Bla i boken

Hjemsøkelse

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249521364

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249521364
Innbinding Innbundet
Tittel Hjemsøkelse
Bokgruppe 421
I salg 27.12.2019
Emne Tyskland 1900-tallet Skjønnlitteratur Romaner Historisk litteratur
Tyskland, 1930-tallet. Ved bredden av en innsjø utenfor Berlin bygger en arkitekt et sommerhus til sin unge hustru. Huset har forseggjorte detaljer: fargede glassvinduer, en jernfugl smidd på balkongrekkverket, en skjult dør i kleskottet på soveværelset. Huset er omringet av en frodig hage og er tenkt som et sted for rekreasjon og hvile. Det henger imidlertid mørke skygger over landskapet og menneskene som skal komme til å bo der: en ung kvinne har druknet seg i innsjøen, de jødiske naboene forsvinner én etter én, Den røde armé raserer huset og hagen, en kvinne gjemmer seg i kleskottet i krigens kaotiske siste dager, en ung østtysk student forsøker å svømme til frihet i vest, et ektepar returnerer fra brutalt eksil i Sibir. Sommerhuset står støtt gjennom alle omveltninger og skiftende eierskap - til det ikke lenger gjør det.

"Hjemsøkelse" er en fortettet og fascinerende beretning om Tysklands nyere historie, fortalt gjennom gjenstandene og landskapene som overlever et menneske. Det er en fortelling om et mørkt århundre, men også om dets uendelige timer med hverdag.
"Hjemsøkelse er en uforlignelig roman fra en like uforlignelig forfatter … en usedvanlig vakker roman … Det er en kort bok, kun 170 sider, men mellom permene er det så mye liv som fortelles, og så mye tenkning som foregår, at jeg får bekreftet hva jeg allerede vet: at Jenny Erpenbeck er en av samtidens største forfattere"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Jenny Erpenbeck har et unikt talent for konsentrasjon. Norske lesere bør kjenne sin besøkelsestid når en av Jenny Erpenbecks tidlige romaner foreligger i glimrende oversettelse. Forlaget Oktober åpner bokåret 2020 med et smell. Utgivelsen av tyske Jenny Erpenbecks roman Hjemsøkelse (Heimsuchung, på tysk i 2008) er kvalitetsforleggeri av ypperste merke. Med sitt frapperende talent for konsentrasjon lar Erpenbeck tysk historie, fra 1930-tallet og frem til årene etter murens fall, folde seg ut i en tekst på godt under 200 sider. Hvem skulle trodd det var mulig? Både i kraft av sin skjønnhet og formidable tankekapasitet er Hjemsøkelse stor romankunst og en utgivelse som fortjener adskillige gjenlesninger"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Jenny Erpenbeck støper historien om familiens sommerhus inn i en helt unik, poetisk form i romanen Hjemsøkelse ... Her spøker både holocaust og murens fall i bakgrunnen. Romanens hovedtema går imidlertid langt utover nasjonsgrensene. For hva vil det egentlig si å eie noe? Vi kan som kjent ikke ta med oss noe dit vi skal, og avskjeden med det vi har kan komme brått ... Stilen er umiskjennelig «Erpenbecksk». Det er ingen andre som skriver romaner på denne måten. Denne tydelige signaturen kombinert med det allmenne i tematikken gjør at Hjemsøkelse trolig vil bli stående som en av de sentrale tyskspråklige romanene i dette århundret"
KNUT HOEM, NRK P2
"Det blir stadig tydeligere også på norsk at Jenny Erpenbeck er en forfatter av Nobelpris-klasse … Hun skriver innsiktsfullt om hvordan det er å være menneske under skriftende regimer, der det som var sannhet i går, er avleggs i dag … for alle som liker å tenke mens de leser, er Jenny Erpenbecks nyeste et godt valg, svært dyktig oversatt fra tysk til norsk av Ute Neumann"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"en intrikat og lekende bok om et hus som forteller det moderne Tysklands historie … Erpenbeck skriver en avansert roman. Ikke vanskelig, men intrikat med til dels nydelig utformede setninger, et forfatterblikk som imponerer, og hun gror ikke fast i materien … en stram og fiks roman som fort kan bli manges favoritt og stå seg gjennom 2020"
VIDAR KVALSHAUG, BOK365
"Ny bok fra en av Tysklands fremste. Det er langt mellom romanforfattere som tyske Jenny Erpenbeck, på alle språk. Romanforfatteren Jenny Erpenbeck har en politisk misjon og plages ikke av berøringsangst … et sjeldent spennende og meningsfullt, samt formsikkert, forfatterskap"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Hjemsøkelse er storarta skrivekunst om mennesket i ei opprivande tid ... i plettfri omsetjing av Ute Neumann ... Den nøkternt konstaterande tonen presenterer hendingane utan å ta stilling, lesaren må sjølv investera kjensler i lesinga ... Dette stiller sjølvsagt store krav til forfattaren, som med imponerande virtuositet kan hoppa frå hjernen til ei gammal, tysk kone, via ei rad ulike personar og inn i tankeverda til ein litt puslete russisk unggut som har gjort kometkarriere i Den raude armeen, og alle er like truverdige. Dette er stor litteratur"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"også det dunkle, triste og uunngåelige kan være vakkert og nødvendig å framstille. Og det gjør Jenny Erpenbeck på en overbevisende måte"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"ei mektig historie om gårsdagens og samtidig også dagens Tyskland … bli ikke overraska om det er en framtidig Nobelpris-vinner vi har med å gjøre"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"en av de beste, mest spennende forfattere i vår tid"
THE GUARDIAN
"et mesterverk"
DER SPIEGEL