kan erstatte kjærlighet.

Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor, men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer. Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem. Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient.

"Jeg har et teppe i tusen farger" er en gripende roman om livsmot og trass, om savnet av nærhet, om takknemlighet og ukjent lengsel - og om hvordan man unngår at kalkunen blir tørr.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514298
Innbinding Ebok
Tittel Jeg har et teppe i tusen farger
Bokgruppe 852
I salg 14.08.2014
Design Exil Design
Emne Romaner Foreldre Trondheim 1960-1999 Skjønnlitteratur Biografisk litteratur
Anne B. Ragde

Anne B. Ragde

Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen En tiger for en engel, og har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. For første bind i Neshov-bøkene, Berlinerpoplene (2004), mottok hun Riksmålsforbundets litteraturpris, og for Eremittkrepsene (2005) ble hun tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. I 2007 utkom tredje bind i serien, Ligge i grønne enger, mens fjerde bok, Alltid tilgivelse, utkom i 2016. Opplaget på de fire første Neshov-bøkene er til sammen 1 216 000 bare i Norge.

Anne B. Ragde har også skrevet flere bøker for barn og ungdom, blant annet biografien Sigrid Undset(2001), som hun mottok Brageprisen for. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk.

 

Litterære priser:

Bokhandlerprisen 2005

Trondheim kommunes kulturpris 2005

Den norske leserprisen 2005

Riksmålsforbundets litteraturpris 2004

Brageprisen 2001

Fagbokpremien 2001

Les mer